ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έρευνα Prorata: Στις 7 μονάδες η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- Η ακρίβεια και τα αρνητικά συναισθήματα στην κοινωνία

Κοινοποίηση
Tweet

Τι έδειξε η έρευνα

Τη δημοφιλία ξένων ηγετών, την πρόθεση ψήφου, την ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο αλλά και τα  ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία καταγράφει η έρευνα της Prorata. H διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την έρευνα κυμαίνεται στις 7 μονάδες, ενώ  τα ζητήματα που ιεραρχούνται ως σημαντικότερα κατά την τρέχουσα περίοδο είναι η ακρίβεια και δευτερευόντως οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίας και τα εθνικά θέματα. Την ίδια στιγμή, κυριαρχούν εντός της ελληνικής κοινωνίας αρνητικά συναισθήματα

Αναλυτικά:

 

Ο «Σφυγμός» του Μαρτίου, η τελευταία πανελλαδική μέτρηση εγχώριων και διεθνών πολιτικών τάσεων και εκλογικής συμπεριφοράς από την Prorata κατέγραψε μεταξύ άλλων τις απόψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε εμβληματικούς ηγέτες που καθορίζουν τις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο Εμμανουέλ Μακρόν προσλαμβάνεται ως ο συμπαθέστερος ηγέτης, με την πλειονότητα (57%) να διατηρεί θετική άποψη προς το πρόσωπο του. Μεταξύ των Εμμανουέλ Μακρόν, Τζο Μπάιντεν, Βλαντίμιρ Πούτιν, Όλαφ Σόλτς και Μπόρις Τζόνσον ο τελευταίος καταγράφεται ως ο πιο αντιδημοφιλής, συγκεντρώνοντας μόλις 7% θετικές απόψεις, 31% ουδέτερες και 61% αρνητικές. Παράλληλα, για το πρόσωπο των ημερών, Βλαντίμιρ Πούτιν, καταγράφεται μια ανάλογης έντασης αντιπάθεια, με το 61% να διατηρεί αρνητική άποψη προς το πρόσωπο του, το 22% ουδέτερη και ένα μικρό - αλλά αξιοσημείωτο - ποσοστό της τάξης του 16% θετική.

Η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου και τα χαρακτηριστικά των αναποφάσιστων
Στην εγχώρια πολιτική σκηνή δεν μεταβάλλει σημαντικά η εικόνα της δημοσκοπικής εκλογικής τάξης. Η επιρροή της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται από τον δείκτη πρόθεσης ψήφου της Prorata στο 31% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 24%, ενώ ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ με 12,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜεΡΑ25 με 2%. Άλλο κόμμα, χωρίς σημερινή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα ψήφιζε το 6,5%, ενώ το 15,5% τοποθετείται εντός των ορίων της γκρίζας ζώνης (άκυρο-λευκό, αναποφάσιστοι και αποχή). Σε σχέση με την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων αλλά και τις στάσεις τους, υπολογίζεται ότι περίπου το 1/3 αυτών είχε στηρίξει στις εκλογές του 2019 το κυβερνών κόμμα, με την πλειονότητα όσων αυτοτοποθετούνται στη γκρίζα ζώνη (82%) να αξιολογεί με αρνητικό πρόσημο το κυβερνητικό έργο.

Η ικανοποίηση από το έργο της κυβέρνησης και την ασκούμενη αντιπολίτευση
Στο σύνολο του πληθυσμού, η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο ανιχνεύεται ως ελαφρώς ευρύτερη της εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας, φθάνοντας το 33%, ενώ αντίστοιχα η ικανοποίηση από την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρότερη της αντίστοιχης δικής του δημοσκοπικής καταγραφής, περιοριζόμενη στο 21%. Σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ικανοποίηση από το έργο του Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ φθάνει στο 21%, του ΚΚΕ στο 11%, του ΜεΡΑ25 από το 15% της προηγούμενης μέτρησης στο 10%, ενώ της Ελληνικής Λύσης από το 8% της προηγούμενης μέτρησης στο 12%.

Τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και τα κυρίαρχα συναισθήματα της περιόδου
Tέλος, σύμφωνα με τον «Σφυγμό» του Μαρτίου της Prorata, τα ζητήματα που ιεραρχούνται ως σημαντικότερα κατά την τρέχουσα περίοδο είναι η ακρίβεια και δευτερευόντως οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίας και τα εθνικά θέματα. Την ίδια στιγμή, κυριαρχούν εντός της ελληνικής κοινωνίας αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, ο θυμός, ο φόβος και η απελπισία, με άλλα, όπως η ελπίδα και η αισιοδοξία που είχαν μια σαφώς μεγαλύτερη διείσδυση το προηγούμενο διάστημα να υποχωρούν σημαντικά κατά την τρέχουσα συγκυρία.

Ταυτότητα της έρευνας

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις