Το ερώτημα πλανάται από την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεσή της κυβέρνησης
Τρεις γνωστοί συνταγματολόγοι μεταξύ άλλων, πήραν μετά την ανακοίνωση ή έχουν πάρει στο παρελθόν θέση σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Οι απόψεις τους απέχουν παρασάγγας και ο καθένας έχει τα δικά του επιχειρήματα.
Μανιτάκης: Δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας
Ο άλλοτε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, Αντώνης Μανιτάκης, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Χωρίς αμφιβολία, με βάση αυτά που έχει νομολογήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους έχει γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, με βάση αυτά που έχουν νομολογήσει τα περισσότερα δικαστήρια της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η απάντησή μου είναι ότι δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας».
Κοντιάδης: Υπέρμετρος και απρόσφορος περιορισμός της αυτονομίας
«Αντισυνταγματική» χαρακτηρίζει την επιβολή προστίμων, ο Ξενοφών Κοντιάδης, την επιβολή προστίμων στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που θα επιμείνουν να μην εμβολιαστούν. Σε ανάρτησή του, αναφέρει συγκεκριμένα:
«Υποστηρίζω επίμονα, από την πρώτη στιγμή που διατέθηκαν τα εμβόλια, ότι πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί, κυρώσεις και κίνητρα για να εμβολιαστούν όλοι. Και μάλιστα άσκησα κριτική στην Κυβέρνηση επειδή καθυστέρησε να επιβάλει περιορισμούς και κυρώσεις. Όμως η επιβολή προστίμων σε όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είναι κατά τη γνώμη μου αντισυνταγματική ως υπέρμετρος και απρόσφορος περιορισμός της αυτονομίας του προσώπου, όσο κι αν οργιζόμαστε από τη στάση τους. Ζητήματα εγείρουν επίσης η ηλικιακή διάκριση και η υποβόσκουσα κοινωνική διάκριση, δηλαδή το γεγονός ότι για κάποιους τα 100 ευρώ είναι πολύτιμα και για άλλους ένα απλό φιλοδώρημα».
Αλιβιζάτος: Δικαίωμα του καθενός να μην εμβολιαστεί αν είναι ο... Ροβινσώνας Κρούσος
Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είχε ταχθεί εμμέσως πλήν σαφώς και ο Νίκος Αλιβιζάτος, σε παλαιότερη παρέμβασή του σχετικά με το θέμα, αναφέροντας: «Είναι δικαίωμα του καθενός να μην εμβολιαστεί εάν υπάρχουν λόγοι υγείας, ή εφόσον είναι αποφασισμένος να ζήσει στο σπίτι του, να μην βλέπει κανέναν, να αποκοπεί από το κοινωνικό περιβάλλον, να είναι ένας νέος Ροβινσώνας Κρούσος.
Εφόσον αφορά μόνο τον εαυτό του και το σώμα του, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Δεν μπορείς να τον εξαναγκάσεις. Όπως και έναν καπνιστή, δεν μπορείς να του απαγορεύσεις να καπνίζει στο σπίτι του. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με τρίτους. Εφόσον κάποιος εργάζεται, βλέπει κόσμο, κυκλοφορεί, παίρνει ταξί, χρησιμοποιεί το λεωφορείο ή το μετρό, δεν μιλάμε για τον εαυτό του, μιλάμε για τους άλλους».
Η αντίστοιχη συζήτηση στη Γερμανία
Η συζήτηση περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, δεν έχει ανοίξει μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle, στην αντίστοιχη συζήτηση στη Γερμανία είναι οι πολιτικοί εκείνο που εμφανίζονται κατά της επέκτασης της υποχρεωτικότητας την ώρα που ο νομικός κόσμος, δίνει το «πράσινο φως».
Ο Φρανς Μάιερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπίλεφελεντ αναφέρει χαρακτηριστικά «η ατομική ελευθερία σταματά εκεί όπου απειλείται η ελευθερία και η υγεία άλλων».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr