ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Μπόρις Τζόνσον στην La Repubblica: Ο Πούτιν σαν τον Μιλόσεβιτς, ο Ζελένσκι είναι ένας ήρωας

Κοινοποίηση
Tweet

Όλα όσα είπε

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στις εφημερίδες La Repubblica, Die Welt και El País και η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Στο Νούμερο 10 της Downing Street, ο Johnson μίλησε εκτενώς για την Ουκρανική κρίση, για την διαχείρισή της, για τα ρίσκα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης από αυτή την κρίση, αλλά και για τα δύο πρόσωπα των ημερών, τον Ουκρανό Πρόεδρο Zelensky και τον Ρώσο Πρόεδρο Putin. 

Αναφερόμενος στο παραλίγο ατύχημα του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia, ο Johnson δήλωσε πως ανησυχεί, εφόσον ο Zelensky “ήταν τρομοκρατημένος, και με το δίκιο του. Θυμόμαστε τι συνέβη με το Τσέρνομπιλ. Σήμερα ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ατυχήματος είναι εμφανής, δυστυχώς” και πως “με μια άλλη επίθεση όπως αυτή της χθεσινής νύχτας, η ασφάλεια και η υγεία ολόκληρης της Ευρώπης θα τεθούν πραγματικά σε κίνδυνο”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Johnson “ο Putin έκανε πολλά λάθη σε αυτή την τρελή εισβολή στην Ουκρανία: υποτίμησε την αντίσταση του ουκρανικού λαού, την προσκόλλησή του στη χώρα, τον ηρωισμό του εξαιρετικού Προέδρου Ζελένσκι” αλλά και “υποτίμησε την ενότητα της Δύσης, της οποίας οι σκληρές κυρώσεις κατά της Μόσχας έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Και έχουμε άλλες έτοιμες, ακόμη πιο σκληρές, αν χρειαστεί”. 

“Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει μπει σε αδιέξοδο” σύμφωνα με τον Johnson και “θέλει να συντρίψει το δικαίωμα των Ουκρανών να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και το νόμιμο δικαίωμά μας, ως Ευρωπαίοι, να στηρίξουμε την αντίσταση των Ουκρανών. Δεν θα τα καταφέρει”.

Αναφερόμενος στους Τσετσένους μισθοφόρους που, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Zelensky, ο Johnson τόνισε “ανησυχώ πολύ για την ασφάλειά του, ο Volodymyr (Zelensky) είναι ένας ήρωας” και παραδέχτηκε πως η ασφάλεια του Ουκρανού Προέδρου και των πυρηνικών σταθμών “είναι πολύ δύσκολη από έξω” και πως “θα πρέπει να δώσουμε στο Κρεμλίνο να καταλάβει ότι ένα άλλο Τσέρνομπιλ θα ήταν επίσης καταστροφή για τη Ρωσία και πως “οι Ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί πρέπει να προστατεύονται από τις Διεθνείς Αρχές” για τις οποίες “θα είναι θεμελιώδες να τους επιτρέψουμε να εργάζονται ελεύθερα στην Ουκρανία”.

Ο Johnson τόνισε επίσης πως “αυτός δεν είναι πόλεμος του ρωσικού λαού, ή της ίδιας της Ρωσίας, ενάντια στη Δύση” και πως “η ενότητα της Δύσης είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα” στην προκείμενη αντιμετώπιση της κρίσης, εφόσον “η ιστορία μας διδάσκει ότι, από το 1914 έως το Κοσσυφοπέδιο, οι πιο αιματηροί πόλεμοι της Ευρώπης δεν επιλύθηκαν χωρίς την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών. Και θα είναι έτσι ξανά αυτή τη φορά”.

Αναφερόμενος στο γεγονός που ενώπιον του Βρετανικού Κοινοβουλίου αποκάλεσε τον Putin “εγκληματία πολέμου”, ο Johnson τονίζει πως “υπάρχει σίγουρα μια βαθιά αναλογία μεταξύ της συμπεριφοράς του Πούτιν και εκείνης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Σερβία τη δεκαετία του 1990” και πως “εναπόκειται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να βρει στοιχεία για παράνομα πυρομαχικά, βόμβες διασποράς, θερμοβαρικές βόμβες και εάν πρέπει να τα παραπέμψουν στο δικαστήριο της Χάγης”.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως επί του θέματος “η Δύση κάνει μεγάλα βήματα και είναι πολύ, πολύ ενωμένη” αλλά και πως “μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία από Βρετανούς, Ιταλούς, Γερμανούς και Ισπανούς στρατιώτες είναι πολύ μακριά” εφόσον μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία “πιθανότατα θα είχε ανεξέλεγκτες συνέπειες, με απολύτως απρόβλεπτο αποτέλεσμα” και μάλιστα “δεν υπάρχει ούτε μια Δυτική χώρα αυτή τη στιγμή που να είναι πρόθυμη να συγκρουστεί στρατιωτικά στην Ουκρανία”.

Και σε αυτό το σημείο επιβεβαίωσε την αντίθεσή του στη Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από την Ουκρανία διότι “μπορεί να προκαλέσει στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, με απρόβλεπτες συνέπειες”.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις