H προ ημερών κακοκαιρία έπληξε με σφοδρότητα την ακτογραμμή της Πάτρας
Μεγάλη καταστροφη προκάλεσε η κακοκαιρία στην Πάτρα με τα νερά να «καταπίνουν» και να "ρίχνουν" τμήματα παραλιακών δρόμων από τη μια πλευρά του Δήμου ως την άλλη. Ρίο, Πλαζ, Μαρίνα, Βραχνέικα, Μονοδένδρι είναι οι κατεξοχήν περιοχές που υπέστησαν ζημιές. Κι όλα αυτά σε μια ακτογραμμή η οποία χρόνια "χτυπιέται" από τη διάβρωση.
Ο Δήμαρχος Πατρέων έχει ήδη ζητήσει από την Περιφέρεια να κηρυχθεί η παραλιακή ζώνη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος στο thebest.gr ο Περιφερειάρχης έχει δώσει θετική εισήγηση και αναμένεται η απόφαση.
Όπως εξηγεί ο κ. Μπονάνος, η Περιφέρεια με την κήρυξη της περιοχής τον περασμένο χρόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκμεταλλεύτηκε τη διάταξη 3Γ όπως λέγεται και έχει ήδη μια ολοκληρωμένη μελέτη στα χέρια της, που αφορά την ανακατασκευή του παραλιακού μετώπου στο τμήμα Άγιος Βασίλειος – Porto Rio. «Με την εκ νέου κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιδιώκουμε άμεσα να δοθούν τα χρήματα ώστε να εφαρμοστεί η μελέτη και να ξεκινήσει η ανακατασκευή. Από πλευράς Περιφέρειας ό,τι ήταν να το κάνουμε το κάναμε. Από εκεί και πέρα το Υπουργείο πρέπει να αποφασίσει να εκταμιεύσει τα χρήματα βάση αυτής της μελέτης, για να ξεκινήσει η διαδικασία της κατασκευής και να γίνει με την πιο σύντομη διαδικασία που υπάρχει, με τις πιο γρήγορες διαδικασίες. Με την εκ νέου κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αν δοθούν αυτά τα χρήματα, που ελπίζουμε ότι θα δοθούνε, τότε υπερπηδούμε διάφορες αδειοδοτήσεις και προχωράμε γρήγορα στην κατασκευή της παραλιακής».
Η μελέτη για το συγκεκριμένο τμήμα Άγιος Βασίλειος- Porto Rio ( αντιμετώπιση διάβρωσης ανάπλαση) προβλέπει κονδύλι περίπου 14 εκ. ευρώ. «Για το άλλο τμήμα βάση αυτής της μελέτης θα προχωρήσει και ο Δήμος από την άλλη μεριά, Βραχνέικα, Μονοδένδρι κλπ.».
«Η Περιφέρεια έχει αναλάβει με συμφωνία το κομμάτι από Άγιο Βασίλειο μέχρι Porto Rio. Ο δρόμος δεν είναι δικός μας είναι του Δήμου, όμως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία και το αναλαμβάνουμε εμείς αυτό» επισημαίνει ο κ. Μπονάνος.
Ως προς το υπόλοιπο κομμάτι του παραλιακού μετώπου, της Πάτρας ( Βραχνέικα κλπ) ο κ. Μπονάνος αναφέρει πως βρίσκεται προς την ολοκλήρωσή της η επικαιροποίηση της μελέτης Ρογκάν. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί εδώ και μια δεκαετία περίπου και χρειάζεται να επικαιροποιηθεί. «Την επικαιροποίηση έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο και είναι έργο ΕΣΠΑ. Είναι μια μεγάλη μελέτη αυτή».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα δέντρα που "πετάνε" στο Μονοδένδρι - Κάθε χρόνο και πιο επικίνδυνα-ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr