Τι λέει στο thebest.gr η γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
Κάτω από άθλιες συνθήκες ζουν παιδιά με αναπηρίες που καθημερινά περνούν την πόρτα του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που βρίσκεται στα Μποζαΐτικα και στεγάζεται μέσα στο Ίδρυμα κωφών. Εκατό παιδιά από 14-22 χρόνων περίπου ακόμη και τα πλέον στοιχειώδη.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr η Βασιλική Μπασκούτα, Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ειδικού Σχολείου, «τα παιδιά μας βρίσκονται σε ένα άλλο «Κωσταλέξι». Από το 2019 το Ίδρυμα Κωφών έχει στείλει στο Δήμο Πατρέων έξωση του σχολείου επειδή το κτίριο καταρρέει.
Από την πλευρά του ο Δήμος Πατρέων από το 2019 μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία απολύτως κίνηση. Ούτε νοίκιασε χώρο για να μεταστεγάσει το σχολείο ούτε έχει έρθει σε επαφή με το ίδρυμα. Το σχολείο είναι στον αέρα. Το κτίριο δεν συντηρείται. Ο πρώτος όροφος που δεν έχει παραχωρηθεί στο σχολείο είναι γεμάτος μούχλα, μπαίνουν νερά.
Παιδιά με αναπηρίες, που τα περισσότερα έχουν αυτισμό, στοιβάζονται. Σε 10 τετραγωνικά είναι 8 παιδιά συν οι εκπαιδευτικοί. Αυτή είναι η αναλογία. Το ένα παιδάκι το ενοχλεί ο θόρυβος, το άλλο δε θέλει να το ακουμπάνε. Τραγικές καταστάσεις. Τα παιδιά μας τα αλλάζουν στους διαδρόμους.Τα υδραυλικά είναι διαλυμένα, οι πρίζες ξεχαρβαλωμένες, τα χόρτα έχουν να κοπούν από το 2017».
Όπως επισημαίνει, «το ίδρυμα Κωφών δεν θέλει να παραχωρήσει το χώρο, αλλά να φύγει από εκεί το σχολείο. Ο Δήμος επέμενε όλο αυτό το διάστημα ότι από τη στιγμή που δεν του παραχωρείται το κτίριο, δεν θα βάλει ούτε πρόκα. Ταυτόχρονα όμως τα παιδιά μας είναι μέσα στο κτίριο και δεν νοιάζεται κανείς για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν. Στο προαύλιο υπάρχουν πέτρες. Όταν ένα παιδί δεν μπορεί να προαυλιστεί γιατί έχει κινητικά προβλήματα, δεν μπορούμε να μιλάμε για ίση πρόσβαση στην παιδεία. Όσα δεν έχουν βγαίνουν και παίζουν πετροπόλεμο. Δεν υπάρχει σκίαστρο. Το παιδί μου παρά το γεγονός ότι του βάζαμε αντηλιακό, επέστρεφε καμένο. Το χειμώνα δημιουργούνται λούμπες, τα παιδιά επέστρεφαν βρεγμένα. Δεν υπάρχει παντού πρόσβαση στο αναπηρικό αμαξίδιο. Πολλές φορές απουσιάζει ο σχολικός νοσηλευτής λόγω άδειας ή covid, καλούνται ασθενοφόρα, όταν λιποθυμούν τα παιδιά ή παθαίνουν επιληψίες.
Ο Δήμος σε πρόσφατη συνάντηση προσπάθησε να μας «κάνει το μαύρο, άσπρο». Μετά από μία επεισοδιακή συνάντηση στα τέλη Αυγούστου, έκοψαν χόρτα, έφτιαξαν κάποια υδραυλικά, ηλεκτρολογικά και έβαψαν κάποιους εσωτερικούς χώρους. Σε ένα κτίριο που δεν υπάρχει ούτε ράμπα αναπήρων. Ξαφνικά χωρίς το “ok” του ιδρύματος, φρόντισαν κάποια από τα αιτήματα που είχαμε ως γονείς. Τότε πώς ισχύει αυτό που λένε ότι για να κάνουν εργασίες πρέπει να παραχωρήσουμε το κτίριο για 5 χρόνια; Διότι υπενθυμίζω ότι ο Δήμος έστειλε στο Ίδρυμα Κωφών αίτημα να παραχωρηθεί το κτίριο για πέντε χρόνια για να προχωρήσει σε επισκευή και συντήρησή του λέγοντας ότι μέχρι τότε δεν μπορεί να κάνει τίποτα».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr