ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Περισσότερα από 50.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, η πρόβλεψη για τους διασωληνωμένους τον Δεκέμβριο

Κοινοποίηση
Tweet

Η πληρότητα στην επικράτεια είναι στο 80% στις ΜΕΘ Covid

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, αμφότεροι μέλη της Επιτροπής των Ειδικών, ενημέρωσαν σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και τον κόσμο. 

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Η πανδημία στη χώρα μας εμφανίζει ύφεση για δεύτερη εβδομάδα. Διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων στα 37 έτη. Λασίθι, Ευρυτανία, Δυτική Αττική παρουσιάζουν αύξηση. Παράλληλα μείωση στη θετικότητα από τις στοχευμένες μαζικές δειγματοληψίες, στο 2,8% ενώ είχε φτάσει στο 4%. Θετικό είναι το μήνυμα από τα λύματα που το ιικό φορτίο φαίνεται να μειώνεται σε όλη την επικράτεια. Τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 50.000 ανθρώπους. Ο ιός βρίσκεται ανάμεσά μας σε κάθε γωνιά της χώρας. Το σύστημα Υγείας πιέζεται σημαντικά. Όμως σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκε σαφής μείωση στις εισαγωγές μετά από 8 εβδομάδες. 3 στους 4 ασθενείς που χρειάζονται εισαγωγή είναι πάνω από 55 ετών. 

Οι διασωληνωμένοι παραμένουν σταθερά γύρω στους 700. Η πληρότητα στην επικράτεια είναι στο 80% στις ΜΕΘ Covid, η Βόρεια Ελλάδα είναι συνεχώς σε πληρότητα 100%. Υπολογίζεται ότι καθόλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου φαίνεται πως θα έχουμε 650 με 700 ασθενείς. Η Πέλλα, παρά τη σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται αύξηση των νοσηλευόμενων λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Η καθυστέρηση της τρίτης δόσης σε κάποιες περιφερειακές ενότητας είχε αποτέλεσμα κρούσματα στους 50 με 70 ετών. 

Σημαντικό όλοι και ιδιαίτερα οι ενήλικες άνω των 50 ετών να προσέλθουν για τρίτη δόση ιδιαίτερα ενόψει Χριστου΄γέννων και υπό τον φόβο της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον. Ασφαλής η τρίτη δόση το λέει και ο ΕΟΦ. Δημοσιεύτηκαν μεγάλες νέες μελέτες από το Ισραήλ. Η πρώτη έδειξε ότι η τρίτη δόση στους άνω των 50 ετών μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 90%. 

 Η δεύτερη έδειξε ότι το όφελος αφορά σε όλες τις ηλικίες και μειώνει 12 με 17 φορές την πιθανότητα μόλυνσης. Άρα εκτός από την προστασία των μεγάλων σε ηλικία βοηθά και στη διασπορά. Πολλοί συζητούν και τυχόν επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου από τα παιδιά. Σωστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων, έχει συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ενδοσχολικής διασποράς. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στους 4 ως 18 ετών. Τουλάχιστον το 85% διαγιγνώσκονται λόγω αυτοδιαγνωστικού ελέγχου εφόσον θέλουμε να παραμείνουμε ασφαλείς. Είναι λογικό ακόμα και τα παιδιά να κάνουν self test ιδιαίτερα όταν είναι να βρεθούν με ευάλωτους συγγενείς. Έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 31% 12 με 14 ετών. 

Ήδη ξεκινάμε να βλέπουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού των εφήβων. Στην Αττική σαφώς καταγράφεται βελτίωση σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα. Δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι εξαιρειτκά. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για απρόσμενες παρενέργειες στα παιδιά. Δεν έχει προκύψει καμία ανησυχία και στενά παρακολουθούνται τα δεδομένα. ΠΟλλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν γνωμοδοτήσει θετικά για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 με 11 ετών. Είναι κατανοητό γιατί και στη χώρα μας η επιστημονική κοινότητα έχει ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού. Παράλληλα θα μειώσει τα κρούσματα στα σχολεία και θα συμβάλλει την ανοσία της κοινότητας. 

Δεδομένα και συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, τα self test και βασίζοντας συμπεριφορά στη γνώση και τη λογική μας θα συμβάλλουμε». 

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί αυξημένη με σαφή τάση σταθεροποίησης. Οι νέες εισαγωγές υποχώρησαν 8%. Δωρεάν παροχή ενός self test σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό για να μειώσουμε το φορτίο στην κοινότητα πριν τις γιορτές. 

Παραλλαγή Όμικρον: Η επέκταση του στελέχους εκτός της Ν. Αφρικής είναι δεδομένη, με πιθανότητα επικράτησης να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Θέμα χρόνου μετά τα πρώτα κρούσματα και στην Ελλάδα. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι η τρίτη δόση βοηθάει. Νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για τη νοσηρότητά της. Παρατηρήθηκε στη Νότια Αφρική αύξηση στις νοσηλείες όχι όμως και στους θανάτους. Το αντιμετωπίζουμε ως παρ΄άδοξο - λόγω και της μικρής εμβολιαστικής κάλυψης - υπάρχει μεγάλο ποσοστό ατόμων που έχουν περάσει τη νόσο. Θα  δούμε αν θα οδηγήσει σε αυξημένη θνητότητα». 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις