ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πανελλαδικές: Αλλαγές σε ημερομηνία, βάσεις και μηχανογραφικά σκέφτονται στο υπουργείο Παιδείας

Κοινοποίηση
Tweet

Τι έχει «κλειδώσει»

Μεγάλες αλλαγές γύρω από τις Πανελλαδικές εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ εντός των επόμενων μηνών θα προχωρήσει και στις τελικές αποφάσεις. Τα σενάρια περιλαμβάνουν την αλλαγή ημερομηνίας των εξετάσεων, την αλλαγή της ημερομηνίας ανακοίνωσης των βάσεων και την επανεξέταση του διπλού μηχανογραφικού. 

Στο υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», για τις Πανελλαδικές που δρομολογούνται, σκέφτονται να μεταφερθεί η διενέργεια των Προκαταρκτικών Εξετάσεων σε σχολές όπως οι Στρατιωτικές και η Αστυνομία. Υπάρχει η σκέψη αυτές να πραγματοποιηθούν πριν από τις Πανελλαδικές, κατά τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο. 

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι αλλαγές που ήδη έχουν «κλειδώσει» για τις Πανελλαδικές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2022, φέρνουν ανατροπή  στον υπολογισμό των  μορίων, στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και στη διαμόρφωση της φετινής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Τα πανεπιστήμια για δεύτερη χρονιά καλούνται να έχουν ενεργό ρόλο στην επιλογή των εισακτέων θέτοντας ακαδημαϊκά κριτήρια, την ίδια ώρα που οι συζητήσεις για αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη με συγχωνεύσεις αλλά και καταργήσεις τμημάτων έχουν «φουντώσει».

Τα σενάρια των αλλαγών για τις Πανελλαδικές

Νωρίτερα η ανακοίνωση των βάσεων: Σε επεξεργασία αλλαγής των χρονοδιαγραμμάτων βρίσκεται η πολιτική ηγεσία, σενάριο που αν επιβεβαιωθεί, φέρνει νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο την ανακοίνωση των βάσεων. Η θέσπιση του διπλού μηχανογραφικού τον περασμένο Φεβρουάριο, που ορίζει «δεύτερη ευκαιρία» για τους υποψηφίους και συμπλήρωση δύο μηχανογραφικών, άνοιξε τη συζήτηση για ανακοίνωση των αποτελεσμάτων νωρίτερα, ακόμα και μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η πρώτη συμπλήρωση μηχανογραφικού εντός του Ιουλίου θα περιόριζε τις επιλογές των υποψηφίων σε 15-20, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο στο οποίο υπάγονται (το 10% των επιλογών του). Στη συνέχεια, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στα πανεπιστήμια και οι υποψήφιοι πληρούν το κριτήριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, θα συμπλήρωναν ένα δεύτερο μηχανογραφικό χωρίς περιορισμό στις επιλογές τους, διεκδικώντας τις κενές θέσεις.

Για να μην υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία εγγραφής πρωτοετών στα πανεπιστημιακά τμήματα, τα αποτελέσματα του πρώτου μηχανογραφικού συζητείται να ανακοινωθούν (σ.σ. εφόσον τελικά ισχύσει η δυνατότητα του διπλού μηχανογραφικού) γύρω στα μέσα Αυγούστου, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία συμπλήρωσης του δεύτερου μηχανογραφικού και να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα στο τέλος Αυγούστου και να μην επηρεαστεί το χρονοδιάγραμμα των εγγραφών στα πανεπιστήμια εντός του Σεπτεμβρίου.

Παρά τις δεύτερες σκέψεις για το διπλό μηχανογραφικό που έχει η πολιτική ηγεσία, η αποστολή εγκυκλίου στα σχολεία που ορίζει για πρώτη φορά μεταφορά των προκαταρκτικών εξετάσεων για στρατιωτικές, αστυνομικές και άλλες σχολές, ενισχύει το σενάριο για ανακοίνωση των βάσεων νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο, καθώς τα αποτελέσματα από τις επιδόσεις θα είναι πολύ νωρίτερα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας για δημοσιοποίηση και θα μπορούσε να επιτευχθεί η ενημέρωση των υποψηφίων πολύ νωρίτερα από τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Διπλό μηχανογραφικό: Η «δεύτερη ευκαιρία» για τους υποψηφίους που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο λόγω «ατυχών» επιλογών, αλλά και η περιορισμένη δυνατότητα συμπλήρωσης σχολών και τμημάτων στο πρώτο μηχανογραφικό με σκοπό μια στοχευμένη από την πλευρά των υποψηφίων επιλογή σπουδών και όχι «τυχαία»,  βρίσκονται πίσω από το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας για τη θέσπιση του διπλού μηχανογραφικού.

Οπως αναφέρουν στον «Ελεύθερο Τύπο» στελέχη του υπουργείου, η περσινή εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κατέγραψε ότι μέσα από το «φίλτρο» του νέου ακαδημαϊκού κριτηρίου, οι επιλογές των υποψηφίων περιορίστηκαν άμεσα με το εντυπωσιακό 93% των υποψηφίων να εισάγεται στις πρώτες επιλογές του.

Γι’ αυτό, αν και έχει θεσπιστεί, η εφαρμογή του διπλού μηχανογραφικού βρίσκεται υπό συζήτηση, καθώς κρίνεται ότι πρόκειται για ένα ίσως περιττό επιπλέον «φίλτρο» στην επιλογή σπουδών από τους υποψηφίους.

Αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη: Πολλές εκπλήξεις κρύβουν οι φετινές Πανελλήνιες για τους υποψηφίους, όχι μόνο όσον αφορά τους όρους εισαγωγής (νέοι συντελεστές βαρύτητας, αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) αλλά και στο ποια θα είναι η τελική μορφή του μηχανογραφικού, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν.

Ο διάλογος μεταξύ υπουργείου Παιδείας και πανεπιστημίων είναι διαρκής, ενώ παράλληλα τα ιδρύματα καλούνται να αξιολογηθούν σε σειρά κριτηρίων, ποσοτικών και ποιοτικών, που θέτει η ΕΘΑΕΕ, η Ανεξάρτητη Αρχή που έχει αναλάβει το έργο της γνωμοδότησης για την τελική διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη.

Αν και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, συζητείται το ενδεχόμενο να μην επηρεαστούν οι φετινοί υποψήφιοι από καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και το μηχανογραφικό του 2022 να μην παρουσιάσει απώλειες. Ενα σενάριο, που σίγουρα ανακουφίζει τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι ήδη έχουν να αφομοιώσουν πολλές ανατροπές τους επόμενους μήνες.

Τι θα ισχύσει φέτος στις Πανελλαδικές

– Συντελεστές βαρύτητας: Δεκάδες συνδυασμούς και υπολογισμούς επιφυλάσσει η φετινή αλλαγή στους συντελεστές βαρύτητας που ανατρέπει το σύστημα υπολογισμού του μέσου όρου επίδοσης του κάθε υποψηφίου, όπως τουλάχιστον ίσχυε τα τελευταία χρόνια. Οι εκτιμήσεις για την πορεία των φετινών βάσεων εξελίσσονται σε μια πολύ δύσκολη συνάρτηση, ενώ οι υποψήφιοι καλούνται να προχωρήσουν σε επιλογές στο μηχανογραφικό τους βάσει των επιδόσεων ανά μάθημα και όχι του συνολικού μέσου όρου τους.

Η δημοσιοποίηση των συντελεστών, οι οποίοι για πρώτη φορά αποτελούν αποκλειστική επιλογή του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος, το οποίο πριμοδοτεί διαφορετικά το κάθε μάθημα, αποτυπώνουν το δαιδαλώδες και πολύπλοκο σύστημα υπολογισμών, στο οποίο αναμένεται να εξελιχθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής.

Οι διαφορές και οι αποκλίσεις δεν αποτυπώνονται μόνο μεταξύ των τμημάτων του ίδιου επιστημονικού πεδίου, για παράδειγμα μεταξύ τμημάτων Νομικής και Ψυχολογίας, αλλά ακόμα και στα τμήματα με ακριβώς το ίδιο αντικείμενο σπουδών. Για παράδειγμα όσοι διεκδικούν τη Νομική και έχουν πολύ υψηλές επιδόσεις σε Αρχαία και Νεοελληνική Γλώσσα πριμοδοτούνται επιπλέον για τη σχολή της Θεσσαλονίκης, ενώ αντίθετα ο συνολικός μέσος όρος και των τεσσάρων μαθημάτων «μετράει» για την εισαγωγή σε Αθήνα και Κομοτηνή. Αντίστοιχα, όσοι διεκδικούν τα δημοφιλή και πολυπληθή τμήματα Πληροφορικής, έχουν να διαχειριστούν σχεδόν στην πλειοψηφία τους διαφορετικούς συντελεστές από κάθε τμήμα. Ενδεικτικά το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ πριμοδοτεί με 35% τις επιδόσεις στο μάθημα των Μαθηματικών (σ.σ.: το ανώτατο όριο είναι 40%), ενώ αντίθετα το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών αποδίδει μόλις 27%, με το κατώτατο όριο να είναι 20%.

 – Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Χωρίς θεαματικές αλλαγές αναμένεται να είναι η ανακοίνωση των νέων συντελεστών που θα καθορίσουν στο τέλος της χρονιάς τη φετινή ΕΒΕ. Πανεπιστήμια τα οποία επλήγησαν μένοντας ακόμα και με μηδενικό αριθμό εισακτέων (σ.σ. όπως η Αρχιτεκτονική Μηχανικών Ξάνθης) θα χαμηλώσουν τον πήχη δυσκολίας, όμως στην πλειοψηφία τους, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, τα πανεπιστημιακά τμήματα διατήρησαν τους ίδιους συντελεστές με πέρσι, ενώ κάποια εξ αυτών ανέβασαν περαιτέρω τον πήχη δυσκολίας.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανακοινωθεί, όπως και πέρσι, μετά την ολοκλήρωση των Πανελληνίων και την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, καθώς προκύπτει από τους συντελεστές που ορίζουν τα πανεπιστήμια σε συνδυασμό με τις επιδόσεις των υποψηφίων κάθε χρόνο. Στη συνέχεια κατά την είσοδο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του μηχανογραφικού, ο υποψήφιος θα έχει δικαίωμα να δηλώσει μόνο τις σχολές και τα τμήματα, των οποίων η ΕΒΕ είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο του.

 – Παράλληλο μηχανογραφικό: Ενισχυμένο σε θέσεις και ειδικότητες αναμένεται το φετινό παράλληλο μηχανογραφικό, μετά την επιτυχημένη απόδοσή του να διπλασιάσει με την πρώτη εφαρμογή του τον αριθμό των νέων σπουδαστών ηλικίας 18-20 (από 6.715 σε 12.078) στα Δημόσια ΙΕΚ.

Το παράλληλο μηχανογραφικό συμπληρώνεται παράλληλα με το μηχανογραφικό για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από τις 27.000 θέσεις που διατίθενται κάθε χρόνο στα Δημόσια ΙΕΚ την περίοδο εγγραφών κάθε Σεπτέμβρη, πέρσι, που εφαρμόστηκε ο θεσμός για πρώτη φορά, δεσμεύτηκαν 8.000 θέσεις σε 52 ειδικότητες από τον Ιούλιο για τους απόφοιτους Λυκείων. Οι ενδιαφερόμενοι που συμπλήρωσαν το παράλληλο μηχανογραφικό ξεπέρασαν τους 24.000.

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις