ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ισπανία: Σχεδόν 180 ευθανασίες μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη ισχύος του νόμου

Κοινοποίηση
Tweet

Ο νόμος βάζει αυστηρές προϋποθέσεις για την ικανοποιήση του αιτήματος του ασθενή

Ένα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, 25 Ιουνίου 2021, περίπου 180 ευθανασίες έχουν πραγματοποιηθεί στην Ισπανία, μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που επιτρέπει σε έναν ασθενή που πάσχει από ανίατη ασθένεια να θέσει τέλος στη ζωή του χωρίς να υποφέρει.

Η Ισπανία είναι η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που αποποινικοποίησε την ευθανασία, μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

H Ισπανίδα υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους χαιρέτισε τη «νέα υγειονομική παροχή στο σύστημα υγείας που επιτρέπει την πρόσβαση με μεγαλύτερη εγγύηση σε ένα από τα πιο πολύτιμα πράγματα της ζωής: την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την αυτονομία βούλησης» και που κάνει την Ισπανία «μια περισσότερο αξιοπρεπή κοινωνία».

Η Νταρίας ανέφερε επίσης ότι αυτές οι 180 ευθανασίες οδήγησαν σε 68 μεταμοσχεύσεις, χάρη σε 22 δότες. Η Ισπανία είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στη δωρεά οργάνων, μια πρωτιά που κρατά για περισσότερα από 30 χρόνια.

Η κυβέρνηση των σοσιαλιστών είχε θέσει ως προτεραιότητα αυτόν τον νόμο που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2021 από το Κοινοβούλιο, ο οποίος επιτρέπει τόσο την ευθανασία (όταν ο θεράπων ιατρός προκαλεί τον θάνατο του ασθενούς) όσο και την ιατρική υποβοηθούμενη αυτοκτονία (όταν ο ασθενής παίρνει τη δόση του φαρμάκου που έχει συνταγογραφηθεί για να δώσει ο ίδιος τέλος στη ζωή του).

Ο νόμος προβλέπει ότι οποιοσδήποτε με «σοβαρή και ανίατη ασθένεια» ή «χρόνιο πόνο που τον θέτει σε κατάσταση αναπηρίας» μπορεί να ζητήσει βοήθεια από το ιατρικό σώμα για να πεθάνει και έτσι να αποφύγει «αφόρητο πόνο».

Ωστόσο, αυστηροί όροι διέπουν τη διαδικασία: το άτομο, Ισπανός ή κάτοικος της χώρας, πρέπει να έχει «συνείδηση» όταν υποβάλλει το αίτημα, το οποίο πρέπει να διατυπωθεί γραπτώς «χωρίς έξωθεν πίεση» και να υποβληθεί ξανά δεκαπέντε ημέρες αργότερα.

Ο γιατρός μπορεί να απορρίψει αυτό το αίτημα αν κρίνει ότι δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια. Επιπλέον, το αίτημα πρέπει να εγκριθεί από έναν άλλο γιατρό και να δοθεί το πράσινο φως από επιτροπή αξιολόγησης.

Αυτός ο νόμος είχε διχάσει την κοινή γνώμη στην Ισπανία και προκάλεσε αντιδράσεις από τα δεξιά κόμματα και την Καθολική Εκκλησία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις