SPOTLIGHT

/

Μία αποτίμηση της 66ης Γιουροβίζιον: Οι Ουκρανοί Kalush, η Ισπανίδα που ανέβασε τη θερμοκρασία, η "επιστροφή" της Αγγλίας και η Αμάντα

Κοινοποίηση
Tweet

Το κοινό ήταν αυτό που έστειλε στα ουράνια & στη σαρωτική νίκη τους Ουκρανούς - Την ελληνική συμμετοχή που τερμάτισε 8η, την ευνόησαν οι επιτροπές όπου πήραμε 6 δωδεκάρια και 2 δεκάρια από Ιταλία & Σαν Μαρίνο

H φετινή Γιουροβίζιον, στο Τορίνο στους πρόποδες των Άλπεων, στην Ιταλία αναμενόταν πως θα ήταν παράξενη λόγω της συγκυρίας του πολέμου στην Ουκρανία και ήταν σε σύγκριση και με την πιο συγκρατημένη και υπό την υγειονομική σκιά της πανδημίας περσινή διοργάνωση όπου πάντως είχαν κερδίσει οι θορυβώδεις Maneskin, οι οποίοι επανεμφανίστηκαν στο διάλειμμα πριν την έναρξη των βαθμολογιών, με τον τραγουδιστή τους, τον Νταμιάνο να ψιλοκουτσαίνει καθώς είχε χτυπήσει στον αστράγαλο.

Τα περισσότερα τα γνωρίζετε ήδη, τη νίκη της Ουκρανίας με το αρκετά καλό αλλά όχι για πρώτο, κομμάτι τους «Stefania» από την 6μελή Kalush Orchestra που μπορεί στις επιτροπές να ήσαν 4οι ωστόσο εκτοξεύτηκαν στους συνολικά 631 πόντους με τη σαρωτική τους πρωτιά στο televoting του κοινού. Το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό ψήφισε την Ουκρανία με 10 βαθμούς επιφυλάσσοντας το 12άρι για την εκρηκτική Ισπανίδα Τσανέλ με ρίζες καταγωγής από την Κούβα και το χορευτικότατο της κομμάτι «Slomo» που άρεσε πάρα πολύ για ευνόητους λόγους και θα λέγαμε πως υπό κανονικές συνθήκες η Ισπανία που ήρθε τελικά 3η με 459 βαθμούς θα μπορούσε να κέρδιζε καθώς είχε την καλύτερη ισορροπία ψήφων επιτροπών και televoting (231 και 228, σύνολο 459).

Βέβαια υπήρχε και η Αγγλία φέτος που ήταν εν τέλει υπολογίσιμος αντίπαλος με τον Σαμ Ράιντερ από το Έσεξ και το κομμάτι με επιρροές από Φρέντι Μέρκιουρι και Έλτον Τζον «Space man» να τα καταφέρνει και να παίρνει τη 2η θέση με 466 βαθμούς. Την 1η πεντάδα της τελικής κατάταξης του 66ου διαγωνισμού τραγουδιού της Γιουροβίζιον που ολοκληρώθηκε μετά από μία μάλλον εξοντωτική διάρκεια 4 ωρών και 10 λεπτών στις 2.10 τα ξημερώματα της Κυριακής 15 Μαΐου 2022 συμπλήρωσαν η Σουηδία στην 4η θέση με την Κορνήλια Τζέικομπς και το «Hold me closer» που συγκέντρωσε 438 πόντους και την έκπληξη, την αλλόκοτη αλλά πρωτότυπη συμμετοχή της γειτονικής Σερβίας με την Κονστράκτα και το «υγειονομικό» της κομμάτι όπου έπλενε τα χέρια της επί σκηνής και οι πέντε συνοδοί της στα χορευτικά της τα σκούπιζαν με πετσέτες. Η Σερβία ήταν εκτός 10άδας στις ψήφους των επιτροπών των χωρών και ανέβηκε χάρη στο televoting φτάνοντας τους συνολικά 312 βαθμούς.

Στην 6η θέση πλασαρίστηκε η διοργανώτρια Ιταλία με τους Μαχμούντ και Blanco που άρεσαν αλλά & δεν πολυενθουσίασαν συνάμα πέρα φυσικά από το κοινό του Pala Olympico (στο televoting πήραν 110 βαθμούς και συνολικά 268) ενώ ακολούθησε η Μολδαβία με το χαριτωμένο Βαλκανικού ηχοχρώματος «τρενάκι» από το Κισινάου έως το Βουκουρέστι που πέτυχε την καλύτερη βελτίωση θέσης από όλους μιας και στις επιτροπές ήταν μόλις 20η και παίρνοντας κατόπιν 239 βαθμούς από το τηλεοπτικό κοινό ανέβηκε στην 7η θέση (την ψηφίσαμε και εμείς οι Έλληνες, με 6 βαθμούς η κριτική επιτροπή με πρόεδρο την τραγουδίστρια Βικτώρια Χαλκίτη που ωστόσο το 12άρι της πήγε στην αρκετά καλή μπαλάντα από το Αζερμπαιτζάν, του Ναντίρ Ρουστάμι, και με 3 το τηλεοπτικό κοινό).

Η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη Tenfjord (για την ακρίβεια Ελληνο-νορβηγίδα) και το «Die Together» που ήταν από τις ποιοτικές φετινές συμμετοχές (ορισμένοι τη σύγκριναν με την Adele) πήγε θαυμάσια στις επιτροπές και μάλιστα έπαιζε συνέχεια σε υψηλές θέσεις από την 1η έως την 6η, τελικά πήγε 8η με συνολικά 215 βαθμούς μιας και στο televoting περιορίστηκε στους 57 βαθμούς (τουτέστιν το τηλεοπτικό κοινό την είχε για εκτός 10άδας, στη 12η θέση). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΡΤ, ύστερα από 30 χρόνια, από το 1992 και την Κλεοπάτρα που στη Σουηδία είχε έρθει 5η με το "Όλου του κόσμου η ελπίδα", για πρώτη φορά η Ελλάδα συγκεντρώνει τόσο υψηλή βαθμολογία στις κριτικές επιτροπές.

Επίσης από το 2011 η Ελλάδα έχει να βρεθεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο τοπ-10 του Διαγωνισμού, μετά και την περσινή 10η θέση της Στεφανίας Λυμπερακάκη και το «Last Dance».

Η Αμάντα Γεωργιάδη που ήταν ντυμένη από τη Σήλια Κριθαριώτη έδειξε χαρούμενη και ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα σε μία δύσκολη και αμφίρροπη Γιουροβίζιον. Όπως η ίδια δήλωσε: «είμαι πολύ χαρούμενη και εύχομαι να έκανα περήφανους όλους τους Έλληνες!».

Στην 10άδα της φετινής Γιουροβίζιον βρέθηκε και η συμμετοχή της Πορτογαλίας (9η) με μία συμπαθητική συμμετοχή με πολυφωνίες και επικεφαλής την Maro που ερμήνευσε το «Saudade» συγκεντρώνοντας 207 βαθμούς και η Νορβηγία (10η) με το παιχνιδιάρικο «Give that wolf a banana» που συγκέντρωσε 182 βαθμούς (το συγκρότημα Subwoolfer σίγουρα περίμενε περισσότερα από το televoting).

Στην 11η θέση έμεινε η συμπαθητική νέα κοπέλα από την Ολλανδία με τη συγκινητική μπαλάντα της “De Diepte” ενώ οι μπαλάντες του Αζερμπαιτζάν και της Αυστραλίας (ο επιβλητικός Σέλντον Ράιλι με το εντυπωσιακό ρούχο και την μάσκα με κρύσταλλους) άξιζαν σίγουρα καλύτερη τύχη από την 16η και 15η θέση που πήραν αντίστοιχα, τελικά (σχεδόν δεν ψηφίστηκαν καθόλου από τον κόσμο αφού πήραν μόλις 3 το Αζερμπαιτζάν και 2 βαθμούς η μακρινή Αυστραλία που παίρνει μέρος στη Eurovision από το 2015).

Την ίδια και χειρότερη τύχη είχε και η μπαλάντα του νεαρού Ελβετού Marius Bear, «Boys do cry» που στις επιτροπές ήταν 12η με 78 βαθμούς αλλά πήρε 0 βαθμούς στο televoting κι έτσι κατρακύλησε στην 17η θέση. Όσο για τις τελευταίες θέσεις, τις κατέλαβαν φέτος χώρες των λεγόμενων Big 5 και αυτές ήταν η Γερμανία με 6 βαθμούς, με τον Μαλίκ Χάρις και η Γαλλία που ήρθε 24η και προτελευταία με τους Αλβάζ & Ahez και το electrofolk κομμάτι σε διάλεκτο της Βρετάνης, «Fulenn». Οι Γάλλοι έβγαλαν μόνοι τα μάτια τους καθώς επέλεξαν να στείλουν τραγούδι που δεν ήταν στην υπέροχη γλώσσα τους, τα Γαλλικά. Μάλιστα φέτος δεν υπήρχε κανένα Γαλλόφωνο τραγούδι στο διαγωνισμό!

Ενδιαφέρον τώρα έχει να δούμε πού θα γίνει με το καλό η επόμενη, η 67η Γιουροβίζιον και ευχή όλων είναι το αντιπολεμικό μήνυμα για ειρήνη και συμφιλίωση που εστάλη από τους Ευρωπαίους να πιάσει τόπο και όντως ο επόμενος διαγωνισμός να φιλοξενηθεί στη νικήτρια Ουκρανία και αν όχι στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, έστω στην πρωτεύουσα, το Κίεβο όπου στις 21 Μαΐου 2005 είχε κερδίσει τη Γιουροβίζιον η Έλενα Παπαρίζου με το «Μy number one», μία νίκη για λογαριασμό της χώρας μας που παραμένει και η μοναδική μας από το 1974 που συμμετέχει η Ελλάδα. Άντε και του χρόνου.

*Μην ξεχάσουμε πως αναμενόμενα ο τελικός σάρωσε σε τηλεθέαση και υπολογίζεται πως περισσότερα από 4 εκατομμύρια Έλληνες παρακολουθήσαμε τη μαραθώνια βραδιά στην ΕΡΤ1!

Credit κεντρικής φωτ. από το δελτίο Τύπου της ΕΡΤ: EBU SARAH LOUISE BENNETT.

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Spotlight