Εργολάβος θα μπει και στο Εργοστάσιο Τέχνης Θάνος Μικρούτσικος στην Ακτή Δυμαίων με το Δήμο Πατρέων να έχει βρει νέο χώρο για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων το καλοκαίρι
Έχουν περάσει σχεδόν 4 μήνες αφότου δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία του έργου συντήρησης και αποκατάστασης του εμβληματικού, για την πόλη της Πάτρας και όχι μόνο, Αρχαίου Ρωμαϊκού Ωδείου που θα πραγματοποιηθεί από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων h oποία υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού. Με τη θερινή σαιζόν να ξεκινά σε λιγότερο από ένα μήνα, το ερώτημα που εκφράζεται από πολλούς Πατρινούς είναι "τι θα γίνει με το Αρχαίο Ωδείο" που είθισται τα περασμένα σχεδόν σαράντα χρόνια να είναι η βάση των πολιτιστικών εκδηλώσεων φορέων όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας του Δήμου ή το Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.
Πράγματι όπως όλα δείχνουν (απομένει η επίσημη πληροφόρηση και ανακοίνωση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας) το Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο κλείνει για τα επόμενα 2 χρόνια προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες που ορίζει η μελέτη που προηγήθηκε και εγκρίθηκε. Μπορεί το Ωδείο να κλείνει καθώς μπαίνει σε εργολαβία ωστόσο όπως λέγεται ουδέν κακόν αμιγές καλού και το λέμε αυτό μιας και όταν με το καλό αποπερατωθεί το έργο, το Αρχαίο Ωδείο θα υποδεχθεί τους θεατές και τους επισκέπτες όντως φρέσκο και συντηρημένο όπως αρμόζει στην ιστορία του εδώ και τόσους αιώνες.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, οι κερκίδες του μνημείου στα άνω διαζώματα που δεν είχαν μάρμαρο και ήταν αρκετά άβολο να καθίσεις για πάνω από ώρα, θα επενδυθούν με μάρμαρο σε όλη την έκταση τους και με γνώμονα την ομοιομορφία του αρχαίου μνημείου. Σύμφωνα με τους όρους του έργου αποκατάστασης, πλίνθοι θα μείνουν ορατοί μόνο σε θέσεις όπου δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση.
Επίσης θα επαναλειτουργήσουν και 2 έξοδοι που ήσαν κλειστές μέχρι σήμερα ενώ θα αφαιρεθούν και θα απομακρυνθούν τα ξύλινα δάπεδα – επιστρώσεις που υπάρχουν, τα οποία είναι του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Για το λόγο αυτό ήδη έχει σταλεί ενημερωτικό υπηρεσιακό χαρτί από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου, και αναμένεται η ημερομηνία που το προσωπικό του Φεστιβάλ θα μπει για να απομακρύνει με την επίβλεψη των αρχαιολόγων τα ξύλινα δάπεδα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούταν από το Φεστιβάλ τους θερινούς μήνες (καμαρίνια, κ.α.). Στο Δήμο όπως πληροφορηθήκαμε αναμένουν την έγκριση πρόσληψης προσωπικού 8μηνων συμβάσεων που θα απασχοληθούν στις τεχνικές υπηρεσίες και εν προκειμένω και στην διαδικασία των εργασιών αφαίρεσης και απομάκρυνσης του εξοπλισμού του Φεστιβάλ.
Σύμφωνα με τους όρους του έργου στο Αρχαίο Ωδείο, θα ακολουθήσει έρευνα αναφορικά με τα αυθεντικά δάπεδα, προκειμένου να λάβει χώρα η αποκατάσταση και επανάχρησή τους καθώς και η ανάδειξη των ψηφιδωτών τμημάτων και η διατήρηση σωζόμενων τμημάτων τους.
Εννοείται πως το μνημείο θα φωτιστεί και με σύγχρονης τεχνολογίας φωτισμό που θα το αναδείξει περισσότερο ενώ οι πληροφορίες θέλουν το εμβληματικό και αξεπέραστο αυτό αρχαίο μνημείο να έχει τη δυνατότητα μετά το πέρας των εργασιών να φιλοξενεί περισσότερους θεατές (πιθανόν πλέον των 2.500).
Για το φετινό καλοκαίρι και με δεδομένο ότι το Αρχαίο Ωδείο κλείνει, όλοι σκέφτονται πως η άμεση εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι το Εργοστάσιο Τέχνης στην Ακτή Δυμαίων (στο χώρο του πρώην εργοστασίου του Λαδόπουλου) που μας συστήθηκε ευρέως και με αρκετή επιτυχία θα λέγαμε, το περσινό καλοκαίρι παρά τα προβλήματα όπως της ηχορύπανσης από την αμείωτη κυκλοφορία των οχημάτων στην Ακτή Δυμαίων. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr και το Εργοστάσιο Τέχνης όπου ο Δήμος έχει φιλόδοξα σχέδια μετατροπής και ανάδειξης του στην «Τεχνόπολη» της Πάτρας, δεν φαίνεται πως θα λειτουργήσει καθώς επίκειται να μπει εργολάβος για να γίνουν εργασίες μέσα και έξω.
Στο Αρχαίο Ωδείο να προσθέσουμε πως οι εργασίες αναμένεται να έχουν ξεκινήσει έως τα τέλη Μαΐου 2022.
Άραγε που θα γίνουν φέτος οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, ενός θεσμού με ιστορία από το 1986, αλλά και οι θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις μουσικές, κ.α. Η είδηση που μεταφέρουμε είναι ότι οι ιθύνοντες του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων ήδη έχουν καταλήξει στο χώρο που θα λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση τουλάχιστον για το φετινό καλοκαίρι, ένας χώρος που δεν θα έχει μεγάλη ηχητική επιβάρυνση, θα είναι προσβάσιμος και από πλευράς συγκοινωνίας και το κυριότερο ασφαλής. Θα είναι, λένε οι πληροφορίες, σε σημείο έξω (πέριξ) του Παμπελοποννησιακού σταδίου που προβλέπεται να διαμορφωθεί κατάλληλα. Σίγουρα το επόμενο διάστημα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες από επίσημα χείλη. Πάντως το βέβαιο είναι πως η Πάτρα θα έχει ένα πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι έστω και χωρίς να είναι διαθέσιμο το Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο και όπως δείχνουν τα πράγματα και το Εργοστάσιο Τέχνης Θάνος Μικρούτσικος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Αρχαίο Ωδείο, γίνεται… νέο- ΔΕΙΤΕ τι περιλαμβάνει η απόφαση αποκατάστασής του
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr