ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Επιδρομές από τσακάλια στην περιοχή του Δασυλλίου

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
konstantina_andriopoulou@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Zητούν την άμεση λήψη μέτρων

Φοβισμένοι είναι οι κτηνοτρόφοι, στην περιοχή πίσω από το Δασύλλιο της Πάτρας, καθώς το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις τσακαλιών στα ζώα τους αποτελούν συχνό, πλέον, φαινόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr τα τσακάλια, έχουν κάνει την εμφάνισή τους, σε σημείο της πόλης, που ο αστικός ιστός είναι ανεπτυγμένος και έχουν προκαλέσει τρόμο πέρα από τους κτηνοτρόφους και στους υπόλοιπους κατοίκους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφατα, τα τσακάλια επιτέθηκαν σε στάβλο κατασπαράζοντας δέκα περίπου πρόβατα.

Οι καταγγελίες που φτάνουν στο thebest.gr, λένε ότι  τα τσακάλια «εφορμούν» στην περιοχή ειδικότερα το βράδυ και κάποιες φορές φτάνουν και μέχρι τις αυλές των σπιτιών με τους κατοίκους της περιοχής να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Μάλιστα ζητούν την άμεση λήψη μέτρων πριν η κατάσταση γίνει μη ελεγχόμενη.

Να αναφέρουμε, ότι  τσακάλια ως είδος είναι προστατευόμενο και αυτό έχει οδηγήσει στη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους, ενώ όταν δεν μπορούν να βρουν τροφή στα ορεινά, κατεβαίνουν νοτιότερα και πολλές φορές προκαλούν τεράστιες καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο δεκάδων κτηνοτρόφων, που έχουν έτσι πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά.

Το Τσακάλι στην Ελλάδα

Έκθεση της WWF Hellas κάνει λόγο για είδος που δεν ανήκει ούτε στα θηρεύσιμα ούτε στα προστατευόμενα, αλλά θεωρεί ότι ελλοχεύει κίνδυνος εξαφάνισης και το χαρακτηρίζει «κινδυνεύον». Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το τσακάλι θεωρείται «καθαριστής», δηλαδή διώκτης των τρωκτικών, ανταγωνιστής των αλεπούδων, περιορίζει τα οργανικά σκουπίδια, αλλά προκαλεί «και περιορισµένες ζηµιές σε καλλιέργειες κυρίως καλαµποκιού, καρπουζιών και σταφυλιών, καθώς και στην κτηνοτροφία, σε αιγοπρόβατα και νεογέννητα µοσχάρια».

Στην Ελλάδα ζει το χρυσό τσακάλι που λέγεται έτσι εξαιτίας της απόχρωσης που έχει το τρίχωμα στην πλάτη του. Είναι μικρόσωμο ζώο, λίγο πιο μεγάλο από την αλεπού και λίγο μικρότερο από τον λύκο. Το ύψος της ράχης του φθάνει ή ξεπερνά ελάχιστα το γόνατο ενός ανθρώπου και το βάρος του κυμαίνεται συνήθως στα 10 με 11 κιλά. Σπανίως φθάνει και τα 15 κιλά.

Ζυγίζει δηλαδή το μισό από ένα λυκόσκυλο. Εξαιτίας του μεγέθους του, το τσακάλι έχει κοντά πόδια, όμως είναι ένα ζώο ευλύγιστο και γρήγορο. Τρέχει με γρηγοράδα μικρές αποστάσεις και μάλιστα μπαίνει στη θάλασσα και κολυμπά, διασχίζοντας μικρά κανάλια. Οι επιστήμονες τονίζουν με κάθε τρόπο πως τα τσακάλια δεν πρέπει να εξοντώνονται, να κυνηγιούνται με δηλητηριασμένα δολώματα ή να καταστρέφονται οι περιοχές όπου ζουν. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής υπαίθρου και κυνηγούν θηράματα που προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις