Μια αποτίμηση του τρίτου στην σειρά Καρναβαλιού που δεν έμοιαζε με τα άλλα
Το Καρναβάλι του 2022 πέρασε στην ιστορία ως το τρίτο κατά σειρά καρναβάλι που… δεν υπήρξε (και εννοούμε με την έννοια των παρελάσεων που είθισται να κατοχυρώνουν τη μοναδικότητα της αποκριάς στην πόλη της Πάτρας το τελευταίο τριήμερο).
’Ως εκ τούτου, και φέτος, θα περάσουμε άλλη μια χρονιά, την τρίτη στη σειρά, χωρίς την παράδοση της γκρίνιας της επόμενης ημέρας από την Καθαρά Δευτέρα, για όσα δεν έγιναν, για όσα έγιναν, για την ποιότητα και την αισθητική του θεάματος, για όσους βραβεύτηκαν και όσους δεν βραβεύτηκαν. Είναι σαν να απουσιάζει με τούτα άλλο ένα μέρος του εθίμου έτσι όπως το έχουμε … διαδώσει από γενιά σε γενιά εδώ στην Πάτρα, ακόμη και στο- ή ιδίως στο- κριτικό του μέρος.
Ωστόσο το καρναβάλι του 2022 στην διαφαινόμενη αποδρομή του covid, ήταν μια νέα εμπειρία. Δεν έμοιαζε ούτε με τα συνήθη, αλλά και ούτε με τα δύο προηγούμενα ασυνήθη.
Είχε συνωστισμούς παρελάσεων, αλλά δεν είχε παρελάσεις, είχε στολές, αλλά δεν είχε νέες στολές, είχε πυροτεχνήματα αλλά δεν είχε τελετή λήξης. Είχε εποχούμενη πορεία καρναβαλιστών αλλά δεν είχε τελετή έναρξης, είχε καρναβαλουπόλεις, αλλά δεν είχε παιδική παρέλαση. Είχε πάρτι με περιορισμούς εντός των καταστημάτων αλλά είχε ανεξέλεγκτο στρίμωγμα ακριβώς απέξω, εκεί που περιφέρονταν οι παραπανίσιοι πελάτες με τα ποτά στα χέρια διαβαίνοντας τις ανοικτές πόρτες των κλαμπ, των μπαρ και των εστιατορίων.
Είχε γεμάτα ξενοδοχεία στο κέντρο, αλλά και άδειες γειτονιές ακόμη και ακριβώς δίπλα από το κέντρο.
Είχε ενεργές καρναβαλικές ομάδες που αναπλήρωσαν την αμηχανία του Δήμου, αλλά είχε και ομάδες που δεν ανέλαβαν πρωτοβουλίες και κάποιες άλλες από τις πολλές και συνήθεις των χιλιάδων περιφερόμενων με τα γουνάκια που δεν έσκασαν μύτη πουθενά. Όχι γουνάκια, σημαίνει και όχι έσοδα, άρα και όχι καρναβάλι.
Είχε κρατήσεις για πάρτι, αλλά είχε και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής λόγω εκτάκτων κρουσμάτων covid.
Τα κυρίαρχα συμπεράσματα που εξήχθησαν είναι τα εξής:
- Ο κόσμος της Πάτρας είχε τεράστια ανάγκη να ξεφύγει από την πνιγηρή καθημερινότητα αλλά και να επανασυνδεθεί με την καρναβαλική του παράδοση και την καρναβαλική εκτόνωση. Τα δύο χρόνια αποχής στοίχισαν ακόμη και σε όσους δεν έχουν επαφή με το καρναβάλι και αρκούνται στο ρόλο των παρατηρητών. Η συνήθεια είναι δεύτερη φύση και το καρναβάλι δεν είναι απλώς μια συνήθεια. Μετά από τόσα χρόνια έχει κάνει εγγραφή στο dna. Η συμμετοχή στους χορούς (έγιναν όλοι), ήταν ενδεικτική αυτής της ανάγκης.
- Το μέτρο του covid χάθηκε. Σε αρκετά μαγαζιά δεν ζητούσαν καν πιστοποιητικό, στα ιδιωτικά πάρτι (είχαν νοικιαστεί για αυτό ο σκοπό άπειρες αποθήκες ανά την πόλη) ο ένας ήταν πάνω στον άλλο, οι μάσκες αντικαταστάθηκαν πλήρως από τις καρναβαλικές, στη Ρήγα Φεραίου, τη Γεροκωστοπούλου, την πλατεία Γεωργίου και την Παντανάσσης δεν χωρούσες να περάσεις και τα κλιμάκια έκαναν οφθαλμοφανώς τα στραβά μάτια προκειμένου να κινηθεί η οικονομία και το… αίμα της διασκέδασης.
- Η νεολαία ήταν η πανταχού παρούσα σε επίπεδο επισκεπτών. Οι μεγαλύτερες ηλικίες απλώς δεν ήρθαν. Τηρουμένων των αναλογιών, είχαμε πολύ λίγα περιστατικά μέθης και μικροεπεισόδια, αλλά είχαμε και χαρά και κέφι και δροσιά, όπως μόνο η νεολαία ξέρει και μπορεί.
-Η «πονηριά» και η αρπαχτή, έκαναν καρναβαλική πρεμιέρα ευτυχώς σε περιορισμένο αριθμό… εμφανίσεων με τις τιμές στα μπουκάλια σε ορισμένα κλάμπ και νυχτερινές πίστες να ίπτανται το τελευταίο Σαββατοκύριακο σε δυσθεώρητα ύψη, τις τιμές σε σπίτια Airbnb να φτάνουν ακόμη και στα 250 ευρώ τη βραδιά το τελευταίο τριήμερο και τους μικροπωλητές να διαθέτουν αφειδώς μαυροδάφνη αμφιβόλου προέλευσης στο δρόμο.
- Κάποιες καρναβαλικές ομάδες βγήκαν μπροστά και διεκδίκησαν ρόλο πρωταγωνιστικό κλέβοντας τα φώτα από τον Δήμο σε επίπεδο διεξαγωγής εκδηλώσεων με μαζική συμμετοχή ή υποβολής εναλλακτικών προτάσεων που έδειξαν ότι καρναβάλι μπορεί να γίνει υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Κάποιες άλλες ομάδες ήταν περισσότερο χαλαρές και κάποιες εξαφανισμένες. Δεν έλειψε και η γκρίνια για αυτές τις διαβαθμίσεις, την οποία αναμένεται καταγράψει τις επόμενες ημέρες το ρεπορτάζ καθώς ήδη οι ψίθυροι άρχισαν να φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία (είπαμε, είναι και η γκρίνια μια μορφή παράδοσης). Πάντως το φετινό καρναβάλι έδειξε με προφανή τρόπο, ότι οι ομάδες των καρναβαλιστών έχουν περισσότερη φαντασία και διοργανωτική ευστροφία από τον Δήμο και ότι η ανανέωση θα έρθει από αυτές. Άλλωστε είπαμε, οι καρναβαλιστές είναι ο πραγματικός θησαυρός.
- Τα Σφαγεία δεν φαίνεται να λειτούργησαν ως τόπος καρναβαλικός στο βαθμό που θα το προσδοκούσε ο Δήμος της Πάτρας. Το καρναβάλι στην Πάτρα είναι ταυτισμένο με το κέντρο της και φαίνεται ότι θα είναι για πάντα.
-Το καρναβαλικό εργαστήρι, επί 3 χρόνια «έγκλειστο», δεν έδωσε σημάδια ανανέωσης κυττάρων. Τα άρματα στην πλατεία δεν παρέπεμπαν σε εξάντληση της φαντασίας και συσσώρευση ιδεών που πίεζαν για να εκφαστούν.
- Τελευταίος, αλλά όχι έσχατος, ο κακός χαμός στα μαγαζιά της Πάτρας και των περιχώρων ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας. Για να βρεις τραπέζι για θαλασσινά το μεσημέρι έπρεπε να ξενιτευτείς, ενώ το πλέον απίστευτο είναι ότι από μια ώρα κι έπειτα δεν μπορούσες να βρεις καλαμαράκια και άλλα συναφή ούτε καν στις πλατφόρμες delivery.
Κοινώς, όλα του Καρναβάλου δύσκολα και η πόλη "βουλιαγμένη" από κόσμο. Ευτυχώς που δεν παρελάσαμε!
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr