Μεταφέρθηκε στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής- ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα
Την Κυριακή 03 Ιουλίου 2022 Στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ, συμμετείχαν στη διάσωση ενός λευκοπελαργού (Ciconia ciconia) στο Νιοχώρι Οινιαδών του δήμου Μεσολογγίου.
Το στέλεχος της Μονάδας Διαχείρισης Μαλβίνα Καρανίκα, διερχόμενη από το Νεοχώρι, παρατήρησε νεαρό άτομο λευκοπελαργού (Ciconia Ciconia) να κρέμεται ανάποδα από την φωλιά του. Μετά από άμεση ειδοποίηση, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου προέβη στην αποστολή καλαθοφόρου οχήματος για τον απεγκλωβισμό του πτηνού και στην ενημέρωση ανάγκης παρουσίας του ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου καθώς απαραίτητη ήταν η διακοπή του ρεύματος προς αποφυγή πιθανού ατυχήματος. Η συγκεκριμένη φωλιά είναι τεχνητή και βρίσκεται σε κολόνα υψηλής τάσης.
Αμέσως διαπιστώθηκε ότι το ένα του πόδι του πελαργό είχε παγιδευτεί σε κομμάτι τσουβαλιού, ενώ το άλλο του πόδι ήταν ακρωτηριασμένο. Ο τραυματισμένος πελαργός παρελήφθη επιτόπου από τους κ.κ. Κουτσογιάννη Κυριακή (επόπτη-φύλακα) και Χαρέλο Λάμπρο (εξωτερικό συνεργάτη στη φύλαξη) της Μονάδας Διαχείρισης. Ακολούθησε η μεταφορά του πτηνού στην έδρα της Μονάδας Διαχείρισης όπου του παρήχθησαν πρώτες βοήθειες καθώς και η εκεί παραμονή του έως την επόμενη μέρα οπότε και εστάλη στo Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής- ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα.
Οι λευκοπελαργοί χτίζουν την φωλιά τους κοντά ή εντός ανθρώπινων οικισμών, σε υγρότοπους, πλημμυρισμένους ορυζώνες, λιβάδια και καλλιέργειες. Οι φωλιές απαντώνται κυρίως σε ύψος 5 – 15 μέτρων από το έδαφος, πάνω σε στέγες, καμινάδες, εκκλησίες, καμπαναριά αλλά και δέντρα. Η δημιουργία φωλιάς πάνω σε στύλους ηλεκτρισμού είναι επικίνδυνη για τα πτηνά καθώς ενδέχεται να κινδυνεύσουν να πάθουν ηλεκτροπληξία.
Οχτώ ημέρες διαρκεί περίπου η δημιουργία μιας φυσικής φωλιάς από το ζευγάρι, όμως η συντήρηση της είναι αδιάκοπη. Οι φυσικές φωλιές χτίζονται με κλαδιά όμως εσωτερικά στρώνονται με μαλακά χόρτα και σβώλους ώστε να προστατευτούν τα μικρά από τα μυτερά κλαδιά.
Τα πτηνά για το στρώσιμο της φωλιάς τους μπορεί ακόμα να χρησιμοποιήσουν και ανθρώπινα απορρίμματα όπως κουρέλια, σακιά και πλαστικές σακούλες.
Τα υλικά αυτά μπορεί να γίνουν παγίδα για τα πτηνά, ιδιαίτερα για τους νεοσσούς και τα νερά άτομα προκαλώντας ακόμα και τον θάνατό τους ή τον ακρωτηριασμό τους κατά την προσπάθεια τους να απελευθερωθούν.
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας θα ήθελε να ευχαριστήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου και τον ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου για την άμεση κινητοποίηση τους καθώς και τον συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Νούλα Νικόλαο για την συμβολή του στην παροχή των πρώτων βοηθειών στο τραυματισμένο ζώο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr