ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κ. Πιερρακάκης: "Η τεχνολογία είναι το μέσο, στόχος είναι οι υπηρεσίες να είναι εύχρηστες»

Κοινοποίηση
Tweet

Στο πλαίσιο του Tsatsos Foundation Forum με θέμα «Σύνταγμα - Οικονομία - Ευρώπη»

«Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο άρτια, σύγχρονα και προοδευτικά Συντάγματα στον κόσμο. Το Σύνταγμα, το οποίο καθορίζει και την δικαιοπαραγωγική διαδικασία, την κατασκευή των νόμων, είναι το «λειτουργικό σύστημα», το «βαθύ λογισμικό» της δημοκρατίας και της οργανωμένης κοινωνίας» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο του Tsatsos Foundation Forum με θέμα «Σύνταγμα - Οικονομία - Ευρώπη», που πραγματοποίηθηκε σήμρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (αίθουσα «Φάρος»). Ο υπουργός εξήρε την συμβολή του αείμνηστου Δημήτρη Τσάτσου στον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας μας, η οποία «έχει αποτυπωθεί ιστορικά, όπως και η επιστημονική του εμβέλεια σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στο μεταξύ, ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για αλλαγή του τρόπου αλληλεπίδρασης πολίτη και Δημοσίου. «Εδώ ήρθε και ετέθη ο στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού ως μέσο και όχι ως σκοπό» πρόσθεσε και συνέχισε: «Το σημαντικό είναι να μπορείς να αλλάζεις τις διακλαδώσεις, τα κυκλώματα δηλαδή που υπάρχουν σ' ένα σύστημα - να αλλάζεις τα συστήματα του κράτους. Το gov.gr έχει σαν στόχο να ανασυστήσει τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό κράτος λειτουργεί. Η κεντρική σύλληψη ήταν να φτιαχτεί μία πλατφόρμα στην οποία θα είναι όλο το κράτος. Αυτό είναι χρήσιμο γιατί επαναθεμελιώνει τον τρόπο με τον οποίο το κράτος λειτουργεί και γίνεται πολιτοκεντρικό. Η τεχνολογία είναι απλά ένα μέσο, ο στόχος είναι οι υπηρεσίες να είναι εύχρηστες και να μπορεί ο κόσμος να τις χρησιμοποιεί». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «νομίζω ότι αυτό που έχουμε οικοδομήσει με το gov.gr, δείχνει και μία αλλαγή φιλοσοφίας, δεν είναι τεχνολογική η καινοτομία αλλά είναι οργανωσιακή και θεσμική. Στον πυρήνα της επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος υπάρχει μια συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη. Την επομένη μέρα των εκλογών του 2019 δημιουργήθηκε ένα νέο υπουργείο με νέες αρμοδιότητες».

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για την ανάγκη συνέχισης αυτής της προσπάθειας «και να συνεχιστεί με μεγάλη ταχύτητα, ακριβώς επειδή το ύψος της εκκρεμότητας είναι μεγάλο» και υπογράμμισε ότι «η τεχνολογία και οι θεσμοί πρέπει να αλληλεπιδρούν και η πολιτική οικονομία πάντοτε να αλληλεπιδρά με το Σύνταγμα και το νομοθετικό λογισμικό. Ο ρόλος τον κρατών συνεχώς επιταχύνεται και στο πλαίσιο αυτού που λέμε 4η βιομηχανική επανάσταση πρέπει με στοχευμένες παρεμβάσεις να διαχειριστούμε με βάση τις αξίες μας τη φορά αυτής της διαδικασίας και την ταχύτητα μεταβολής της. Να προστατεύσουμε δηλαδή αυτούς που χάνουν και να δράσουμε ως καταλύτες κι όχι σαν εμπόδια σ' ό,τι αφορά την ευρύτερη διαδικασία της τεχνολογικής προόδου. Αυτή η διαδικασία είναι μία διαδικασία που είναι ήδη εδώ και γι' αυτό το λόγο έχουμε ένα διπλό ρόλο. Από τη μία να λύσουμε τις εκκρεμότητες με το χτες και από την άλλη να μεταβούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο αύριο».

Να αναφέρουμε ότι το φόρουμ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, και διοργανώνεται από το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου - Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (ΚΕΣΔ) με αφορμή τα 12 χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Θ. Τσάτσου και τα 27 χρόνια από την ίδρυση του Ιδρύματος.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις