Του Μαρίνου Σκανδάμη
Η απογραφή μάς αποκάλυψε αυτό που εδώ και καιρό γνωρίζαμε, δηλαδή την τραγική μείωση του πληθυσμού της χώρας.
Το ζήτημα αυτό αναδεικνύεται στο σημαντικότερο πρόβλημα μας. Δηλαδή, στο μεγάλο εθνικό μας ζήτημα.
Διότι αφορά στην ίδια την ύπαρξη του έθνους, την γεωπολιτική ισχύ του, την οικονομική και παραγωγική του ευρωστία και ακόμη, στην δυνατότητα να στηρίζονται με αξιοπρέπεια οι οικογένειες, οι ασφαλιστικές παροχές και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Το δημογραφικό λοιπόν είναι ένα ζήτημα δημόσιας πολιτικής. Αν και η έννοια αυτή απουσιάζει σημαντικά από τις επιλογές της ΝΔ.
Διότι η κυβέρνηση σε επικοινωνιακό επίπεδο πρωτοστατεί, ενώ σε ουσιαστικό υπολείπεται.
Για παράδειγμα, δημιούργησε τον ωραίο τίτλο του Υφυπουργείου για την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, παρότι όμως πλησιάζει ο χρόνος των επόμενων εκλογών, δεν υπάρχει ακόμη ένας υπουργικός οδικός χάρτης, ένα σχέδιο δράσεων δηλαδή, για το πως θα γίνει η αντιστροφή της πληθυσμιακής μας συρρίκνωσης.
Αυτό ανακοίνωσε αμέριμνα ή ανερυθρίαστα στις 5 Ιουλίου 2022 η αρμόδια Υφυπουργός, αναφέροντας επί λέξει : «εμείς συζητάμε και ακούμε τις απόψεις και τις προτάσεις των ειδικών προκειμένου να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουμε στην κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημογραφία και την Οικογένεια».
Είναι δυνατόν, τρία και πλέον έτη από την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ να συζητάμε για δράσεις που έπρεπε να είχαν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί τουλάχιστον από το 2020;
Είναι προφανές, ότι τα στελέχη της ΝΔ καταδιώκονται από το άγχος των επόμενων εκλογών, που εμποδίζει οποιαδήποτε ανάληψη μεσο-μακροπρόθεσμων πολιτικών που απαιτούνται για το δημογραφικό.
Γι΄ αυτό σωστά επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ότι χρειάζεται τώρα η υλοποίηση ενός γενναίου σχεδίου αντιμετώπισης του μαρασμού του έθνους μας, που θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα δημόσιων δράσεων και πολιτικών, όπως α) ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας για τους νέους, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, β) την δυνατότητα πρόσβασης όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό, γ) μια σειρά από εργασιακές διευκολύνεις στους γονείς, δ) τον εκσυγχρονισμό και διεύρυνση των δικαιούχων των επιδομάτων τέκνων και ε) την καθιέρωση Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμού για κάθε παιδί.
Με την προοπτική του πληθυσμού μας, όπως αναλύουν οι ειδικοί επιστήμονες, να συρρικνώνεται το 2050 ακόμη και στους 8.300.000 κατοίκους ή και λιγότερο, δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα τα επικοινωνιακά ανούσια παιχνίδια και να προχωρήσει στον δρόμο των μεγάλων κοινωνικών πολιτικών για την Ελλάδα και τη νέα γενιά.
Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Διδάκτωρ Νομικής - Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr