Απολογισμός τη δράσης «Συμμαχία για την Υγεία»
Tα αποτελέσματα της συνεργασίας της 6ης ΥΠΕ και του Επιμελητηρίου Αχαΐας στο πλαίσιο της δράσης «Συμμαχία για την Υγεία», παρουσίασαν σήμερα στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας. Η δράση και η συνεργασία αφορά στους δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά του covid 19 οι οποίοι πραγματοποιούνται καθημερινά, καθώς και την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας κατά την πανδημία, που τα υγειονομικά πρωτόκολλα καθιστούσαν δύσκολη την προσέγγιση του κοινού στα νοσοκομεία.
Όπως είπε ο Γιάννης Καρβέλης από τον Ιανουάριο του 2021 εχουν πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Αχαΐας περίι τα 190.000 rapid tests με τα σχεδόν12.500 να είναι θετικά.
O κ. Καρβέλης σημείωσε μεταξύ άλλων. "Αντιλαμβανόμενοι εγκαίρως την αναγκαιότητα υγειονομικής επαγρύπνησης στην περιοχή της Πάτρας, μετά την εμφάνιση του πρώτου και του δεύτερου κύματος, προχωρήσαμε στη σύναψη συνεργασιών με φορείς της πόλης που μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον για την υγειονομική ασφάλεια των συμπολιτών μας. Ένας εξ αυτών των φορέων ήταν η Διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Το πλεονέκτημα που έχει η συγκεκριμένη διοίκηση είναι η έδρα του Επιμελητηρίου που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και μάλιστα στον πλέον πολυσύχναστο δρόμο της πόλης". «Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε αυτή η μεγάλη ανάγκη για τη διενέργεια ελέγχων, παραχωρήσαμε τις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Αχαΐας για τη συγκεκριμένη δράση. Ξεκινήσαμε στην αρχή, από κάποιες ώρες και κατόπιν πάντα σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ, γίνονται καθημερινά, όλη την εβδομάδα, πρωί και απόγευμα», σημείωσε ο κ. Μαρλαφέκας.
Στη συνέντευξη επισημάνθηκε επίσης, ότι οι δύο φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους, με κεντρικό άξονα την υγειονομική ετοιμότητα, ώστε να διατηρηθεί, σε όσο το δυνατόν, καλύτερα επίπεδα η υγεία του πληθυσμού της πόλης, με τον άμεσο εντοπισμό των μη συμπτωματικών κρουσμάτων. Υπό το πρίσμα αυτό, συνεργεία του ΕΟΔΥ εγκαταστάθηκαν σε παραχωρημένες αίθουσες του κτιρίου του Επιμελητηρίου και από τις 5 Ιανουαρίου του 2021 διενεργούνται δωρεάν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, καθημερινά, στους πολίτες της Πάτρας. Το πρόγραμμα διενέργειας των ελέγχων είναι δωδεκάωρο, δηλ. από τις 8:15 το πρωί μέχρι τις 20:15 αργά το απόγευμα, καθημερινά, αλλά και Σαββατοκύριακα.
"Μάλιστα, θυμίζω ότι, όταν τα καταστήματα βγήκαν από το αυστηρό lock down, είχε δοθεί προτεραιότητα στους εργαζόμενους και στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να εξυπηρετούνται κατά το δίωρο 8:30 -10:30 το πρωί, ώστε να εισέρχονται στους χώρους εργασίας τους με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Το ίδιο ίσχυσε και για τους εργαζόμενους στην Εστίαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 189.878, ενώ το σύνολο των θετικών κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί είναι 12.382, συνολικά. Κατά τις περιόδους της έξαρσης απασχολούνταν δύο ομάδες ΚΟΜΥ ταυτόχρονα για να επιτευχθεί η καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Η εξέταση γίνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε ανήλικες τηρώντας όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως η υπεύθυνη δήλωση του γονέα για τη συγκατάθεσή του στην εξέταση του παιδιού του. Δηλ. η διαδικασία της δωρεάν δειγματοληπτικής εξέτασης προς τα παιδιά έγινε ιδιαίτερη υποστηρικτική κατά την περίοδο των εξάρσεων της νόσου στα σχολεία. Το σημαντικό είναι ότι το Επιμελητήριο πέρασε στην αντίληψη του πατρινού πολίτη ως το απόλυτο σημείο αναφοράς για τον υγειονομικό έλεγχο τεστ αντιγόνου κατά του νέου κορονοιού", υπογράμμισε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ.
Εθελοντική αιμοδοσία
Ο κ. Καρβέλης, παράλληλα τόνισε ότι η συνεργασία των δύο φορέων, δεν περιορίζεται μόνο στην υγειονομική επαγρύπνηση για τον εντοπισμό των ενεργών κρουσμάτων του νέου κορονοιού, αλλά εξαπλώνεται και στην μέριμνα για τους συμπολίτες που έχουν ανάγκες σε αίμα και δίνοντας στοιχεία ανέφερε τα εξής:
"Τον Ιούνιο του 2021 το Επιμελητήριο Αχαΐας παραχώρησε μία εξωτερική αίθουσα προς το Κέντρο Αίματος του Π.Γ.Ν.Π., ύστερα πρωτοβουλία της 6ης ΥΠΕ, σε συνεργασία και με την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (παράρτημα Πάτρας). Στόχος μας, ήταν η ύπαρξη μιας αιμοδοτικής μονάδας σε κεντρικό σημείο της πόλης, ώστε να διευκολύνεται η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών, σε περιόδους που τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι ιδιαίτερα αυστηρά στις νοσηλευτικές μονάδες. Επιπλέον, με την παρουσία ενός σταθερού σημείου στο κέντρο της πόλης μας, είναι εύκολη η προσέγγιση νέων αιμοδοτών".
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίθουσα Αιμοδοσίας λειτουργούσε εβδομαδιαία με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μέχρι τον Φεβρουάριο είχαν προσέλθει 404 αιμοδότες, εκ των οποίων οι 372 κρίθηκαν κατάλληλοι και αιμοδότησαν, ενώ πλήθος συμπολιτών μας ενημερώθηκε για την προσφορά αίματος, αιμοπεταλίων και μυελού και οστών. Κατά τους εαρινούς μήνες η εθελοντική αιμοδοσία στον χώρο του Επιμελητηρίου έχει διακοπεί, προσωρινά. Η επανεκκίνηση της δράσης θα γίνει τον Ιούνιο.
«Οι δύο παραχωρημένες αίθουσες για την αιμοδοσία θα παραμείνουν στη διάθεση του κοινού, μέχρι την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου», συμπλήρωσε ο κ. Μαρλαφέκας, δηλώνοντας απόλυτη στήριξη και στη συγκεκριμένη παράλληλη δράση.
Μέλημα της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, όσο και της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Αχαΐας, όπως τονίστηκε τόσο από τον κ. Καρβέλη, όσο και από τον κ. Μαρλαφέκα, στη συνέντευξη τύπου, είναι η διατήρηση της Δημόσιας Υγείας των πολιτών της Πάτρας. Προσθέτοντας τα εξής: «Σημασία έχει οι πολίτες αυτοί, που αποτελούν το εργατικό δυναμικό, αλλά συνάμα και το καταναλωτικό κοινό, να τυγχάνουν υγειονομικής επάρκειας και χαμηλού δείκτη νοσηρότητας. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι μακροχρόνιες νοσηλείες στις νοσηλευτικές μονάδες και οι πολίτες παραμένουν ενεργοί σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους».
Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr