ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ντόμινο εξελίξεων μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων – Εξεταστική και εισαγγελική έρευνα

Κοινοποίηση
Tweet

Κλυδωνισμοί στο πολιτικό σκηνικό

Σημαντικές εξελίξεις προέκυψαν μετά τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων. 

Ο κ. Δημητριάδης, ένας ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού τα τελευταία έξι χρόνια, υπέβαλε παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή από τον κ. Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «προσωπική επιλογή και απόρροια του κλίματος τοξικότητας το οποίο καλλιεργούν ορισμένοι και στοχοποιεί τον ίδιο αλλά και γενικότερα την κυβέρνηση». Παράλληλα, τόνισε πως η απόφασή του αυτή «δεν έχει σχέση με το Predator».

Πρόκειται για το σύστημα υποκλοπών σε κινητά, το οποίο είχε καταγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ότι επιχειρήθηκε να «μολύνει» το κινητό του, θέμα για το οποίο είχε καταθέσει μήνυση στον Άρειο Πάγο. 

Εκτός, του Νίκου Ανδρουλάκη καταγγελίες για παρακολούθηση έχουν υποβληθεί και από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, οι οποίες επίσης θα ερευνηθούν για τη διαρροή των στοιχείων σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Πλην του κ. Δημητριάδη, την παραίτησή του υπέβαλε στον πρωθυπουργό και ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παναγιώτης Κοντολέων «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων» όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του κ. Μητσοτάκη. 

Νέος Διοικητής της ΕΥΠ ανέλαβε ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ενώ στη θέση του κ. Δημητριάδη ανακοινώθηκε ο τέως πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος. 

«Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει» ήταν το σχόλιο που έκανε ο κ. Ανδρουλάκης αναφορικά με τις εξελίξεις, ενώ ζήτησε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το σοβαρό ζήτημα.

Σύσταση εξεταστικής

Ζήτησε, ειδικότερα, την άμεση «συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών», καταγγέλλοντας πως «είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Στο αίτημά του απάντησε η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος επεσήμανε πως θα γίνει «σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής» αλλά και τόνισε πως σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα για σύσταση εξεταστικής, η κυβέρνηση θα απαντήσει θετικά.

«Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά» είπε, ειδικότερα.

Να σημειωθεί πως ο κ. Ανδουλάκης είχε αρνηθεί ιδιωτική ενημέρωση από την κυβέρνηση και ζήτησε όλα να γίνουν θεσμικά.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Πολιτική Γραμματεία – «Στο τραπέζι» η πρόταση μομφής

Κυβέρνηση: Ναι στην Εξεταστική και στη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Το τηλεφώνημα Γεραπετρίτη σε Ανδρουλάκη που δεν απαντήθηκε – Τι λέει το ΠΑΣΟΚ

Το Σάββατο συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - Θα ζητήσει Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις

 

Παρέμβαση εισαγγελέα

Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, θα διενεργήσει προσωπικά ποινική προκαταρκτική έρευνα, όχι για την ουσία των καταγγελιών για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον κ. Ντογιάκο για να αποκαλυφθεί πώς διέρρευσε εκτός ΕΥΠ το υλικό των παρακολουθήσεων που φέρεται ότι έγιναν τόσο στον στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή του κ. Ντογιάκου είναι δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία αναφέρουν σχετικά στοιχεία.

Άρειος Πάγος: Εισαγγελική έρευνα για τις διαρροές στοιχείων για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η υπόθεση προκάλεσε και τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που επιρρίπτουν ευθύνες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως αυτή «δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει».

Ο πρωθυπουργός, όπως τόνισε, «κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

Σε δεύτερό του σχόλιο, ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του "watergate". Είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

«Είναι ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία μια υπόθεση τόσο σοβαρή που άπτεται της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της λειτουργίας του πολιτεύματος μας, να έχει γίνει αντικείμενο μιας τέτοιας παραπολιτικής και αντιθεσμικής, αντιδημοκρατικής εντέλει διαχείρισης. Είναι ντροπή δέκα μέρες να θέλουν να μας βγάλουν τρελούς και σήμερα μετά από αυτές τις δύο παραιτήσεις να υπάρχει αυτή η αφωνία και αυτή η συνέχιση του αποπροσανατολισμού» ήταν η αντίδραση από πλευράς του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζου.

Περί ευθυνών του πρωθυπουργού έκανε λόγο και το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. «Οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις» τονίστηκε.

«Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση και οι "πηγές" της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς» σχολίασε το ΜέΡΑ25 και επεσήμανε πως «ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. Η ευθύνη δεν νοείται να σταματά στους "από κάτω". Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά "παιχνίδια" με την ίδια τη Δημοκρατία».

 

 

 

πηγή lifo.gr

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις