Τι λέει στο thebest.gr η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου
Για το άλυτο μυστήριο και τα δεδομένα γύρω από το θάνατο των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη μίλησε στο thebest.gr η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου.
Όπως αναφέρει, «είναι ένα άλυτο μυστήριο για την ιατρική κοινότητα αυτοί οι θάνατοι διότι έχουμε τρία διαφορετικά παιδιά με διαφορετικό ιστορικό τα οποία όμως καταλήγουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, είτε στο σπίτι είτε σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Πραγματικά οι θεράποντες ιατροί είναι θλιμμένοι και έδωσαν και τον καλύτερο τους εαυτό γι΄ αυτήν την οικογένεια.
Να θυμίσω ότι δύο από τα παιδιά είχαν επισκεφθεί δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής αλλά και δύο της Αθήνας και πολύ έμπειροι γιατροί ασχολήθηκαν με τα κορίτσια. Έχουν γίνει ουσιαστικά πάρα πολλές εξετάσεις αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει βρεθεί ένας συνδετικός κρίκος που να αιτιολογεί την εικόνα που έχουμε δει».
Όπως τονίζει, «ευελπιστούμε ότι το τελευταίο παιδί που «έφυγε», η Τζωρτζίνα, ίσως μας δώσει τις απαντήσεις. Ουσιαστικά η ιατροδικαστική εξέταση για την Τζωρτζίνα, δεν έχει δώσει και δεν έχει διαλευκάνει την αιτία θανάτου. Περιμένουμε τις τοξικολογικές και τις άλλες εξετάσεις. Πρόκειται για κάτι σπάνιο, ό,τι και να είναι. Δεν έχουμε συναντήσει ξανά κάτι τέτοιο και η επιστημονική κοινότητα έχει μείνει με ένα τεράστιο ερωτηματικό. Έχουν γίνει γενετικές αναλύσεις για να εξεταστεί αν υπάρχει κάποιο γενετικό υπόβαθρο ή και κληρονομικό. Δεν έχει βρεθεί κάτι τέτοιο, όλες οι εξετάσεις είναι αρνητικές. Είμαστε σε μία φάση όπου θα ανοίξει ο φάκελος όλων των παιδιών και θα εξεταστεί εκ νέου, εν συνόλω και από την επιστημονική κοινότητα και από τις εισαγγελικές αρχές έτσι ώστε να δούμε ποια είναι η κοινή συνιστώσα όλων αυτών των τραγικών καταστάσεων.
Δεν ξέρουμε αν θα απαντηθούν τα ερωτήματα, είναι νωρίς ενώ η διερεύνηση θα είναι πλήρης. Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές».
Να θυμίσουμε ότι στο πρώτο παιδί που έφυγε από τη ζωή υ είχε αποτυπωθεί από τον ιατροδικαστή αγενεσία φλεβόκομβου. Πρόκειται για μία σπάνια πάθηση και οδήγησε το παιδί 7 μηνών να πεθάνει, ουσιαστικά θα τεθεί υπό διερεύνηση, υπάρχει σαν οντότητα επιστημονική.
Το δεύτερο παιδί είχε λευχαιμία, πήγαινε εξαιρετικά καλά και η εικόνα που έχουμε από τους γιατρούς ότι δεν υπήρχε λόγος επιστημονικά να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού.
Στην τρίτη περίπτωση υπήρχε μια νοσηλεία στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο στην αρχή όπου ενώ ήταν υπό την στενή παρακολούθηση του ιατρικού team, κάθε μια ώρα περνούσε γιατρός, υπήρχε το παιδί σε μόνιτορ, ξαφνικά σε πολύ λίγα λεπτά, μετά από 20 λεπτά από την τελευταία επίσκεψη της γιατρού το παιδί βρέθηκε να είναι σχεδόν νεκρό, οπότε έγινε ανάνηψη από τους θεράποντες και ύστερα το παιδί μετακομίστηκε σε ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου σε πολύ άσχημη κατάσταση και πραγματικά δεν δόθηκε ποτέ απάντηση, πώς ένα παιδί που ο γιατρός μόλις έχει περάσει, το έχει δει και υπάρχει μόνιτορ, κατέρρευσε μέσα σε πολύ λίγα λεπτά.
Στην πρώτη περίπτωση του 7μηνου κοριτσιού, υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση, στον θάνατο του δεύτερου κοριτσιού έχει αποτυπωθεί ως αίτιο η ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα, ωστόσο πάλι αφήνονται ερωτηματικά για το πώς πέθανε το παιδί και στο τελευταίο παιδί δεν έχει βρεθεί αιτία θανάτου κατά την ιατροδικαστική εξέταση, οπότε δεν υπάρχει κάποιο εύρημα που να εξηγεί την κατάληξη.
«Να σημειώσουμε ότι μπορεί να διαταχθεί εκταφή και των 2 μικρότερων κοριτσιών, αν θεωρήσει η δικαιοσύνη ότι μπορεί να βρεθούν απαντήσεις» ανέφερε η κυρία Μαστοράκου.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr