SPOTLIGHT

/

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από το "φευγιό" της Τζένης Καρέζη και 26 από το θάνατο της Αλίκης

Κοινοποίηση
Tweet

"Έφυγαν" και οι δύο μεγάλες σταρ της Ελλάδας Ιούλιο μήνα, με διαφορά 4 ετών η μία με την άλλη - Μπορεί να μην έπαιξαν ποτέ μαζί αλλά υπήρχε εκτίμηση και σεβασμός μεταξύ τους

Οι δύο μεγαλύτερες σε λάμψη, ακτινοβολία, δημοφιλία και διάρκεια καριέρας σταρ της Ελλάδας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Τζένη Καρέζη που ήταν και συμμαθήτριες στη δραματική σχολή του Εθνικού θέατρου στις αρχές του ’50, έφυγαν από τη ζωή και οι δύο Ιούλιο μήνα, με διαφορά μόλις 4 χρόνια. Η Τζένη Καρέζη (Καρπούζη ήταν το πατρικό της με ρίζες καταγωγής από το Μεσολόγγι και το Αίγιο) έσβησε στις 26 Ιουλίου του 1992 πριν από 30 χρόνια και ο θάνατος της είχε συγκλονίσει όλους τους Έλληνες και την Αλίκη Βουγιουκλάκη γιατί εκτιμούσε βαθύτατα την Καρέζη και παρά τα όσα διαδίδονταν πως ήταν σε αντίπαλα στρατόπεδα και ανταγωνίζονταν και ζήλευαν η μία την άλλη, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως ίσχυε. Βέβαια παρά κάποια δημοσιεύματα που τις ήθελαν κατά καιρούς να συνεργάζονται επιτέλους στο θέατρο που θα ήταν εκπληκτικό αν είχε γίνει, εν τέλει η πολυπόθητη αυτή σύμπραξη που θα έσμιγε ένα τεράστιο πράγματι κοινό, ουδέποτε συνέβη.

Όσο για την Αλίκη Βουγιουκλάκη ταξίδεψε στην αιωνιότητα στις 23 Ιουλίου του 1996, πριν από 26 χρόνια. Ημέρα Τρίτη πρωί είχε αναγγελθεί το «φευγιό» της που πάγωσε είναι αλήθεια όλη την Ελλάδα με την είδηση την επομένη πλαισιωμένη με φωτογραφίες και αναλυτικά κείμενα για τη ζωή και την καριέρα της να είναι στα πρωτοσέλιδα του Τύπου. Κηδεύτηκε στις 25 Ιουλίου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ειδικά ο θάνατος της Αλίκης Βουγιουκλάκη που επήλθε μετά από μία μορφή επιθετικού καρκίνου στο συκώτι μην αφήνοντας της περιθώρια να το παλέψει παρά το ταξίδι ελπίδας που έκανε στη Βοστώνη των ΗΠΑ εκείνο το Μάιο, έμοιαζε πως δεν μπορούσε να είναι αλήθεια. Μόλις λίγους μήνες πριν με τίποτα να μην προδίδει στην αψεγάδιαστη εικόνα της, τι συνέβαινε στον οργανισμό της, η Αλίκη συνέχιζε να παίζει στην «Μελωδία της ευτυχίας» στο θέατρο που έμελλε να είναι & το κύκνειο άσμα της.

Ίδια λοιπόν εποχή, από την ίδια σχεδόν αρρώστια, όσο και αν η Τζένη Καρέζη το «πάλευε» για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, έφυγαν τα δύο λαμπρά αστέρια του θεάτρου και της μεγάλης οθόνης, η Τζένη Καρέζη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η εθνική μας σταρ όπως εύστοχα την είχε αποκαλέσει η Ελένη Βλάχου της εφημερίδας «Η Καθημερινή» τότε την εποχή που σάρωνε τα πάντα στο διάβα της με την ανεμελιά και το τόσο χαριτωμένο στυλ της και την νιότη που τόσο είχε ανάγκη η μετεμφυλιακή Ελληνική κοινωνία. Ήταν η εποχή της «Μουσίτσας», της «Μανταλένας», του «Ξύλου βγήκε από τον παράδεισο», της «Αλίκης στο ναυτικό».

Η Τζένη Καρέζη μπορεί επίσης να έγινε τεράστια σταρ και μάλιστα στην πρώτη της ταινία, το «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλάριου να είχε γυρίσει και σκηνές στην Πάτρα στο λιμάνι, στην Τριών Συμμάχων και στο παλαιό Νοσοκομείο στην άνω πόλη, ωστόσο προχωρώντας και ιδιαίτερα μετά το γάμο της με τον Κώστα Καζάκο στράφηκε πιο σθεναρά σε θεατρικές επιλογές κύρους και συχνά με σοβαρό πολιτικό εκτόπισμα όπως το περίφημο «Μεγάλο μας τσίρκο» του Ι. Καμπανέλλη που είχε ανεβάσει το ’73 μέσα στη δικτατορία καταλήγοντας μαζί με τον Καζάκο στην ασφάλεια, παράσταση που θριαμβευτικά ξαναπαρουσίασαν χωρίς καμία περικοπή την αμέσως πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης.

Βίοι παράλληλοι και συνάμα και διαφορετικοί με τη μία πάντως να εκτιμά την άλλη. Μάλιστα έκαναν και τα παιδιά τους την ίδια χρονιά. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη που δυσκολεύτηκε να μείνει έγκυος (το ευτυχές συνέβη όταν γύριζε στην Μακρυνίτσα του Πηλίου την «Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» και αμέσως τα γυρίσματα διακόπηκαν με εντολή του Φίνου) γέννησε τον Γιάννη Παπαμιχαήλ, καρπό της αγάπης της και του γάμου της με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον οποίο & βάπτισαν στην Μεγαλόχαρη Παναγία της Τήνου, και η Τζένη Καρέζη έφερε στον κόσμο τον Κωνσταντίνο Καζάκο που έγινε κι αυτός ηθοποιός ακολουθώντας τα καλλιτεχνικά βήματα των γονιών του.

Τέλος όλο αυτό το "μυστήριο" με την ηλικία που ακολουθούσε την Αλίκη όσο ζούσε και κατά κάποιο τρόπο την ακολουθεί τόσα χρόνια μετά θάνατον (οι περισσότεροι συγκλίνουν στο ότι ήταν γεννηθείσα το έτος 1934 και πέθανε μόλις στα 62 της χρόνια) τελικά ίσχυε και λίγο και για την Τζένη Καρέζη καθώς τα επίσημα στοιχεία μιλούν ότι είχε γεννηθεί τον Ιανουάριο του 1932 ωστόσο υπάρχουν και άλλες γνώμες που τη θέλουν να είχε γεννηθεί το 1934 ή το 1935.

Η αστυνομική ταυτότητα πάντως της Αλίκης και ο φάκελος που της είχαν ανοίξει στην Ασφάλεια αλλά και βιογραφικές αναφορές, έχουν ως ημερομηνία γέννησης της το 1937, ωστόσο και μόνο οι μετέπειτα καλλιτεχνικές της εμφανίσεις όπως το 1ο της φίλμ, το ασπρόμαυρο "Ποντικάκι" το '54 μαρτυρούν πως η αείμνηστη Αλίκη δεν μπορεί να ήταν ακόμα τότε ανήλικη!

Κείμενο: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Spotlight