ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πέθανε ο Ντμίτρι Βρούμπελ, δημιουργός του θρυλικού γκράφιτι που έδειχνε τον Μπρέζνιεφ και τον Χόνεκερ να φιλιούνται

Κοινοποίηση
Tweet

Στο Τείχος του Βερολίνου

Ο Ντμίτρι Βρούμπελ, ο Ρώσος ζωγράφος που έγινε διάσημος με ένα έργο του στο Τείχος του Βερολίνου που απεικόνιζε σοβιετικούς και ανατολικογερμανικούς κομμουνιστές ηγέτες να φιλιούνται, πέθανε στη γερμανική πρωτεύουσα σε ηλικία 62 ετών.

 Ένα από τα πιο γνωστά έργα στο Τείχους του Βερολίνου, το έργο του Βρούμπελ του 1990 με τίτλο «Θεέ μου, βοήθησέ με να επιβιώσω από αυτή τη θανατηφόρα αγάπη» περιλαμβάνει την αναπαραγωγή μιας φωτογραφίας που απαθανατίζει τον σοβιετικό ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ να φιλά τον ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ το 1979.

Την είδηση του θανάτου του Βρούμπελ μοιράστηκε η Μιλένα Ορλόβα, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Art Newspaper Russia, αργά το βράδυ της Κυριακής. Αφιερώματα από θαυμαστές και συναδέλφους κατακλύζουν τη σελίδα του Βρούμπελ στο Facebook μετά τη διάδοση της είδησης του θανάτου του αργά την Κυριακή.

 Ο Βρούμπελ νοσηλεύτηκε με υποψία κορονοϊού στα τέλη Ιουνίου, όπως δήλωσε η σύζυγός του, η καλλιτέχνης Βικτόρια Τιμοφέεβα. Τέθηκε σε τεχνητό κώμα στα μέσα Ιουλίου λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, έγραψε του στο Facebook.

Ποιος ήταν ο Ντμίτρι Βρούμπελ

Γεννημένος στη Μόσχα το 1960, ο Βρούμπελ μετακόμισε αρχικά στο Βερολίνο το 1990, όπου έγινε σχεδόν αμέσως διάσημος για τις τοιχογραφίες του. Είχε σπουδάσει σε σχολή καλών τεχνών, αν και δεν αποφοίτησε. Όμως το 1983 έγινε δεκτός ως μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών της ΕΣΣΔ.

 Ο Βρούμπελ ήταν ένας πρώιμος και σταθερός αντιφρονών της τέχνης. Το 1986 διοργάνωσε ανεπίσημες -και παράνομες- εκθέσεις τέχνης στο διαμέρισμά του, ενώ την επόμενη χρονιά έγινε μέλος της «Λέσχης της Πρωτοπορίας» (ρωσική συντομογραφία KLAVA), στην οποία συμμετείχαν μερικές από τις μεγαλύτερες ανεπίσημες πολιτιστικές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο καλλιτέχνης και συγγραφέας Dmitry Prigov και ο ποιητής Lev Rubinstein.

Στη Μόσχα το 2020 ο Βρούμπελ ήταν μάρτυρας υπεράσπισης δύο επιμελητών που κατηγορούνταν για υποκίνηση θρησκευτικής εχθρότητας με μια έκθεση με τίτλο «Απαγορευμένη Τέχνη-2006» στο Κέντρο Ζαχάρωφ.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις