Τι προβλέπει ο νόμος για τις εφημερίες των νοσοκομείων και την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών
Το κενό που υφίσταται σχετικά με την διαχείριση περιστατικών εκτός εφημερίας θα πρέπει -τουλάχιστον ανεξάρτητα αν όχι και παράλληλα με την αναζήτηση ευθυνών για τον τραγικό θάνατο του 50χρονου συμπολίτη- να αντιμετωπιστεί άμεσα σε επίπεδο περιφερειακό.
Ειδικότερα για την Πάτρα τίθεται και ένα ακόμη ζήτημα διαχείρισης της κατάστασης με τα έκτακτα περιστατικά ανακύπτει επίσης και αφορά τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στην πόλη- τις οποίες επιδείνωσε η περίοδος της πανδημίας του κορωνοϊού – με τα κενά στην πρωτοβάθμια, αστική φροντίδα υγείας.
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ… ΟΛΙΣΤΙΚΕΣ
Η εφημερίδα «Γνώμη» αποκαλύπτει ότι εδώ και 17 χρόνια, με βάση Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα: Υποχρεώσεις Νοσοκομείων Εφημερίδας, τουλάχιστο για την Αττική όπου υπάρχει ειδική διαχείριση λόγω αποστάσεων, υποχρεούνται να δέχονται και να αξιολογούν καθ όλη τη διάρκεια του 24ώρου τα επείγοντα, ανεξάρτητα γενικής ή ειδικής εφημερίας.
Όπως αναφέρεται στην Εγκύκλιο: «Όλα τα Νοσοκομεία υποχρεούνται να οργανώσουν και να λειτουργούν Υπηρεσία Υποδοχής Εκτάκτων Περιστατικών στο Τ.Ε.Π. ή στα Ε.Ι. του Νοσοκομείου που θα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα με την ευθύνη της Ιατρικής Υπηρεσίας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου».
Ειδικότερα μάλιστα επισημαίνεται ότι: «Όλα τα Νοσοκομεία υποχρεούνται να αντιμετωπίσουν προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες σε περιστατικά από το οποιοδήποτε ατύχημα ή σοβαρό έκτακτο περιστατικό το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Νοσοκομείο οποιαδήποτε μέρα και ώρα του 24/ώρου και στη συνέχεια να φροντίσουν για τη διακομιδή του σε Νοσοκομείο που εφημερεύει μόνο εφόσον δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς».
Πρόκειται για πρόβλεψη η οποία είναι φωτογραφική σε σχέση με την ορθή διαχείριση του περιστατικού με την περίπτωση του 50χρονου Θ. Νεμουτιάνου η οποία εφαρμόστηκε κατά γράμμα μόνο στην Αττική.
Το θέμα της εφαρμογής εγκυκλίου… ατόνησε στην επαρχία – θύμα του κακώς εννοούμενου Αθηνο-κεντρισμού με ευθύνη κυρίως του Υπουργείου και όχι των Νοσοκομείων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το τραγικό περιστατικό της Πάτρας είχε ως αποτέλεσμα, κατά το τριήμερο που μας πέρασε, Παρασκευή έως και χθες Κυριακή, να κρατούνται και να παραπέμπονται σε ιατρούς κλινικών, όλα τα περιστατικά που έφταναν στα Νοσοκομεία της Πάτρας, ανεξάρτητά εφημερίας, ακόμη και τα Παιδιατρικά!
Σε επίπεδο Περιφέρειας, το πρόγραμμα Εφημεριών και τις εναλλαγές μεταξύ των Νοσοκομείων εκδίδει η κατά τόπους Υγειονομική Περιφέρεια η οποία είναι αρμόδια για τις επικαλύψεις και αλληλεπικαλύψεις.
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ «ΦΡΟΝΤΙΔΑ»
Η δυνατότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας να υποδέχεται στα Επείγοντα τα έκτακτα περιστατικά δεν περιορίζεται στα Νοσοκομεία αλλά και στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Πάτρας. Εκτός δηλαδή από τους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που βρίσκονται εντός Νοσοκομείου εκτός εφημερίας, απόγευμα και βράδυ, υπάρχουν γιατροί ειδικότητας – Γενικής Ιατρικής –που είτε εφημερεύουν σε Κ.Υ. είτε συνδράμουν στην διαχείριση περιστατικών στα Τ.Ε.Π.
Ειδικά για τον «Άγ. Ανδρέα» εκτός από τους 70 γιατρούς Παθολογίας, Καρδιολογίας, Γενικής Ιατρικής και από άλλες ειδικότητες, το σύστημα δύναται να καλύπτεται και από τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας.
Εφημερίες γιατρών των Κ.Υ. γίνονται στα Νοσοκομεία Αιγίου και Καλαβρύτων αλλά και στα Κέντρα Υγείας άλλων δήμων.
Δυστυχώς, για το Κεντρικό, Νότιο και Ανατολικό διαμέρισμα της Πάτρας δεν υπάρχει πρόγραμμα εφημεριών γιατρών της Π.Φ.Υ, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε όλη την Αχαΐα.
Πληροφορίες της «Γ» αναφέρουν ότι υπάρχουν συνολικά σήμερα 41 γιατροί διαθέσιμοι, που δεν κάνουν όμως εφημερίες το βράδυ, στην ευρύτερη αστική περιοχή των Κ.Υ. που καλύπτει τον «Αγ. Ανδρέα».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr