ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Οικογενειακός «πονοκέφαλος» για τους γιατρούς σε κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία- "Δεν θα τους προλαβαίνουμε" λένε

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
konstantina_andriopoulou@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Οι αντιδράσεις των πολιτών

Δυσλειτουργίες άρχισαν να καταγράφονται ήδη στο θεσμό του προσωπικού γιατρού πριν καλά καλά γίνει η πρεμιέρα των επισκέψεων που θεωρητικά ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου. «Υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία» ανέφερε στο thebest.gr o διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νοτίου Τομέα της Πάτρας και αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Γιώργος Μαντζουράνης.

Μιλώντας για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας που υποχρεωτικά εντάχθηκαν στον θεσμό και ασχολούνται ταυτόχρονα με τα επείγοντα περιστατικά, με τους εμβολιασμούς, με τα ιατρεία covid αλλά και με τα κανονικά προγραμματισμένα ραντεβού, τόνισε: «Ο κόσμος είναι δύσκολο να βρει γιατρούς κυρίως ιδιώτες για να δηλώσει γιατί συμμετέχουν λίγοι στον συγκεκριμένο θεσμό. Σε ό, τι αφορά, τους γιατρούς του δημοσίου, της πρωτοβάθμιας υγείας που είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στο θεσμό, 2.000 εγγραφές πολιτών στον καθένα είναι ένα τεράστιο νούμερο. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους γιατρούς που είναι στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά ιατρεία καθώς είναι γιατροί που εφημερεύουν, γιατροί που καλύπτουν τα επείγοντα περιστατικά, τα εμβολιαστικά κέντρα οπότε full time απασχόληση δεν μπορεί να είναι. Εξ ορισμού υπάρχουν προβλήματα που δεν ξέρω πως θα λυθούν».

Σε ό, τι αφορά, τις αντιδράσεις των πολιτών σχετικά με το θεσμό και όχι μόνο, ο κ. Μαντζουράνης, είπε: «Θεωρώ ότι η συνέχεια θα είναι δύσκολη για τον πολίτη αλλά και για εμάς τους γιατρούς γιατί γινόμαστε δέκτες, της δικαιολογημένης οργής του πολίτη αλλά δεν φταίει το προσωπικό της κάθε υγειονομικής δομής, δεν εξαρτάται τίποτα από αυτούς. Άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις και το προσωπικό γίνεται ο σάκος του μποξ για το ξέσπασμα των πολιτών». 

Γενικότερα για τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού που ξεκινά τώρα στη χώρα μας, ο κ. Μαντζουράνης εξηγεί τα υπέρ αυτού αλλά και το αρνητικό σημείο του: «Ο οικογενειακός γιατρός ή όπως λέγεται τώρα ο προσωπικός γιατρός, παγκοσμίως είναι η βάση του συστήματος της πρωτοβάθμιας υγείας. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, εδώ και πολλές δεκαετίες λειτουργεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. Στην παρούσα φάση, ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον και παίρνει τηλέφωνα στους γιατρούς για να ενημερωθεί, τι είναι, πως και που μπορεί να εγγραφεί, γιατί υπάρχουν αρνητικά κίνητρα δηλαδή αυξημένο ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα, στις εξετάσεις και είναι αυτά που απασχολούν τον κόσμο και όχι τι μπορεί ουσιαστικά να του προσφέρει ο συγκεκριμένος θεσμός. Όποτε έχουμε ξεκινήσει λίγο στραβά. Έχει δοθεί ένα αρνητικό ερέθισμα και όχι τι θα προσφέρει για την υγεία του πολίτη».

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις