Τι λέει ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος
Λίγο πριν τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου και την έλευση του φθινοπώρου τα ποτάμια της Αχαΐας καθαρίζονται ενώ σε πολλά από αυτά γίνονται και εργασίες έτσι ώστε να υπάρχει ομαλή ροή του νερού και αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων καθώς σημεία στην ευρύτερη περιοχής της Πάτρας, όπως η Παραλία, η Ακτή Δημαίων αλλά και το Ρίο, μετατράπηκαν αρκετές φορές σε… «κανάλια της Βενετίας» την χρονιά που πέρασε.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, «δεν έχουμε αφήσει τίποτα στην τύχη του, προσπαθούμε να προλάβουμε καταστάσεις ενώ σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος με τους ιδιώτες εργολάβους που βρίσκονται στο μνημόνιο συνεργασίας μας, θα παρέμβουμε όπου χρειαστεί ώστε να διευκολύνουμε τη ροή του νερού και να μην έχουμε εκδήλωση φαινόμενων επικίνδυνων για τις περιουσίες και τις ζωές των ανθρώπων, ειδικά στον αστικό ιστό.
Υπάρχουν μερικά σημεία όπου η θάλασσα είναι υψηλότερη από τη ξηρά, όπως η Ακτή Δυμαίων. Εκεί χρειάζεται να γίνει παρέμβαση που εξαρτάται και από τη διάθεση κονδυλιών. Περιμένουμε και μία μεγάλη παρέμβαση σε Ρίο και Άγιο Βασίλειο τάξεως 9.500.000 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα θα γίνουν υποθαλάσσια έργα που θα κόψουν την ορμή της θάλασσας. Σταδιακά χρειάζεται μία μεγάλη παρέμβαση στο θέμα των αντιπλημμυρικών έργων για να πούμε ότι από τεχνικής πλευράς έχει γίνει ό,τι επιβάλλουν οι νόμοι της επιστήμης».
Όπως εξήγησε, «έχουμε μία καιρική μεταβολή η οποία είναι διαπιστωμένη από όλους. Προσπαθούμε να οργανώσουμε την άμυνά μας κυρίως σε προληπτικό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια γίνονται εργασίες σε ποτάμια που δεν είχαν γίνει τουλάχιστον για 15 χρόνια. Έχουμε παρέμβει στις κοίτες πολλών ποταμιών έτσι ώστε να μην έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα όμως όλα εξαρτώνται από τη σφοδρότητα ενός καιρικού φαινομένου που θα εκδηλωθεί εάν έχουμε τεράστιο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα. Κανένα ποτάμι δεν μπορεί να αντέξει και ιδιαίτερα με την υφιστάμενη τεχνική υποδομή όπως γέφυρες και σωλήνες που είναι πεπαλαιωμένα. Χρειάζεται αντικατάσταση και άρα αρκετά χρήματα, με μεγάλο προϋπολογισμό, για να μπορέσεις να κάνεις αντιπλημμυρικά έργα. Προσπαθούμε σταδιακά και γίνονται εργασίες που είναι σε εξέλιξη σε Σελλά, Αργυρά και Κάτω Αχαΐα.
Στον ποταμό Γλαύκο θα γίνει αποκατάσταση υφιστάμενων κατεστραμμένων τεχνικών έργων. Στην εκβολή του παραπόταμου Κεπενού θα γίνει απομάκρυνση των συσσωρευμένων υλικών για την ομαλή ροή. Στον ποταμό Ελεκίστρας θα αποκατασταθούν τα κατεστραμμένα αναχώματα. Στην Αιγιάλεια γίνονται εργασίες καθαρισμού ενώ στα Καλάβρυτα, αυτές τις μέρες θα βρεθεί συνεργείο στο Βουραϊκό.
Παρακολουθούνται με την επιτροπή αστυνόμευσης όλα τα ποτάμια για να δούμε που υπάρχουν φερτά υλικά και που χρειάζεται να παρέμβουμε έτσι ώστε να μην έχουμε εμπόδια στη ροή των υδάτων και άρα εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Να τονίσουμε ότι θα πρέπει και οι πολίτες να φροντίζουν να διατηρούνται τα ποτάμια καθαρά, να μην πετάνε σκουπίδια».
Ωστόσο ο κ. Μπονάνος τόνισε ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει λέγοντας πως συνεχίσουν να ισχύουν οι γνωστές απαγορεύσεις.
«Να πω ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει με την αντιπυρική περίοδο και το τονίζω γιατί υπάρχει μία σύγχυση γενικότερα. Τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου και το λέω αυτό προειδοποιητικά έτσι ώστε να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου. Μέχρι τότε ισχύουν οι απαγορεύσεις ενώ πήγαμε ιδιαίτερα καλά φέτος. Και τυχεροί σταθήκαμε αλλά και η πρόληψη έπαιξε σημαντικό ρόλο. Είχαμε υδατοδεξαμενές σε επιλεγμένα σημεία της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας που θα βοηθούσαν στον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του μηχανισμού και του αποτελέσματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπονάνος.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr