Το εξαιρετικό βιβλίο, αποτέλεσμα έρευνας σε αρχεία όπως του Μουσείου Μπενάκη και του Υπουργείου Εξωτερικών, παρουσιάζεται την Πέμπτη 22/9 στις 20.00 στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο της Πάτρας
Σε μια εμβληματική μορφή της δημοσιογραφίας στη χώρα μας, την Ιωάννα Στεφανόπολι που έχει δύο σημαντικές πρωτιές καθότι υπήρξε η πρώτη γυναίκα φοιτήτρια στο ελληνικό πανεπιστήμιο και η πρώτη και μοναδική έως σήμερα διευθύντρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρεται στο βιβλίο με τίτλο "Δεσποινίς Στεφανόπολι" που έχει κυκλοφορήσει εδώ και 7 μήνες από τις εκδόσεις Λιβάνη, ο έγκριτος δημοσιογράφος Μιχάλης Ψύλος.
Το βιβλίο παρουσιάζεται την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 στις 8 το βράδυ στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο στην άνω πόλη και θα μιλήσουν η Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, Διευθύντρια Σύνταξης του thebest.gr, ο Κωνσταντίνος Μάγνης, Διευθυντής της εφημερίδας Πελοπόννησος και η Ευανθία Στιβανάκη, Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κυριάκος Κορτέσης, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου – Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).
Το thebest.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μιχάλη Ψύλο, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του που θα έρθει στην Πάτρα μιας και εδώ σπούδασε στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου και πέρασε όπως μας είπε, έξι υπέροχα χρόνια.
Ο κ. Ψύλος χρειάστηκε 2-3 χρόνια έρευνας ψάχνοντας τα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, αλλά και αρχεία του Υπουργείου Eξωτερικών και βιβλιοθήκες του εξωτερικού για να γράψει τη μυθιστορηματική βιογραφία της Ιωάννας Στεφανόπολι φέρνοντας στο φως και γνωρίζοντας ουσιαστικά στο νεότερο κοινό αυτή τη σημαντική γυναίκα, κόρη του δημοσιογράφου Αντωνίου Στεφανόπολι, η οποία ήταν γόνος οικογένειας της Μάνης του 1670, ονόματι Στεφανόπουλου που στη συνέχει μετοίκησε σε Γένοβα και Κορσική επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1863.
Στο ερώτημα για το ποιο αλήθεια ήταν το ερέθισμα για αυτή την έρευνα γύρω από την Ιωάννα Στεφανόπολι, ο ιδιαίτερα ευγενής κ. Μιχάλης Ψύλος μας είπε πως την περίοδο που έγραφε το προηγούμενο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2014 για την ιστορία της Γερμανικής παρουσίας στη χώρα μας, κοντά 180 χρόνια από την περίοδο του βασιλιά Όθωνα έως την Καγκελάριο Μέρκελ και τα μνημόνια, βρήκε ένα τηλεγράφημα που προερχόταν από τον Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα, ο οποίος προσπαθούσε να δωροδοκήσει δημοσιογράφους για να μετακινηθούν τότε από το Βενιζελικό στρατόπεδο και να ταχθούν με τον βασιλέα Κωνσταντίνο ώστε να μην πηγαίνουν ενάντια στα συμφέροντα της Γερμανίας. Η Στεφανόπολι λοιπόν όπως μας περιέγραψε ο κ. Ψύλος ήταν η μοναδική που δεν κατάφεραν να δωροδοκήσουν.
«Πιο μετά βρήκα και το αδημοσίευτο αρχείο της στο Μουσείο Μπενάκη που ήταν 30 τόμοι και ανακάλυψα πως ήταν μία γυναίκα που είχε σχεδόν χαθεί από την ιστορική μνήμη και δεν είχε γίνει καμία μνεία σε αυτήν και την προσφορά της. Ανέλαβε διευθύντρια στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων το 1913 κατόπιν προτάσεως και διορισμού από τον Ελευθέριο Βενιζέλο όπου και παρέμεινε έως το 1920 που ηττήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις εκλογές. Στην ενεργό δημοσιογραφική δράση παρέμεινε έως το 1953 και μάλιστα διηύθυνε μία γαλλόφωνη εφημερίδα τον Αγγελιοφόρο των Αθηνών - Messager d' Athenes. Ήταν φανατική αντιγερμανίδα και οι σημαντικές παρεμβάσεις της που έκανε μέσα από τα βιβλία της ήταν κατ’ αρχήν για την Μακεδονία και την ελληνικότητα της και το 1912 για τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου που μέχρι τότε λέγονταν ανατολικές Σποράδες και τα κατείχαν οι Οθωμανοί έως το 1911 οπότε και περιήλθαν στους Ιταλούς έως το 1947 που ενσωματώθηκαν εν τέλει στην εθνική, ελληνική επικράτεια. Τα νησιά λοιπόν αυτά τα βάπτισε η Στεφανόπολι Δωδεκάνησα.
Μάλιστα η ίδια που ήταν σπουδαγμένη στο Σορβόνη είχε μελετήσει και ερευνήσει Οθωμανικά φιρμάνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης που αποδείκνυαν πως τα νησιά αυτά είχαν ειδικά προνόμια και το κυριότερο θεωρούνταν ελληνικά», ανέφερε στο thebest.gr ο κ. Ψύλος.
Μία άλλη ωραία όσο και συγκινητική λεπτομέρεια γι’ αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική γυναίκα που έζησε από το 1875 έως το 1961 που έφυγε από τη ζωή αφήνοντας όλη την περιουσία της (το σπίτι της πίσω από τον Ευαγγελισμό και τη βιβλιοθήκη της) στη ΧΑΝ – Χριστιανική Αδελφότητα Νέων, είναι το έτος 1953 όταν της ζητήθηκε από τον τότε φιλοβενιζελικό πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα να συντάξει ένα άρθρο για ένα βιβλίο όπου θα δικαιολογούσε την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Η ίδια αρνήθηκε, έγραψε το κείμενο αλλά δεν ήθελε να μπει το όνομα της και γενικότερα να εμπλακεί σε αυτήν την ιστορία.
Η Στεφανόπολι αξίζει ακόμα να αναφερθεί όπως μας είπε ο κ. Ψύλος, πως βοήθησε σημαντικά τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην ευνοϊκή για την Ελλάδα, Συνθήκη των Σεβρών του 1920 που δεν εφαρμόστηκε ποτέ αλλά και κατόπιν στην εξαιρετικά σημαντική Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 μετά την τραγική στιγμή της Μικρασιατικής καταστροφής.
Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής είχε διακόψει την έκδοση της εφημερίδας της, Αγγελιοφόρος των Αθηνών καθώς δεν ήθελε να είναι φερέφωνο των Γερμανικών δυνάμεων ενώ η έκδοση επανήλθε το 1945 έως το 1951 που άρχισε να αποσύρεται αφήνοντας την εφημερίδα σε συνεταίρους της. Ιδιαίτερα σημαντική όπως μας είπε ο κ. Ψύλος ήταν και η παρέμβαση της με άρθρο της για την ιστορία του Ελληνικού σχολείου από τα χρόνια της Άλωσης, κατόπιν την περίοδο του Διαφωτισμού με τον Αδαμάντιο Κοραή έως τον 20ο αιώνα.
Ο Μιχάλης Ψύλος που είναι διευθυντής στο naftemporiki.gr, της εφημερίδας Ναυτεμπορική, ανέφερε στο thebest.gr πως ετοιμάζει δύο νέα βιβλία, το ένα θα είναι για την ιστορία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από το 1905 που ιδρύθηκε (ο ίδιος πρωτοσυνεργάστηκε με το ΑΠΕ το 1988) ενώ το δεύτερο θα αφορά στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχοντας ο ίδιος λάβει μέρος σε δημοσιογραφικές αποστολές στην Τουρκία θέλησε να γράψει ένα βιβλίο για τον Ερντογάν που να μιλά για όλα τα μέρη όπου γεννήθηκε, σπούδασε, έπαιξε μπάλα, τους φίλους του, το κόμμα και γενικότερα τη ζωή του.
Κλείνοντας τον ρωτήσαμε τι αναπολεί από την Πάτρα των φοιτητικών του χρόνων. «Ήταν τα 6 καλύτερα χρόνια της ζωής μου γιατί στην Πάτρα γνώρισα και τη γυναίκα μου στα 20 μου και είμαστε πια μαζί 42 χρόνια. Θυμάμαι τα ωραία φοιτητικά στέκια στο Πυροσβεστείο, στο Βλατερό, στην πλατεία Γεωργίου και θα ήθελα να ξαναπάω στα “Καλαμαράκια” πιο πέρα από το ξενοδοχείο Μωρέας, στην Ηρώων Πολυτεχνείου», ανέφερε τέλος.
*Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 1905 με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, κατόπιν εξαγοράς του υφιστάμενου τότε «Τηλεγραφικού Πρακτορείου Στεφανόπολι».
Ο Μιχάλης Ψύλος ξεκίνησε την επαγγελµατική του σταδιοδροµία στη δηµοσιογραφία το 1982 στον Ριζοσπάστη και στη συνέχεια εργάστηκε στις εφηµερίδες Πρώτη, Νέα, Βραδυνή, Ισοτιµία, Ποντίκι, Πριν, στην Εφηµερίδα των Συντακτών και στη Δηµοκρατία.
Εργάστηκε, επίσης, στους ραδιοσταθµούς «Δίαυλος 10» των δέκα δήµων της Δυτικής Αθήνας και «Ράδιο 5» των πέντε δήµων της Β΄ Πειραιά και συνεργάστηκε µε πολλά πολιτικά περιοδικά. Από το 1991 ως το 2009 εργάστηκε στον τηλεοπτικό σταθµό ΑΝΤΕΝΝΑ (το διάστηµα 2001-2009 ήταν προϊστάµενος του τµήµατος διεθνών Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθµού).
Έχει πραγµατοποιήσει δεκάδες δηµοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσµο και έχει πάρει εκατοντάδες συνεντεύξεις από προσωπικότητες της διεθνούς και εσωτερικής πολιτικής σκηνής.
Το 2014 κυκλοφόρησε από τον Εκδοτικό Οργανισµό Λιβάνη το πρώτο του βιβλίο µε τίτλο «Από τον Ράιχενµπαχ του Όθωνα… στον Ράιχενµπαχ της Μέρκελ».
Από το 1988 εργάζεται στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) όπου διετέλεσε πρόεδρος και γενικός διευθυντής το 2015 έως τις 3/9/2019. Ως πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξελέγη & µέλος του Προεδρείου της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), από το 2017 έως τον Ιούλιο του 2019. Είναι εκλεγµένος γενικός γραµµατέας της Ένωσης των Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το 2018 εξελέγη επίσης, για έναν χρόνο, πρόεδρος της Ένωσης των Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων.
*Την εκδήλωση διοργανώνει το βιβλιοπωλείο "Η γωνιά του βιβλίου".
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr