Όλα όσα είπε
Το ζήτημα της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το βαρύ πλήγμα που δέχονται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα θέσει το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ζητώντας να υιοθετηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη-μέλη, όπως ανέφερε από τη Ρουμανία μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας, Νικολάε Τσιούκα.
«Βραχυπρόθεσμα είναι πάρα πολύ σημαντικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχουν έκτακτα μέτρα στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς όλες οι χώρες σήμερα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιδοτούν τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, τα κράτη-μέλη. Η κάθε μια έχει τον δικό της τρόπο να το αντιμετωπίσει αλλά για όλες τις χώρες είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο και έχω πρόθεση να θέσω το ζήτημα αυτό στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τόνισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Νικολάε Τσιούκα.
Ο κ . Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι όλη αυτή η συζήτηση «η οποία γίνεται ήδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μας απασχολήσει και στις επόμενες ευρωπαϊκές Συνόδους, για τα ζητήματα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, αυτή η συζήτηση γίνεται, δυστυχώς, ολοένα και πιο επίκαιρη».
Περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων
Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρουμάνο ομόλογό του επιβεβαιώθηκε η κοινή επιθυμία των δύο πλευρών για περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, του τουρισμού και της άμυνας.
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμη θέματα συντονισμού και συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Ρουμανίας - Βουλγαρίας, η οποία καθίσταται σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα συνεργασίας σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς και στο ΝΑΤΟ, καθώς και οι προοπτικές τριμερούς συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Βουλγαρίας.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με εταίρους και συμμάχους, ενώ υπογράμμισε ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Ρωσίας και η αναθεωρητική προσέγγιση επαναχάραξης συνόρων είναι επικίνδυνη.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Μεταναστευτικό και στην πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν το πρώτο θύμα της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού για την επίτευξη πολιτικών σκοπών τον Μάρτιο του 2020.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας μέσω δηλώσεων και ενεργειών, οι οποίες αντίκεινται κατάφωρα στο Διεθνές Δίκαιο, αμφισβητούν ευθέως Διεθνείς Συνθήκες και έχουν ήδη καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και στον εποικοδομητικό διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ρουμανίας. Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη υπεγράφη, επίσης, Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα Πολιτικής Προστασίας από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, και τον αρμόδιο Ρουμάνο υπουργό.
Αναφορά στους Ρουμάνους πυροσβέστες
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας για τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας. Δεν ξεχνώ, κ. πρωθυπουργέ, ότι η Ρουμανία ήταν από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας πέρσι το καλοκαίρι, έστειλε πυροσβέστες οι οποίοι μπήκαν και αντιμετώπισαν εξαιρετικά δύσκολες πυρκαγιές με αυτοθυσία αλλά και με επαγγελματισμό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, τόνισε: «Και πρέπει να σας πω ότι ακόμα έχουμε στη μνήμη μας τις αναμνήσεις από την παρουσία των Ρουμάνων πυροσβεστών στην πατρίδα μας και αυτό ήταν το έναυσμα για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο της πολιτικής συνεργασίας μας στα θέματα πολιτικής προστασίας.
»Να έχουμε μεγαλύτερη παρουσία Ρουμάνων πυροσβεστών σε μία πιο τακτική βάση στην πατρίδα μας. Αλλά να συνεργαστούμε και στα πλαίσια της συζήτησης που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει τον μηχανισμό rescEU ώστε να έχουμε πιο αποτελεσματική συνεργασία αλλά και επιμερισμό των εναέριων μέσων αλλά και των υπόλοιπων μέσων δασοπυρόσβεσης, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλω να ξέρετε ότι η Ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες, εκτίμησαν ιδιαίτερα αυτό το οποίο κάνατε, κ. πρωθυπουργέ, πέρσι το καλοκαίρι».
Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, πριν από τη συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του, είχε γίνει δεκτός από τον Κλάους Γιοχάνις, τον πρόεδρο της Ρουμανίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη βαλκανική χώρα.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr