ΥΓΕΙΑ

/

Μωβ μέδουσες: Το μυστικό όπλο βρίσκεται στην κουζίνα μας

Κοινοποίηση
Tweet

Το ξύδι, όπως και το γλυκό νερό, το οινόπνευμα, η αμμωνία ΔΕΝ βοηθάνε στο τσίμπημα από μωβ μέδουσες, αντίθετα επιδεινώνουν την κατάσταση και τον πόνο.

Εν εξελίξει βρίσκεται η μεγάλη έξαρση με τις μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) στις ελληνικές θάλασσες, με το συγκεκριμένο είδος να αναγνωρίζεται ως ένα  από τα πιο επικίνδυνα στην Μεσόγειο.

Το τσίμπημα της μωβ τσούχτρας είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει, ενώ είναι αναγνωρίσιμη από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μωβ εσωτερικό.

Έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά, κι όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ. Όταν ενηλικιώνεται, πάλι, παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως αν δούμε μωβ μέδουσα, δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων!

 
Ακόμη σε περίπτωση τσιμπήματος, απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, οινόπνευμα (αλκοόλ) και νερό. Ο καλύτερος σύμμαχος, μάλιστα, για να αντιμετωπίσουμε τη μωβ μέδουσα είναι η μαγειρική σόδα.

Πιο συγεγκριμένα, βοηθάει στον πόνο αλλά και στην κυκλοφορία της τοξίνης η πλύση με μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία ένα προς ένα).

Αναλυτικά τα βήματα φροντίδας:
1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας

4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

5. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

6. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being