Δεκάδες χιλιάδες οι άμαχοι νεκροί
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε στο πρακτορείο AP (Associated Press) ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην πόλη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άμαχοι, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.
Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει και τις 20.000, καθώς οι ρώσοι κατακτητές συνεχίζουν τις επιθέσεις στην πόλη και αφήνουν τις σορούς των Mαριουπολιτών ως «χαλί στους δρόμους». O δήμαρχος κατηγόρησε τους Ρώσους ότι για αρκετές εβδομάδες εμποδίζουν κάθε προσπάθεια που γίνεται να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη, για να αποκρύψουν εν μέρει τις δολοφονίες που διαπράττουν.
Ο Μποϊτσένκο αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σε σχέση με τις δηλώσεις αξιωματούχων, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φέρει στη Μαριούπολη κινητά κρεματόρια για να αφανίσουν τα θύματα του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει στην πόλη. Ο ίδιος είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν πολλές σορούς σ’ ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο όπου υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι και ψυγεία. «Έφθασαν κινητά κρεματόρια με την μορφή φορτηγών: τα ανοίγεις και μέσα υπάρχει ένας σωλήνας όπου καίνε αυτές τις σορούς» δήλωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι στη Μαριούπολη παραμένουν 120.000 κάτοικοι οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, νερό, θέρμανση και επικοινωνίες.
Σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση η πόλη
Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ρώσοι στρατιωτικοί παίρνουν τα διαβατήρια από τους Ουκρανούς πολίτες και στη συνέχεια τους στέλνουν σε στρατόπεδα «φιλτραρίσματος» που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρώσων αυτονομιστών. Εν συνεχεία τους στέλνουν σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας. Ο Μποϊτσένκο δήλωσε ότι για τα άτομα που δεν έχουν περάσει το «φιλτράρισμα» έχουν δημιουργηθεί πρόχειρες φυλακές και τουλάχιστον 33.000 έχουν μεταφερθεί στην Ρωσία ή στα εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Όπως έχει μεταδώσει το Ukrinform, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μετατρέψει τη Μαριούπολη σε ένα απέραντο χώρο ερειπίων, οι κάτοικοι από την πείνα λιποθυμούν στους δρόμους, ενώ από τους βομβαρδισμούς θάβονται ζωντανοί μέσα στα καταφύγια.
Yπερασπίζεται τον πόλεμο o Πούτιν
«Σωστή απόφαση» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν την εισβολή στην Ουκρανία δικαιολογώντας την στρατιωτική επιχείρηση. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι στόχοι της επιχείρησης είναι «σαφείς και ευγενείς».
«Από τη μία πλευρά, βοηθάμε και σώζουμε ανθρώπους και από την άλλη, λαμβάνουμε απλώς μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας. Είναι σαφές ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή. Ήταν η σωστή απόφαση», σημείωσε ο Πούτιν.
Επέμεινε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι ο πόλεμος θα είναι επιτυχής για τη Ρωσία, ενώ όπως σημειώνουν οι NY Times, δεν έδειξε κανένα σημάδι υποχώρησης παρόλο που η στρατιωτική εκστρατεία που έχει μετατρέψει ουκρανικές πόλεις σε όλη την επικράτεια της χώρας σε ερείπια, έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχει οδηγήσει σε θηριωδίες που από Ρώσους στρατιώτες.
Την ίδια στιγμή Ουκρανοί αλλά και Δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια νέα επικίνδυνη φάση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις διοχετεύουν περισσότερα στρατιωτικά οχήματα, πυροβολικό αλλά και στρατό στην ανατολική Ουκρανία και εξαπολύουν πολλά χτυπήματα θέλοντας να κονιορτοποιήσουν ακόμα και μη στρατιωτικές υποδομές.
Βασικός στόχος φαίνεται πως είναι να υπονομεύσουν την ικανότητα των ουκρανικών Αρχών να ανεφοδιάζουν και να υποστηρίζουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους.
Εξετάζουν χρήση χημικών όπλων στην Μαριούπολη
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις ενώ λίγο νωρίτερα αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Αυστραλία δήλωσαν ότι εξετάζουν έναν ανεπιβεβαίωτο ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία χρησιμοποίησε χημική επίθεση στην Μαριούπολη. Εάν αυτού του είδους η επίθεση πράγματι συνέβη, μπορεί να έχει προκαλέσει ασθένεια σε αρκετούς πολίτες.
Το νεοναζιστικό ουκρανικό Τάγμα του Αζόφ, που συμμετέχει στην υπεράσπιση της Μαριούπολης, δημοσίευσε την Τρίτη βίντεο που σύμφωνα με ότι δείχνει ανθρώπους που είχαν αρρωστήσει από αυτό που η ομάδα αποκάλεσε «δηλητηριώδη ουσία άγνωστης προέλευσης», αν και δήλωσε ότι οι μάχες καθιστούν αδύνατη μια σωστή ιατροδικαστική έρευνα.
Η ουκρανική κυβέρνηση από την πλευρά της υιοθέτησε μια μετριοπαθή προσέγγιση με δεδομένο ότι οι ισχυρισμοί του Τάγματος Αζόφ δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα. Συγκεκριμένα τόνισε ότι οι αναφορές θα πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά.
Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι εξετάζονται οι παραπάνω αναφορές και πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο έχει καταστήσει σαφές ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για ένα «νέο στάδιο τρόμου κατά της Ουκρανίας».
Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Λουκασένκο: «Η Ρωσία δεν μπορεί να απομονωθεί»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε επίσης τη Δύση ότι οι προσπάθειες να απομονωθεί η Μόσχα θα αποτύχουν, επικαλούμενος την επιτυχία του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος ως απόδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να πετύχει εντυπωσιακά άλματα προς τα μπροστά σε δύσκολες συνθήκες.
Η Μόσχα υπογραμμίζει ότι δεν θα βασιστεί ποτέ ξανά στη Δύση αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για να τιμωρήσουν την εισβολή στην Ουκρανία.
«Οι κυρώσεις ήταν ολοκληρωτικές, η απομόνωση ήταν ολοκληρωτική αλλά η Σοβιετική Ένωση ήταν και πάλι πρώτη στο Διάστημα», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση.
«Δεν σκοπεύουμε να απομονωθούμε», δήλωσε ο ίδιος. «Είναι αδύνατον να απομονώσουμε σοβαρά τον οποιοδήποτε στον σύγχρονο κόσμο -ειδικά μια τόσο μεγάλη χώρα όπως τη Ρωσία».
Ο Πούτιν λέει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι απαραίτητη διότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία --και μέσω της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ-- και ότι η Μόσχα έπρεπε να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους πολίτες στην Ουκρανία απέναντι σε διώξεις.
Ο Πούτιν περιηγήθηκε στο Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι μαζί με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο. «Για ποιο λόγο ανησυχούμε τόσο πολύ γι’ αυτές τις κυρώσεις;», δήλωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση.
Ο Λουκασένκο, που έχει στο παρελθόν κάνει δηλώσεις που φαίνονται να είναι αντίθετες προς τις δεδηλωμένες θέσεις του στενότερου συμμάχου του σε μια σειρά από θέματα, έχει επιμείνει ότι η Λευκορωσία πρέπει να έχει ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και έχει δηλώσει ότι η Λευκορωσία αδίκως έχει χαρακτηριστεί «συνένοχος του επιτιθέμενου».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr