47.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα- Γεμίζουν οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα- 24 περιοχές σε "βαθύ κόκκινο"
Συνεχίζει την επέλασή του ο κορωνοϊός, με το τέταρτο κύμα να είναι μέχρι τώρα μακράν το πιο σκληρό για τη χώρα, δοκιμάζοντας εκ νέου τις αντοχές του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η εβδομάδα για την Αχαΐα, με τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας να εναλλάσσονται στις εφημερίες "κόλαση" με δεκάδες κρούσματα της covid-19 να προσέρχονται καθημερινά και το προσωπικό να δίνει σκληρή μάχη.
Η δύσκολη κατάσταση στην Αχαΐα αποτυπώνεται και στον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ, με τον νομό να παραμένει σε "βαθύ κόκκινο" για δεύτερη εβδομάδα. Μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή, καταγράφηκαν πάνω από 1.000 νέα κρούσματα στην περιοχή, αφού εντοπίζονταν καθημερινά περισσότερα από 200 νέα.
Συγκεκριμένα, η Αχαΐα μετρά το τελευταίο πενθήμερο 1.281 νέα κρούσματα. Πιο αναλυτικά:
- Δευτέρα 8 Νοεμβρίου: 242
- Τρίτη 9 Νοεμβρίου: 307
- Τετάρτη 10 Νοεμβρίου: 271
- Πέμπτη 11 Νοεμβρίου: 235
- Παρασκευή 12 Νοεμβρίου: 226
Δύο παράγοντες είναι οι άκρως ανησυχητικοί. Αφενός η ηλικία των νέων κρουσμάτων, που είναι στην πλειοψηφία τους νεαρά και αφετέρου η αύξηση των νοσηλειών κατά κύριο λόγο με ανεμβολίαστους. Η εξάπλωση στις νεαρές ηλικίες επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ειδικών, ότι η νυχτερινή διασκέδαση συμβάλλει στην υπερμετάδοση, αφού είναι σχεδόν ακατόρθωτο να τηρηθούν τα μέτρα αυτοπροστασίας.
Την ίδια ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας πιέζεται εξουθενωτικά από τις νοσηλείες ανεμβολίαστων, με τις ΜΕΘ να είναι σχεδόν πλήρεις και τα νοσοκομεία να κάνουν αγώνα δρόμου να μην μετατραπούν αποκλειστικά σε χώρους νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού, όταν εκατοντάδες ασθενείς, εκτός κορονοϊοού, χρειάζονται υγειονομική περίθαλψη.
47.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα!
Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε 50% την τελευταία εβδομάδα και τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους. Σημαντική είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται, ελέγχεται περίπου το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας των εργαστηριακών τεστ είναι περίπου 2,2% και η θετικότητα που καταγράφεται στις στοχευμένες μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που κάνει ο ΕΟΔΥ είναι σημαντικά υψηλότερη με το μέσο εβδομαδιαίο όρο της θετικότητας το 3,75%.
Μονοκλωνικά και θεραπείες
Η Ελλάδα έλαβε 2000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron. Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου, η προφύλαξη, δηλαδή, από σοβαρή νόσο.
Οι κλινικοί γιατροί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, διαμόρφωσαν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου, τόσο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται στην κοινότητα όσο και για νοσηλευόμενους ασθενείς. Η χορήγηση της θεραπείας αυτής συστήνεται με βάση συγκεκριμένα, καλά καθορισμένα κριτήρια και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα έναντι του ιού.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να δοθεί έγκριση από τον ΕΜΑ και για το αντιικό φάρμακο μολνουπιραβίρη της αμερικανικής εταιρείας MSD, που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 50%, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα αποτελέσματα από αντίστοιχοι αντιικό φάρμακο της εταιρείας Pfizer.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η διαθεσιμότητα περισσότερων φαρμακευτικών επιλογών δεν μπορεί να συγκριθεί με τα οφέλη του εμβολιασμού. Το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά από τη λοίμωξη, ενώ τα φάρμακα προσπαθούν να βελτιώσουν την έκβαση, αφού αρρωστήσει κάποιος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορωνοϊός: Mεγάλη αύξηση στους εμβολιασμούς στην Αχαΐα- Τι γίνεται με τη γ’ δόση
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr