BODY & SOUL

/

Ηρώ Κόττικα: 5 συμβουλές που θα μας σώσουν από τα περιττά κιλά των διακοπών

Μπακοπούλου Άντυ
andy_bak@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Η γνωστή διαιτολογος – διατροφολόγος μας εξηγεί γιατί δεν είναι αργά για δίαιτα μέσα στο καλοκαίρι

Η Ηρώ Κόττικα, μας καλεί να δράσουμε άμεσα υπέρ του οργανισμού μας, με ένα υγιές, μελετημένο διαιτολόγιο μακροχρόνιας δυναμικής ακόμα και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού. Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος Ιατρικής και Βιοεπιστημών του πανεπιστημίου του Nottingham στο Ηνωμένο Βασίλειο με θητεία σε δύο νοσοκομεία της Αγγλίας (Queen's Medical Center και Nottingham City Hospital), διατηρεί από το 2005 το ιδιωτικό της διαιτολογικό γραφείο  στην πόλη μας. Εμπειρη σε παθήσεις  σχετικές με την νοσογόνο παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τις παθήσεις του γαστρεντερολογικού, είναι αφοσιωμένη στο αντικείμενό της, συμμετέχει ενεργά σε ιατρικές ημερίδες  για τον ρόλο της διατροφής σε χρόνιες παθήσεις και αρθογραφεί συχνά για θέματα διατροφής στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Ποιά είναι σύμφωνα με την εμπειρία σας η προτεραιότητα στις απαιτήσεις του κόσμου από τους ειδικούς διατροφολόγους τέτοια εποχή; 

Στο αισθητικό κομμάτι, φυσικά, η απώλεια βάρους εν όψει καλοκαιριού. Συνήθως αυτό συνδυάζεται με την ανάγκη για γρήγορα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά ο ρόλος του διαιτολόγου είναι η σωστή διατροφολογική διαπαιδαγώγηση που θα εξασφαλίσει τόσο την πολυπόθητη απώλεια κιλών, όσο και ένα πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Η μεγαλύτερη και πιο εντατική ενασχόληση του κόσμου τα τελευταία χρόνια με την γυμναστική, τον έχει οδηγήσει σε πιο στοχευμένες απαιτήσεις ως προς την απώλεια βάρους. Δηλαδή, να χάσει μόνο λίπος και να αυξήσει την μυική του μάζα, αντί  για δίαιτες αποτοξίνωσης" που μας ζητούσαν παλιά. Αυτό, φυσικά, εμάς τους διαιτολόγους μας χαροποιεί, γιατί στην απώλεια βάρους αυτό είναι το ζητούμενο και μας αφήνει χώρο να διαμορφώσουμε ποιοτικά διαιτολόγια τα οποία είναι υψηλής διατροφικής αξίας. 

Στο κλινικό κομμάτι, οι απαιτήσεις της εποχής, οι οποίες είναι ανησυχητικά αυξανόμενες, είναι η διαμόρφωση διαιτολογίου για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και μάλιστα σε ηλικίες που παλιά αυτό το θέμα δεν το συναντούσαμε συχνά, δηλαδή από 10 εώς 40 ετών. 

Το καλοκαίρι που βγαίνουμε περισσότερο και πάμε διακοπές μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα ώστε να μην παχύνουμε; Τί θα πρέπει να αποφύγουμε; 

Κατά την διάρκεια των διακοπών, η αλήθεια είναι, ότι είναι πιο εύκολο να ακολουθήσουμε κάποιες γενικές οδηγίες πάνω στην διατροφή παρά ένα μεμονωμένο διαιτολόγιο.  Η βασική κατευθυντήρια γραμμή είναι να κινούμαστε σε υγιεινές επιλογές, να μην στερούμαστε αλλά από την άλλη να μην κάνουμε υπερβολές. Πιο συγκεκριμένα, να τρώμε ένα υγιεινό πρωινό (π.χ. ομελέτα ή αυγό πάνω σε μία φέτα ψωμί ή γιαούρτι με μέλι και δημητριακά), ένα ελαφρύ σνακ όπως μία σαλάτα, φρούτα με ξηρούς καρπούς ή 1 τορτίγια στην παραλία, και στο κυρίως γεύμα προς το βράδυ να αποφεύγουμε τα ζυμαρικά και κυρίως τα τηγανιτά. Μία μέτρια κατανάλωση σε γλυκά και αλκοόλ επιτρέπεται, και πάλι όμως χωρίς υπερβολές. 

 Ποιές τροφές είναι ιδανικές για ένα υγιεινό και ελαφρύ γεύμα μέσα στο καλοκαίρι; Υπάρχουν εποχιακές επιλογές ειδικά για αυτούς τους μήνες; 

Οι επιλογές γευμάτων το καλοκαίρι, λόγω της πληθώρας των εποχιακών λαχανικών, είναι πολλές. Δεν μας απασχολεί τόσο ποιά λαχανικά θα φάμε, καθώς όλα είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνες, αλλά ο τρόπος μαγειρέματος και η ποσότητα λαδιού που θα χρησιμοποιηθεί. 

Μία σαλάτα με ντομάτα, κατίκι και 2 παξιμάδια ή μία σαλάτα με φρέσκα λαχανικά και πλιγούρι, σε συνοδεία με 1 αυγό ή ψάρι ή τόνο, είναι σίγουρα μία εύκολη και γρήγορη επιλογή για όσους επιθυμούν λόγω ζέστης να έχουν ένα πιο ελαφρύ γεύμα. Στις ταβέρνες το βράδυ, αντί για πίτες και ορεκτικά που είναι ιδιαίτερα βαριά, μπορούμε να επιλέξουμε ψητά λαχανικά εποχής. Τα ψητά θαλασσινά, όπως ψάρια, χταπόδι, γαρίδες ή καλαμάρι, αποτελούν την πιο διαιτητική επιλογή στις εξόδους μας και ευτυχώς τα βρίσκουμε εύκολα στις διακοπές μας.

Τέλος, τα φρούτα του καλοκαιριού είναι τόσα πολλά και νόστιμα που σχεδόν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα γεύμα, όπως το βραδινό γι αυτούς που θέλουν να προσέξουν ή να καταναλωθούν για ενδιάμεσα σνακ, αντί για γλυκά και αρτοσκευάσματα

 Τί θα μας λέγατε για τα λαδερά φαγητά και τα παγωτά που οι περισσότεροι λατρεύουμε; 

Είναι δύο κατηγορίες φαγητών που περιμένουμε σχεδόν ένα χρόνο για να καταναλώσουμε, οπότε δεν υπάρχει λόγος στέρησης. Αυτό που χρειάζεται και σε αυτή την περίπτωση είναι το μέτρο. Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα στο λαδερό δεν είναι τα λαχανικά, αλλά το 1 κιλό φέτα και 1 καρβέλι ψωμί που καταναλώνουμε μαζί με αυτό! Δεν παχαίνει το λαδερό από μόνο του, το αντίθετο είναι πολύ υγιεινό, αλλά η ποσότητα λαδιού που θα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα (ενδεδειγμένη ποσότητα 1 κουταλιά της σούπας λάδι ανά μερίδα στο μαγείρεμα) καθώς και η συνοδεία ψωμιού και τυριού. Αν προσέξουμε αυτά τα τρία, μπορούμε άφοβα να καταναλώνουμε λαδερό 2 και 3 φορές την εβδομάδα. Η μόνη ένσταση εδώ είναι για τα άτομα που έχουν διάφορες γαστρεντερολογικές διαταραχές, π.χ. κολίτιδα, έντονα φουσκώματα / πρήξιμο. Σε αυτή την περίπτωση η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης λαδερού πρέπει να μειωθεί σημαντικά και η ένταξή τους πάλι στο καθημερινό διαιτολόγιο πρέπει να γίνει προοδευτικά.

Στο κομμάτι των παγωτών, καλό είναι να μην υπερβαίνουμε τα 3 την εβδομάδα και οι διαβητικοί να μένουν στο 1 την εβδομάδα. Τα παγωτά με υποκατάστατα ζάχαρης, έχουν όντως λιγότερες θερμίδες, αλλά εξακολουθούν να είναι πλούσια σε λιπαρά. Συνιστάται να προτιμούμε παγωτά με βάση την βανίλια αντί για σοκολάτα και για επικάλυψη να βάζουμε τριμμένους ξηρούς καρπούς αντί για σιρόπι. 

 Τί θα μας συμβουλεύατε για το αλκοόλ; Με ποιά ποτά το... παραστράτημα είναι μικρότερο; 

Η κατανάλωση του αλκοόλ είναι από τα πιο δύσκολα κομμάτια της διατροφής το καλοκαίρι καθώς οι βόλτες και οι έξοδοι είναι πολλές παραπάνω σε σχέση με τον χειμώνα. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα κοκτέιλ γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. 1 ποτήρι λευκό ή ροζέ κρασί ή μπύρα χωρίς αλκοόλ είναι πιο ανώδυνες επιλογές. Στις εξόδους μας θα συνέστηνα το πρώτο ποτό μας να είναι πάντα ένα ανθρακούχο νερό ή να ζητήσουμε πρώτα ένα παγωμένο μπουκαλάκι νερό για να ξεδιψάσουμε με αυτό, και στην συνέχεια να παραγγείλουμε το ποτό μας. Επίσης, καλό θα είναι να μην ανακατεύουμε τα ποτά μας με αναψυκτικά όπως κοκα κόλα ή τόνικ, γιατί έχουν ζάχαρη. Καλύτερα να χρησιμοποιούμε σόδα. 

Μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε ποιές κακές συνήθειες είναι πιο επιρρεπές περισσότερο το κάθε φύλο; 

Για τις γυναίκες είναι ξεκάθαρο, τα γλυκά! Ίσως τα συχνά ορμονολογικά σκαμπανευάσματα των γυναικών να τις ωθούν πιο συχνά στα γλυκά, παραπάνω από το 50% των γυναικών που παρακολουθώ θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο αδύνατες εάν μπορούσαν να αντισταθούν σε αυτά! Εύκολη λύση για να τα αποβάλουμε από την ζωή μας σίγουρα δεν υπάρχει, αλλά το να μην τα έχουμε μέσα στο σπίτι είναι σίγουρα το πιο αποφασιστικό βήμα για να μην υποκύπτουμε στον πειρασμό. Καλές εναλλακτικές των γλυκών, είναι σίγουρα τα φρούτα εποχής ή  φρυγανιά με ταχίνι και μέλι. Δεν θα συνέστηνα την υπερκατανάλωση γλυκών με υποκατάστατα ζάχαρης, καθώς εξακολουθούν να είναι πλούσια σε λιπαρά και η ζαχαρίνη έχει την δυνατότητα να ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ένα γλυκό της αρεσκείας μας 1 φορά την εβδομάδα φυσικά και επιτρέπεται, αρκεί να μείνουμε σε αυτό. Μπορεί να είναι δύσκολο να το ακολουθήσουμε τις πρώτες μέρες, ωστόσο όσο πιο πολλά γλυκά τρώμε τόσο πιο πολύ τα αναζητάμε, και αντίστροφα όσο λιγότερα γλυκά καταναλώνουμε, τόσο λιγότερο μας λείπουν. Είναι ο μηχανισμός του σώματος να μειώνει την ποσότητα της ινσουλίνης που εκκρίνεται όταν τρώμε λιγότερα γλυκά, με αποτέλεσμα να έχουμε και λιγότερες υπογλυκαιμίες με τον καιρό. 

Oι άντρες, πιο επιρρεπείς είναι στο αλκοόλ και στο φαγητό τύπου delivery. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε αυξημένη εναπόθεση λίπους στην κοιλιά. Αυτό όμως που θα ήθελα να σημειώσω, είναι ότι σταδιακά η κατανάλωση αλκοόλ και τυποποιημένου φαγητού μεγαλώνοντας μειώνονται. Το χρόνιο πρόβλημα είναι ότι οι άντρες που στην πλειοψηφία τους εργάζονται, μένουν νηστικοί όλη μέρα και επιστρέφουν το βράδυ σπίτι καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες φαγητού και ψωμιού, προσπαθώντας σε ένα γεύμα να καλύψουν την πείνα και τις διατροφικές ανάγκες όλης της ημέρας. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να φροντίσουν να έχουν μαζί τους εύκολα σνακ όπως φρούτα, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και τοστ ή σπιτικό σαντουιτσάκι για το μεσημέρι με πρωτεΐνη, όπως αυγό, κοτόπουλο ή τόνο, για να τους προσφέρει έναν σχετικό κορεσμό μέχρι να επιστρέψουν σπίτι και να μπορέσουν να καταναλώσουν μικρότερη ποσότητα φαγητού.

· Πώς σχολιάζετε τις διάσημες δίαιτες  που υπόσχονται αποτελέσματα - αστραπή και συχνά τις ακολουθούν λόγω του... μπικίνι;

Σίγουρα το γρήγορο αδυνάτισμα είναι πιο δελεαστικό και γενικά οτιδήποτε είναι υποσχόμενο για ταχεία αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στο ευρύ κοινό. Συνήθως η απότομη απώλεια βάρους συνοδεύεται με υπερδιπλάσια αύξηση κιλών μετά. Όπως  σε όλους τους τομείς στην ζωή, έτσι και στην υπόθεση αδυνάτισμα, χρειάζεται  επιστημονική κατάρτιση και καθοδήγηση, μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή.  Πολλές παθήσεις και η υγεία μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με την διατροφή, οπότε καλό είναι το σώμα μας να μην το αφήνουμε στην τύχη των επιτήδειων που εκμεταλλεύονται την ανάγκη μας για γρήγορα αποτελέσματα εν όψει της παραλίας. Εν τέλει, το ζητούμενο είναι να μάθουμε να τρώμε σωστά, να διορθώσουμε τα λάθη που μας έχουν καταστήσει υπέρβαρους και να καταφέρουμε να αδυνατίσουμε όχι μόνο για το επερχόμενο καλοκαίρι, αλλά και για όλους τους χειμώνες και τα καλοκαίρια που έχουμε μπροστά μας! Να είστε σίγουροι ότι ένας επιστήμονας διαιτολόγος θα ακούσει με προσοχή την επιθυμία σας, θα συνυπολογίσει όλους τους παράγοντες των διατροφολογικών αναγκών σας και θα κάνει ό,τι μπορεί για να σας βοηθήσει. 

Info:

Ηρώ Κοττικα Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος

Κανακάρη 124, Πάτρα

T. 2610-226002

www.dietpatras.gr

 

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being