ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Διάλυση, λεηλασία, απαξίωση. Νομοσχέδιο για τον “εκσυγχρονισμό” του ΕΦΚΑ

Κωνσταντίνος Τηλιγάδας
Κοινοποίηση
Tweet

Κωνσταντίνος Τηλιγάδας Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Στα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ έγιναν επιζήμιες παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση.  Πρώτα η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με τις συντηρητικές προβλέψεις να υπολογίζουν το κόστος μετάβασης στα 56δις ευρώ και το οποίο θα επωμιστούν το κράτος και οι πολίτες του. Έπειτα, η νομοθετική παρέμβαση που περιλάμβανε μεταξύ άλλων την εμπλοκή ιδιωτών στην απονομή συντάξεων και η οποία οδήγησε στο γνωστό φιάσκο. Σε συνέχεια αυτών, έρχεται άλλο ένα νομοσχέδιο (για το “εκσυγχρονισμό’’ του ΕΦΚΑ) , να αποδιοργανώσει, να απαξιώσει και να λεηλατήσει.

Μια σταχυολόγηση των σημαντικότερων παρεμβάσεων στο εν λόγω Ν/Σ είναι:

- Η δυνατότητα τοποθέτησης διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα. Η διαδικασία επιλογής είναι διάτρητη, τα κριτήρια επιλογής καθορίζονται από το ΔΣ του ΕΦΚΑ και τα προσόντα τουλάχιστον για γέλια αφού απαιτείται πτυχίο και καλή γνώση αγγλικών (Lower). Μια ρύθμιση δηλαδή στην κατεύθυνση της ακραίας κομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας κάθε διαδικασία επιλογής που προβλέπεται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

-Η κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας απευθείας αναθέσεων και προμηθειών. Αν λάβουμε υπόψη τα πεπραγμένα της κυβέρνησης με τα 5 δις απευθείας αναθέσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας, όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι θα επακολουθήσει.

- Η κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας με την θεσμοθέτηση ειδικών πειθαρχικών διατάξεων. Το 2013 είχε επαναληφθεί αντίστοιχη προσπάθεια με την τότε κυβέρνηση να μην προχωράει μετά τις δυναμικές αντιδράσεις. Τις παθογένειες που προέκυψαν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές καλούνται να τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι και όχι αυτοί που τις δημιουργούν.

-Η σύσταση εταιρείας για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ. Άλλο ένα τέχνασμα λεηλάτησης της δημόσιας περιουσίας , αφού η λειτουργία της εταιρίας θα γίνει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ρυθμίσεις που την εξαιρούν από τις διατάξεις νόμου για προμήθειες και δημόσιες συμβάσεις, καθώς και από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν αποτελούν κάτι πρωτόγνωρο για την κυβέρνηση της ΝΔ. Η απαξίωση του προσωπικού του δημοσίου, η λεηλάτηση της δημόσιας περιούσιας και η διάλυση που έχει επιφέρει το επιτελικό κράτος είναι συνήθεις πρακτικές για αυτή.

Είναι μέγιστη προτεραιότητα πια, να μπει ένα φρένο σε αυτές τις καταστροφικές για τον τόπο πολιτικές. Δεν είναι μόνο η ζημιά που γίνεται στην παρούσα χρονική συγκυρία. Μειώνονται και τα εργαλεία  που θα έχουν διαθέσιμα στο μέλλον οι κυβερνήσεις που θα  θελήσουν να εφαρμόσουν πολιτικές εκ διαμέτρου αντίθετες και προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις