ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΣΟΨΥ Πάτρας: Κοντά 1.045 άτομα έλαβαν ψυχιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση το 2021

Κοινοποίηση
Tweet

Επίσης συνολικά 1.516 άτομα του γενικού πληθυσμού είχαν την δυνατότητα να λάβουν μέρος σε τηλεσυνεδρείες για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας

Τον απολογισμό δράσεων του, για το έτος 2021 δημοσιοποίησε ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία- ΣΟΨΥ Πάτρας που εδρεύει στην οδό Κανάρη 74.

Όπως τονίζεται, η καθημερινότητα και οι συνθήκες της ζωής μας έχουν διαμορφωθεί διαφορετικά κατά τη περασμένη  χρονική περίοδο, ενώ  μέχρι και σήμερα  καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε όλο και περισσότερες αλλαγές. Η τρέχουσα επιδημία επηρέασε ποικιλοτρόπως την λειτουργία του Συλλόγου καθώς και τις υπηρεσίες του. Ήδη από το περασμένο έτος φροντιστές και  μέλη είχαν την ευκαιρία να  εκπαιδευτούν  στη  χρήση τεχνολογίας   προκειμένου  να λαμβάνουν υπηρεσίες  ψυχικής υγείας εξ’ αποστάσεως. Ωστόσο με την ανάδειξη των νέων μέσων πρόληψης για τον ιό, υπήρξε η πλήρη επιστροφή των ωφελούμενων μας στις δια ζώσης παρεμβάσεις.

Η περασμένη χρονιά αναμφίβολα είχε δυσκολίες  και προκλήσεις, ταυτόχρονα όμως, έφερε πολύτιμους συνεργάτες, με όνειρα, όρεξη και ζήλο. Από τον Φεβρουάριο του 2020 έως και σήμερα, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ψυχικά Πασχόντων «Γέφυρες Ζωής»  υλοποιεί Δράσεις Ψυχολογικής Υποστήριξης για νοσούντες covid-19, των οικογενειών τους και  το υγειονομικό προσωπικό. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται «Κανένας μόνος στην πανδημία».

Οι ωφελούμενοι που έλαβαν ψυχολογική και ψυχιατρική αξιολόγηση ήταν 86, δηλαδή διεξήχθησαν 490 ατομικές ψυχοθεραπευτικές συναντήσεις και 120 συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης. Παράλληλα, 117 εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας της Περιφέρειας Δυτική Ελλάδος συμμετείχαν σε ψυχοεκπαιδεύσεις με στόχο την ενδυνάμωση και αποφόρτιση τους. 

Συνολικά 1.516 άτομα του γενικού πληθυσμού είχαν την δυνατότητα να λάβουν μέρος σε τηλεσυνεδρείες στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Αναφορικά με την προσπάθεια μας για συνεχή εξέλιξη και ποιότητα των υπηρεσιών μας σε αυτούς τους διαφορετικούς καιρούς το Κέντρο παρείχε υπηρεσίες ψυχιατρικής αξιολόγησης, ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και καθημερινό πρόγραμμα πρωινών δραστηριοτήτων ψυχοκοινωνικής και εργασιακής αποκατάστασης. Συνολικά τις παραπάνω υπηρεσίες έλαβαν  475  νέοι ωφελούμενοι. Αναλυτικότερα, 1.045 άτομα έλαβαν ψυχιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση συνολικά, 193 εξ’ αυτών έλαβαν παιδοψυχιατρική αξιολόγηση. Τα 347 από αυτά ήταν νέα αιτήματα και τα υπόλοιπα 698 ήταν ωφελούμενοι από τα προηγούμενα έτη που συνέχισαν να λαμβάνουν την υπηρεσία και κατά το έτος 2021.

239 άτομα συμμετείχαν σε ατομικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης. Στο καθημερινό πρόγραμμα πρωινών δραστηριοτήτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στο σύνολο παλιών και νέων αιτημάτων κατά το 2021 ο αριθμός που έλαβε αυτή την υπηρεσία ήταν 26 άτομα. Επιπρόσθετα, κατά τις απογευματινές ώρες λειτουργίας, 92 χρόνιοι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε  διαφορετικές δραστηριότητες με στόχο τη δημιουργική απασχόληση τους και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση. Τέλος, κατά το περασμένο έτος ενημερώθηκαν μέσω διαδικτύου και δια ζώσης, για ζητήματα ψυχικής υγείας και τις παροχές μας συνολικά 1.804 άτομα του γενικού πληθυσμού.

Οι χρόνιοι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας,  λαμβάνοντας πάντα  τα απαραίτητα μετρά προστασίας συμμετείχαν σε δράσεις κινητοποίησης. Ενδεικτικά, αναφέρονται:

             Μονοήμερη εκδρομή για μπάνιο στην Κουρούτα Αμαλιάδας.

             Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης  από μέλη για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας.

             Συμμετοχή σε εργαστήριο παιχνιδιών στα πλαίσια του φεστιβάλ του έργου Legends of Disability.

             Νυχτερινή έξοδος για πίτσα.

             Συλλογή ελαιοκάρπου σε συνεργασία με το Δήμο Πατρών.

             Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην αίθουσα ΄΄Αίγλη’’.

Τέλος, το  κέντρο ανταποκρίθηκε στις ανάγκες που πρόεκυψαν στις πυρόπληκτες περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας παρεμβαίνοντας με κλιμάκιο επαγγελματιών ψυχικής υγείας δυο φορές κατά την διάρκεια του έτους. Τα δυο αυτά κλιμάκια  παρέμειναν  στο πεδίο συνολικά 6 μέρες παρέχοντας πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας καθώς και οργανωμένες  παρεμβάσεις σε σχολεία της τοπικής κοινωνίας.

Όλοι μαζί επιχειρούμε σε καθημερινή βάση να παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους συμπολίτες μας.  Προσδοκούμε το νέο έτος να μας ‘ελευθερώσει’. Στην διαδρομή έχουμε το δικαίωμα  να λυγίζουμε για μια μέρα, μια βδομάδα,  ακόμα και λίγο παραπάνω. Η φροντίδα που θέλουμε να παρέχουμε  στους ωφελούμενους μας περιλαμβάνει μια ψυχική συνθήκη χωρίς ντροπή και αυτοπεριορισμούς.

Μη μένεις μόνος, έλα μαζί μας, αναφέρει τέλος η ανακοίνωση του ΣΟΨΥ Πάτρας.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις