ART

/

Εθνική Πινακοθήκη: Ερχονται τα αριστουργηματικά πορτρέτα του Λούβρου που διανύουν τους αιώνες

Μπακοπούλου Άντυ
andy_bak@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Από φαγιούμ μέχρι Ρέμπραντ, Μποτιτσέλι και Γκόγια δανείζει στην Αθήνα το διασημότερο γαλλικό μουσείο

Εφθασε τους 90.000 επισκέπτες η Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών το πρώτο οκτάμηνο της λειτουργίας της μετά την επέκταση και την ανακαίνιση και τώρα ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το αφιέρωμα «Αναζητώντας την αθανασία. Η τέχνη του πορτραίτου στις συλλογές του Λούβρου». Μια μεγαλεπίβολη έκθεση που θα διαρκέσει από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 28 Μαρτίου 2022 σε συνεργασία με το διασημότερο και το πλέον πολυσύχναστο γαλλικό μουσείο. Τα εκθέματα θα παρουσιαστούν στην αίθουσα «Αντώνιος Κομνηνός»,  των 2000 τ.μ. στο υπόγειο  της πινακοθήκης. (Εδώ θα φιλοξενούνται οι περιοδικές εκθέσεις και εγκατασταθεί και η μόνιμη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής τέχνης δίπλα στις συλλογές των χαρακτικών έργων και τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο «Γυναικείο κεφάλι», που είχε κλαπεί).

 Μεταξύ των θησαυρών που θα μας δανείσει το Λούβρο έργα θρυλικών ζωγράφων όπως ο Μποτιτσέλι, ο Βερονέζε, ο Γκρέκο, ο Βελάσκεθ, ο Νταβίντ, ο Γκόγια, ο Ντελακρουά, ο Ενγκρ, ο Ζερικώ κ.ά. στην ανθρωποκεντρική Αναγέννηση.

Πρόκειται για μια διαδρομή στην ιστορία της τέχνης, από την προϊστορική Μεσοποταμία μέχρι τα ευρωπαϊκά σαλόνια του 19ου αιώνα, μέσα από ένα θέμα αγαπητό στο κοινό, το πορτρέτο, που διαδραματίζει διαφορετικό ρόλο σε κάθε ιστορική συγκυρία. Ξεκινώντας από την προτομή του Χαμουραμπί, ο επισκέπτης μπορεί να περιδιαβεί τις ελληνορωμαϊκές αρχαιότητες, την προτομή του Ομήρου και εκείνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και τα αιγυπτιακά Φαγιούμ, για να περάσει στα ταφικά μνημεία του δυτικού Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, μέχρι τον Αιώνα των Φώτων και τη σύγχρονη εποχή.

Εργα που ξεχωρίζουν ο Βοναπάρτης στην γέφυρα της Αρκόλης δια χειρός Αντουάν Ζαν Γκρο και η συνταρακτική νεκρική του μάσκα, «Ο θάνατος του Μαρά» όπως έμεινε στη συλλογική μνήμη μέσα από την καλλιτεχνική του απόδοση, το μεταθανάτιο «Πορτραίτο του Δούκα της Ορλεάνης» από τον Ενγκρ, προτομές του Μέγα Αλέξανδρου και του Ομήρου, η «Ωραία Νάννι» του Βερονέζε και η «Αφροδίτη με τον Έρωτα» του Ρέμπραντ. Η έκθεση αυτή είχε παρουσιαστεί το 2018 στο National Art Center του Τόκιο με μεγάλη επιτυχία.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Best View