ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Λαϊκή συνέλευση στο Αρκτικό Διαμέρισμα

Κοινοποίηση
Tweet

Η ανακοίνωση

Λαϊκή συνέλευση στο αρκτικό διαμέρισμα της Πάτρας, παρούσια του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη, πραγματοποίηθηκε το βράδυ της Παρακευής. Σε σχετική του ανακοίνωση ο Δήμος Πατρέων, αναφέρει: 

«Από το 2010 οι κυβερνήσεις μας κλέβουν 65 εκατ. ευρώ το χρόνο, λόγω των μνημονίων. Αυτά είναι λεφτά που έχουν πάρει από τον πατραϊκό λαό, μέσω της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας, και δεν τα επιστρέφουν. Είναι ώρα να τους πούμε δυνατά, για να ακούσουν τη φωνή μας, να μας δώσουν πίσω όσα μας έχουν κλέψει κι όσα στερούν από τις ζωές μας» είπε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στη χθεσινοβραδυνή συνέλευση του Αρκτικού Διαμερίσματος, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανθούπολης.

 Ο Δήμαρχος, στην τοποθέτησή του, ανέλυσε, σε όλους τους παρευρισκόμενους, την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος και όλοι οι Δήμοι της χώρας, με ευθύνη των κυβερνώντων και τόνισε την ανάγκη όλοι μαζί, το επόμενο Σάββατο 29 Γενάρη, παραμερίζοντας τις όποιες πολιτικές διαφορές, να συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα για να απαιτήσει η Πάτρα από την κυβέρνηση όλα όσα δικαιούται.

Παράλληλα έκρουσε το καμπανάκι για την απογραφή πληθυσμού. Επισήμανε ότι έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση και κάλεσε όλους να απογραφούν, ώστε ο Δήμος Πατρέων να διατηρήσει την πληθυσμιακή υπεροχή, βάσει της οποίας δικαιούται περισσότερα κονδύλια.  

 Ο Κ. Πελετίδης, μεταξύ άλλων, είπε:

«Είμαστε μπροστά στη συζήτηση οικονομικών ζητημάτων του Δήμου. Προϋπολογισμός, Τεχνικό Πρόγραμμα, Δημοτικά Τέλη, είναι ζωτικής σημασίας για το Δήμο και για τους δημότες.

Η κατάσταση του Δήμου Πατρέων και όλων των Δήμων της χώρας είναι τραγική, γιατί το κράτος που εισπράττει τους φόρους από τον ελληνικό λαό τους παρακρατεί για να τους διανείμει στους λίγους».

Ο Δήμαρχος εξήγησε λεπτομερώς:

«Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», έπρεπε να κατανέμονται σε όλους τους Δήμους ως εξής:

20% από το φόρο εισοδήματος, 12% από το ΦΠΑ, 11,7% από τον ΕΝΦΙΑ. Αυτές είναι οι τρεις πηγές εσόδων των Δήμων από τον ΚΑΠ.

Η κατανομή γίνεται με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια για κάθε Δήμο. Σύμφωνα με αυτά, στο Δήμο Πατρέων, που είναι ο τρίτος σε πληθυσμό, με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011, αναλογεί το 1,71% από τα 5,250 δις ευρώ που προβλέπει ο «Καλλικράτης». Με λίγα λόγια για το Δήμο μας αντιστοιχούν 91 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Πέρυσι, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, ο Δήμος πήρε 23 εκ. ευρώ συν 3,4 εκατ. ευρώ λόγω covid-19, σύνολο 26,4 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή μας κλέβουν 65 εκατ. ευρώ το χρόνο, λόγω των μνημονίων!

Ο Δήμος εκτός από τους ΚΑΠ εισπράττει ανταποδοτικά τέλη που πέρυσι (2021) ήταν 16 εατ. ευρώ και έχει και ίδιους πόρους (παρκόμετρα, κοιμητήρια κλπ) που πέρυσι ήταν 9 εκ. ευρώ, σύνολο 51 εκατ. ευρώ.

Από αυτά για μισθούς και εισφορές δίνονται 32,5 εκατ. ευρώ, 8 εκατ. ευρώ πηγαίνουν, ως επιχορήγηση, στα νομικά πρόσωπα (Πολιτιστικός Οργανισμός, Καρναβάλι, ΔΗΠΕΘΕ κλπ.), 4 εκατ. έφυγαν πέρυσι για το ηλεκτρικό ρεύμα (κτίρια και δημοτικός φωτισμός), 1,2 εκατ. για καύσιμα και σε όλα αυτά να προστεθούν και τα έξοδα για προμήθειες υλικών, για τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών, για δάνεια που σύναψαν προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και τα πληρώνουμε εμείς σήμερα, 2 εκατ. ευρώ το χρόνο, 320 χιλ. ευρώ για ναυαγοσωστική κάλυψη, για φυσικές καταστροφές, για τα αδέσποτα κι άλλες αρμοδιότητες που ανέθεσε η κεντρική εξουσία στους Δήμους, χωρίς όμως να τις συνοδέψει με τα αντίστοιχα κονδύλια.

Φέτος υπολογίζουμε ότι θα πληρώσουμε επιπλέον 40% αυξήσεις για το ρεύμα, δηλαδή 1,6 εκατ. ευρώ περισσότερα, 30% επιπλέον για τις αυξήσεις στα καύσιμα, δηλαδή 450-500 χιλ. ευρώ περισσότερα, κλπ.

Επίσης, από φέτος, καλούμαστε να πληρώσουμε και την ποινή για το θάψιμο των απορριμμάτων, που για μας είναι 2 εκατ. ευρώ, του χρόνου θα είναι 2,5 εκατ. ευρώ και 3 εκατ. ευρώ τον μεθεπόμενο χρόνο. Το χαράτσι αυτό το ψήφισαν και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Με όλα αυτά γίνεται κατανοητό ότι ο Δήμος καταδικάζεται να μη μπορεί να κάνει έργο.

Μας λένε να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη. Να πληρώσει ο λαός για δεύτερη και τρίτη φορά!

Δεν θα τους ακούσουμε ούτε αυτή τη φορά, όπως δεν τους ακούσαμε και τις προηγούμενες φορές.

Όταν αναλάβαμε Δημοτική Αρχή τα δημοτικά τέλη ήταν 1,95 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή ένα σπίτι 100 τετραγωνικών τότε πλήρωνε 195 ευρώ δημοτικά τέλη. Σήμερα τα τέλη είναι 1,08/τ.μ., δηλαδή το ίδιο σπίτι των 100 τ.μ. πληρώνει τώρα 108 ευρώ συν τις άλλες απαλλαγές για τους βοηθητικούς χώρους. Μειώσαμε τα τέλη κατά 50% για να στηρίξουμε το λαϊκό εισόδημα.

Μας λένε να αυξήσουμε το αντίτιμο για την ελεγχόμενη στάθμευση, για να εξασφαλίσουμε έσοδα. Στην Πάτρα πληρώνει κανείς 0,3 ευρώ αντίτιμο για την ελεγχόμενη στάθμευση, σε άλλους Δήμους το αντίτιμο φθάνει και μέχρι 2 ευρώ! Εμείς λέμε ότι οι δημόσιοι δρόμοι δεν είναι μόνο γι’ αυτούς που έχουν να πληρώσουν, είναι για όλους. Δεν θα φορολογήσουμε για δεύτερη φορά το λαό.

Έχουμε στην Πάτρα 33.000 άνεργους. Μια πόλη μέσα στην πόλη. Κάθε οικογένεια έχει κι ένα δικό της άνθρωπο άνεργο.

Μας απαγορεύουν τις προσλήψεις προσωπικού και δεν μπορούμε να κάνουμε έργα με την υπηρεσία αυτεπιστασίας. Έχουν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στο Δήμο 25 χρόνια! Φέτος θα προσληφθούν μόνο 4 άτομα κι αυτά δεν θα είναι εργαζόμενοι στα συνεργεία. Θα είναι μηχανικοί. Φαίνεται, από τις επιλογές τους αυτές, ότι τους Δήμους τους προορίζουν για ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις υπηρεσίες τους τις προορίζουν να τις αναλάβουν ιδιώτες εργολάβοι.

Θα γονατίσουν τον κόσμο με όλα αυτά. Εμείς πρέπει να δώσουμε απάντηση. Το Σάββατο 29 Γενάρη έχουμε συγκέντρωση στο Σύνταγμα για να πούμε το «Ως εδώ και μη παρέκει» και να διεκδικήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε.

Την υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίο έως το νέο λιμάνι. Έμεινε το ευκολότερο κομμάτι της διαδρομής, αλλά αρνούνται να το κάνουν γιατί τα χρήματα που είχαν έφυγαν σε εργολαβίες από τη Μακεδονία έως εδώ, όπου έγιναν υπογειοποιήσεις της γραμμής παντού σχεδόν. Εμείς απαιτούμε να γίνει κι εδώ υπογειοποίηση.

Το Ανατολικό Πάρκο. Ο Ριγανόκαμπος ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, στους δανειστές της χώρας, γι’ αυτό και δεν θέλουν να τον παραχωρήσουν. Όμως θα τους δείξουμε να καταλάβουν πως αυτό δεν είναι στο χέρι τους. Η πόλη αποφασίζει.

Αν θέλουμε την προκοπή της Πάτρας πρέπει να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας. Θα έχουμε αποτελέσματα αν καταλάβουν ότι δεν μπορούν να μας διαιρέσουν.

Κρινόμαστε όλοι μας. Όποιος τραβάει φωτογραφία τη λακκούβα και τη δείχνει και την άλλη μέρα λέει να μην κάνουμε τίποτε, τότε πώς θα κλείσουν οι λακκούβες;

Εμείς δεν ήρθαμε για την καρέκλα. Μπορούμε και χωρίς αυτή. Δεν γνωριστήκαμε μετά την καρέκλα. Γνωριστήκαμε πολύ πιο πριν, στους δρόμους  του αγώνα.

Το Σάββατο να μη λείψει κανείς μας. Για να έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε την πόλη μας».

Απαντώντας σε ερώτημα για το φράγμα Πείρου – Παραπείρου ο Δήμαρχος είπε:

«Πρότειναν να φτιάξουμε ένα φορέα διαχείρισης, ο οποίος θα πλήρωνε για τη λειτουργία του φράγματος και θα ασκούσε τιμολογιακή πολιτική για να μπορεί να είναι βιώσιμος αυτός ο φορέας. Δηλαδή θα πληρώναμε για να πάρουμε νερό.

Είπαμε όχι. Το νερό είναι αγαθό κι όχι εμπόρευμα. 3 με 3,5 εκατ. ευρώ θα πλήρωνε ο Δήμος το χρόνο για το φορέα. Το ξαναλέμε, ο λαός έχει πληρώσει μια φορά με τη φορολογία, δεν θα πληρώσει και δεύτερη φορά. Τώρα, για πέντε χρόνια, θα έχουμε το νερό δωρεάν».

Στη συνέχεια οι παρόντες πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και συλλόγων, έθεσαν τα ζητήματα που απασχολούν τις γειτονιές τους. Όλοι τους παραδέχτηκαν ότι η Δημοτική Αρχή είναι κοντά τους, κάνει έργο και πρέπει να κάνει περισσότερο.

 Απαντήσεις στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των φορέων έδωσε ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, ενώ ο Αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγκαθος σημείωσε όλα τα αιτήματα και τις παρατηρήσεις που έγιναν.

 Η Αντιδήμαρχος Βίβιαν Σαμούρη, είπε ότι πάνω από 1.000 οικογένειες ζουν σήμερα στην πόλη με κομμένο ρεύμα και κάλεσε όλους να μεταφέρουν σε νοικοκυριά με κομμένες συνδέσεις να μεταβούν άμεσα στην υπηρεσία Υγείας και Πρόνοιας για να κάνουν αίτηση που θα προωθηθεί για επανασύνδεση του ρεύματος.

 Η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, Ήρα Κουρή, θύμισε στους παρευρισκόμενους τους αγώνες που έδωσαν επί χρόνια μαζί και τους κάλεσε να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση στο Σύνταγμα.

 Στη συνέλευση ο πρόεδρος του Αρκτικού Διαμερίσματος, Ευθύμιος Αγγελόπουλος, ζήτησε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον Φώτη Παπαγγελή αντιπρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Προαστίου, που έφυγε χθες ξαφνικά από τη ζωή.

 Στη συνέλευση παρόντες ήταν εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων και συλλόγων: Άνω Συχαινών, Αγυιάς, Έξω Αγυιάς, Βούντενης, Βελβιτσίου, Ζαβλανίου, Ανθούπολης, Κορυδαλλέως, Μπάλλα, Νεάπολης, Παραλίας Προαστίου, Αγίου Παντελεήμωνος, Δροσιάς, Κοτρωνίου.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις