ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πήγαμε Αρχαιολογικό Μουσείο: Επιτέλους, γέφυρα της Unesco με την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα!

Μπακοπούλου Άντυ
andy_bak@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών

Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών για την ημερίδα των προγραμμάτων της Unesco υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unesco, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την οργανωτική συμβολή του thebest.gr. Πάνω από 200 άτομα έσπευσαν να μάθουν για τα προγράμματα  πολιτισμού, εκπαίδευσης και βιώσιμης ανάπτυξης  του πασίγνωστου οικουμενικού οργανισμού τα οποία μετασχηματίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες.

Είναι η πρώτη φορά που προσεγγίζει την επαρχία, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η Unesco. H πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής Αικατερίνη Τζιτζικώστα, εξήγησε πως με πρωτοβουλία του υφυπουργού εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη μας προσφέρονται τα 5 σημαντικότερα προγράμματα με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παρά τη δαπιστωμένη έλλειψη ευαισθητοποιημένων πολιτών, είναι δεδομένο πως ο πλανήτης μας χρειάζεται παγκόσμια οράματα για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς την απειλή της κλιματικής αλλαγής.

«Η Unesco, ο βραχίονας των Ηνωμένων Εθνών, συναντάει τη Δυτική Ελλάδα. Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη και οφείλουμε να δείξουμε ποιοι είμαστε και τι αξίζουμε» τόνισε ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης. «Ετοιμάζουμε φάκελο για να διεκδικήσουμε την πρώτη έδρα της Unesco στο Πανεπιστήμιο Πατρών» ανήγγειλε ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας ενώ ο αντιπρύτανης Παναγιώτης Δημόπουλος παρουσίασε τον ελληνικό χάρτη που αποδεικνύει το μεγάλο κενό της απουσίας της Unesco από την περιοχή μας και ειδικά από το Πανεπιστήμιο Πατρών με τα 35 τμήματα που ανακηρύχθηκε το τρίτο καλύτερο στην Ελλάδα για το 2022. «Μια σημαντική μέρα, η Unesco έρχεται για να μείνει, να χαρίσει υπεραξία στους θησαυρούς μας» είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι το Πατρινό Καρναβάλι, η μαυροδάφνη, η κορινθιακή σταφίδα,  το αυγοτάραχο Μεσολογγίου μπορούν να εξελιχθούν σε brandnames.

Ακόμα όμως και η φέτα Καλαβρύτων, τα κλέφτικα δημοτικά τραγούδια, τα παραδοσιακά κουμπούρια και βέβαια η περιοχή Χελμού- Βουραϊκού είναι στο μικροσκόπιο της Unesco. Ειδικά το Καρναβάλι ως κομμάτι άυλης κληρονομιάς ετοιμάζει εδώ και πέντε μήνες το φάκελό του. Ο καλλιτεχνικός του πλούτος, τα Μπουρμπούλια, ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων αλλά και η αναγνωρισιμότητά του στο 99% (σύμφωνα με την επικεφαλής της KΕΔΗΠ Σοφία Χρυσοπούλου) του δίνουν μεγάλη ώθηση για να γίνει αποδεκτό σε πρόγραμμα της Unesco.   

Στην ημερίδα παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, ο Αντιπεριφερειάρχης  Τάκης Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας Σπύρος Μυλωνάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης κ.α.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις