ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φωτογραφίζοντας την αρχή του Σύμπαντος

Κοινοποίηση
Tweet

Οι φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου καταγράφουν το τελευταίο σύνορο

Μια νέα σελίδα για την αντίληψη του Σύμπαντος που διαθέτουμε και έναν αξεπέραστο θησαυρό γνώσεων εισήγαγε η δημοσιοποίηση των πρώτων φωτογραφιών που έλαβε από το Σύμπαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τέσσερις έγχρωμες φωτογραφίες απερίγραπτου κάλλους. Απαθανατίζουν ένα «αστρικό βρεφοκομείο», τον συμπαντικό χορό πέντε γαλαξιών που μοιάζουν να αγγίζονται μεταξύ τους, τα «στοιχεία ταυτότητας» ενός αέριου πλανήτη γίγαντα, αλλά και τη διαδικασία θανάτου ενός άστρου. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρης ακριβείας απεικόνιση του κύκλου ζωής των ουράνιων σωμάτων.

Η πρώτη εικόνα που δημοσιοποιήθηκε χθες ήταν το φάσμα της ατμόσφαιρας του γιγαντιαίου αέριου πλανήτη WASP-96b, το οποίο συνιστά τη λεπτομερέστερη μελέτη που έγινε έως σήμερα σε εξωπλανήτη. Ο WASP-96b εντοπίσθηκε το 2014 σε απόσταση 1.150 ετών φωτός από τη Γη. Διαθέτει περίπου τη μισή μάζα του Δία και ολοκληρώνει μία περιστροφή γύρω από το άστρο του ανά 3,4 ημέρες. Το φάσμα της ατμόσφαιράς του, όπως καταγράφηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, αποκαλύπτει τη «σαφή υπογραφή» ύπαρξης υδρατμών, αλλά και νεφών και ομίχλης, στην ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον θερμό αέριο πλανήτη.

Tο νεφέλωμα Καρίνα, ένα νέφος από αέρια και σκόνη σε απόσταση 7.600 ετών φωτός, νεκροταφείο και ταυτόχρονα μαιευτήριο αστέρων. [REUTERS]

Προσφέρουν μια πρωτόγνωρης ακριβείας απεικόνιση του κύκλου ζωής των ουράνιων σωμάτων

Μια άλλη φωτογραφία του Νοτίου Δακτυλιώδους Νεφελώματος, που βρίσκεται σε απόσταση 2.000 ετών φωτός από τη Γη, απεικονίζει το διαστελλόμενο νέφος αερίων γύρω από ένα άστρο που ψυχορραγεί. Οπως τόνισαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος James Webb, η φωτογραφία είναι ανεκτίμητης αξίας για τους αστρονόμους, επειδή καταγράφει μια διαδικασία που επί του παρόντος μας είναι σχεδόν άγνωστη. Το ίδιο, άλλωστε, αναμένεται να συμβεί στο απώτατο μέλλον και στον Ηλιο μας.

Η τρίτη φωτογραφία απαθανατίζει το «Κουιντέτο του Στεφάν», τον συμπαντικό χορό πέντε γαλαξιών που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 300 εκατομμυρίων ετών φωτός από τον πλανήτη μας. Στην απεικόνιση φαίνεται η στιγμή κατά την οποία δύο από αυτούς συγχωνεύονται. Παρά την ονομασία του, στην πραγματικότητα μόνο τέσσερις γαλαξίες συμμετέχουν στον τρελό συμπαντικό χορό.

Tο «Κουιντέτο του Στεφάν», o συμπαντικός χορός πέντε γαλαξιών τη στιγμή κατά την οποία δύο από αυτούς συγχωνεύονται. [REUTERS]

Η τελευταία φωτογραφία απαθανατίζει το νεφέλωμα Καρίνα, ένα νέφος από αέρια και σκόνη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7.600 ετών φωτός από τη Γη. Πρόκειται για ένα νεκροταφείο και ταυτόχρονα μαιευτήριο αστέρων του γαλαξία μας και το James Webb μάς χάρισε μια ιδιαίτερα λεπτομερή εικόνα αστέρων στα πρώτα στάδια της διαμόρφωσής τους. Τους επόμενους μήνες, το διαστημικό τηλεσκόπιο αναμένεται να ξεκινήσει την αναζήτηση άλλων μορφών ζωής σε μακρινούς πλανήτες, αναλύοντας τα στοιχεία που συνθέτουν την ατμόσφαιρά τους.

πηγη

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις