Επίσης του θύμισε πως με βάση την Προγραμματική Σύμβαση, από το Νοέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα οφείλονται για τη λειτουργία του Παμπελοποννησιακού σταδίου, 5,7 εκατ. ευρώ
Το θέμα της χρηματοδότησης λειτουργίας, συντήρησης και εκσυγχρονισμού του Παμπελοποννησιακού Σταδίου της Πάτρας επανέφερε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά τη συνάντηση που είχε, την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 στο Δημαρχείο στην οδό Μαιζώνος, με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.
Παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παμπελοποννησιακού, Βασίλης Ζώτος.
Ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης αναφέρθηκε στις ανάγκες του Σταδίου, των δημοτικών γηπέδων και των άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης κι επέδωσε στον Υφυπουργό υπόμνημα για το Παμπελοποννησιακό, στο οποίο αναφέρει τα εξής:
«Σε συνέχεια των αιτημάτων μας για συνάντηση μαζί σας, σχετικά με το θέμα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, επανερχόμαστε με το παρόν υπόμνημα, στο κρίσιμο για την πόλη μας ζήτημα της χρηματοδότησης της λειτουργίας, συντήρησης κι εκσυγχρονισμού του.
Όπως γνωρίζετε, το Παμπελοποννησιακό Στάδιο είναι πρώην Ολυμπιακό Ακίνητο, που παραχωρήθηκε κατά χρήση, επ’ αόριστον στο Δήμο Πατρέων, με βάση την από 13-11-2008 Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Πατρέων και την Ανώνυμη Εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα».
Με βάση την εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση, από το Νοέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα (13 έτη), το Υπουργείο Πολιτισμού, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.», όφειλαν να έχουν καταβάλει στο Δήμο Πατρέων για τη λειτουργία, συντήρηση και εκσυγχρονισμό του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, το ποσόν των 5,7 εκ. ευρώ κατ’ ελάχιστο.
Αναλυτικά έπρεπε να έχουν καταβληθεί στο Δήμο Πατρέων:
α) Εφάπαξ 500 χιλ. ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με το άρθρο 4.1 της Προγραμματικής Σύμβασης.
β) Ετήσια χρηματοδότηση 300 χιλ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σύμφωνα με τα άρθρα 4.2 και 6.4.
γ) Ετήσια χρηματοδότηση 100 χιλ. ευρώ κατ’ ελάχιστον, από τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., σύμφωνα με τα άρθρα 4.4 και 6.3.
Όπως είναι γνωστό, καμία Κυβέρνηση από το 2008 μέχρι σήμερα, δεν ανταποκρίθηκε στην παραπάνω συμβατική της υποχρέωση προς το Δήμο Πατρέων για το Παμπελοποννησιακό Στάδιο.
Παρ’ όλα αυτά, η Δημοτική Αρχή, από το 2014 μέχρι σήμερα, έχει ανασυγκροτήσει διοικητικά το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, με ίδιους πόρους φροντίζει για τη λειτουργία του, τη συντήρησή του και το διαρκή εκσυγχρονισμό του, για τον οποίο επιπρόσθετα αξιοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα (ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση). Επιπλέον, το έχει παραδώσει δωρεάν στο μαζικό λαϊκό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό της πόλης μας, το έχει καταστήσει σημαντικό πυλώνα του Ελληνικού Αθλητισμού με τη φιλοξενία μεγάλων εθνικών και διεθνών αθλητικών διοργανώσεων κι έχει διευρύνει τη χρηστικότητα του με ανταποδοτικά πολιτιστικά και εμπορικά γεγονότα (συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις, events κ.ο.κ.).
Επειδή: α) έχει συντελεστεί μακροχρόνια αδικία κατά του Δήμου Πατρέων, β) το κόστος της λειτουργίας και συντήρησης του Παμπελοποννησιακού Σταδίου καθίσταται ολοένα και περισσότερο δυσβάστακτο, ειδικότερα στις συνθήκες υποχρηματοδότησης του Δήμου κατά 62%, γ) το Παμπελοποννησιακό Στάδιο αποτελεί δομή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τον Ελληνικό Αθλητισμό και δ) τα ομότιμα πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα, Πανθεσσαλικό και Παγκρήτιο, έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί, αιτούμαστε τα παρακάτω:
1. Να γίνει ρύθμιση του ποσού των οφειλομένων από την Προγραμματική Σύμβαση προς το Δήμο Πατρέων, ώστε να προχωρήσει σταδιακά η εξόφλησή τους.
2. Την ετήσια τακτική χρηματοδότηση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου με το ποσό των 250 χιλ. ευρώ για τη λειτουργία του, τη συντήρηση του και εκσυγχρονισμούς μικρής κλίμακας.
Στην παρούσα φάση, οι επείγουσες ανάγκες του Παμπελοποννησιακού Σταδίου είναι:
1. Συντήρηση μεταλλικής κατασκευής.
2. Υγρομόνωση τμημάτων της εξέδρας και άλλων στοιχείων.
3. Αντικατάσταση προβολέων κεντρικού και βοηθητικού σταδίου με led.
4. Αντικατάσταση ταρτάν κεντρικού και βοηθητικού σταδίου και κατασκευή ταρτάν δύο διαδρόμων στο λεωφορειόδρομο (κάτω από την εξέδρα).
5. Εγκατάσταση συστήματος τουρνικέ στις εισόδους (ηλεκτρονικό εισιτήριο).
6. Κατασκευή μικρής εξέδρας και αποδυτηρίων στο βοηθητικό στάδιο.
7. Διαμόρφωση και ανάπλαση περιβάλλοντα χώρου (πάρκινγκ – ποδηλατόδρομος).
8. Συντήρηση – αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Με τη βεβαιότητα ότι αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα του προβλήματος, που συνδέεται άμεσα με τη στήριξη και ανάπτυξη του Ελληνικού Αθλητισμού, παρακαλούμε για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr