ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης στο thebest: Στην πανδημία φάγαμε και ήπιαμε εντατικά τόνους ψευδαισθήσεων

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Σήμερα στην Πάτρα εκδήλωση προς τιμήν του

Στην Πάτρα βρίσκεται σήμερα ο γνωστός Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου του Stanford Ιωάννης Ιωαννίδης,  που έχει προκαλέσει συζήτηση για τις απόψεις του σε σχέση με την πανδημία, καθώς θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν του, από τον Σύλλογο Νέων Καλλιτεχνών Πατρών στο ξενοδοχείο «My Way» (Λεωφ. Οθωνος-Αμαλίας 15), στις 19:00. 

Λίγο πριν την εκδήλωση μίλησε στο thebest.gr για την Πάτρα και για την Ελλάδα ενώ εξομολογήθηκε ότι τον συγκινεί η ευγένεια και η καλοσύνη των ανθρώπων όταν με συναντούν... 

 

Η Πάτρα είναι μια ασυνήθιστη πόλη. Συνήθως τα λιμάνια είναι ονειροπόλα...

Την Πέμπτη θα βρεθείτε στην Πάτρα, ποια είναι η σχέση σας και οι εντυπώσεις από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή;

Γνωρίζω καλά την Πάτρα και την Αχαϊα και υπάρχει αρκετή ραδιενέργεια νοσταλγίας όταν επιστρέφω από το εξωτερικό στην περιοχή σας. Η Πάτρα είναι μια ασυνήθιστη πόλη. Συνήθως τα λιμάνια είναι ονειροπόλα, θέλουν να ταξιδέψουν, να φύγουν από τον εαυτό τους. Ενώ η Πάτρα έχει επίσης και μια αίσθηση πολύ στεριανή, σαν να λέει ότι σκοπεύει να μείνει σπίτι και οι δηλώσεις φυγής του λιμανιού της δεν την εκπροσωπούν.

Στο ξενοδοχείο My Way θα παρουσιάσετε δύο από τα βιβλία σας. Μιλήστε μας γι΄αυτά…

Είναι τρία βιβλία ουσιαστικά, τα «Λόγω Κρυμμένα Λογοκριμένα» στα ελληνικά και το διπλό βιβλίο «Variations on the Art of the Fugue and a Desperate Ricercar» που είναι η αγγλική εκδοχή ενός προηγούμενου ελληνικού βιβλίου μου μαζί με ένα νέο τμήμα, τις Επισημειώσεις (Annotations) που είναι ουσιαστικά ολόκληρο βιβλίο, κάτι σαν κλειδί ή σοσάρι για τις Παραλλαγές και ίσως σε ένα βαθμό και για όλα μου τα άλλα βιβλία και για το πώς σκέφτομαι. Η υπέρμετρη φιλοδοξία μου είναι τα βιβλία να διαβαστούν.

Συνδέονται με ένα τρόπο η επιστήμη με την ποίηση και τη λογοτεχνία;

Μπορούν να συγκοινωνούν και να αλληλοδανείζονται. Από εκεί και πέρα κρίνονται με άλλα κριτήρια. Πάντως το πρώτο σκαλί του Θεόκριτου είναι τοποθετημένο ψηλά και για την επιστήμη και για την ποίηση και τη λογοτεχνία.   

Μπορεί να ζείτε μακριά όμως διατηρείτε τους δεσμούς σας με την Ελλάδα. Τι αγαπάτε περισσότερο σε αυτήν;

Σας παραπέμπω στα λογοτεχνικά βιβλία μου. Συνολικά δεν είναι ούτε καν 3000 σελίδες. Θα κάνουν ίσως μια μικρή εισαγωγή για απάντηση στο ερώτημά σας.

Ποια θα λέγατε ότι είναι τα «στραβά» της;

Τι φταίει η Ελλάδα για τα στραβά; Η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος τόπος. Εμείς φταίμε που την κακοποιούμε και την κάνουμε αβίωτη. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, εγώ φταίω. Προσπαθώ να με διορθώσω, να διορθώσω τα λάθη μου, να βελτιωθώ. Τώρα, αν θέλουν και μερικοί άλλοι να διορθώσουν κάποια λάθη τους, δεν θα έβλαπτε.

Έχω το βαρύ μειονέκτημα να προσπαθώ να πω την αλήθεια με όση μεγαλύτερη ακρίβεια μπορώ...

Έχετε μία λαμπρή σταδιοδρομία και διακρίσεις όμως ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα σας γνώρισε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Είναι κάτι που το εισπράττετε;

Αλήθεια είναι αυτό και είναι εμφανές, εμφανέστατο. Με συγκινεί η ευγένεια και η καλοσύνη των ανθρώπων όταν με συναντούν. Ακόμα και σε περίεργα μέρη. Θυμάμαι να κολυμπάω βράδυ σε έναν έρημο κόλπο. Εκεί που νόμιζα ότι, λογικά, ήμουν εντελώς μόνος, βλέπω κάποιον να πλησιάζει με απλωτές μέσα στο σκοτάδι και να φωνάζει «Κύριε Ιωαννίδη, κύριε καθηγητά, είστε εσείς;» - ο άνθρωπος ήθελε να με ευχαριστήσει.   

Το διάστημα της πανδημίας μιλήσατε ξεκάθαρα και τοποθετηθήκατε πάνω σε σοβαρά θέματα. Υπήρξε στιγμή που ίσως θα θέλατε να το αποφύγετε;

Πολύ συχνά, με βάση τα χτυπήματα που δέχτηκα – δονκιχωτικός μπορεί να είμαι, αλλά δεν είμαι μαζοχιστής. Από την άλλη πλευρά, τι άλλο θα μπορούσα να κάνω; Έχω το βαρύ μειονέκτημα να προσπαθώ να πω την αλήθεια με όση μεγαλύτερη ακρίβεια μπορώ.

 

Ποια είναι η πιο συχνή ερώτηση που σας κάνουν οι άνθρωποι που σας συναντούν;

Δεν θα ήθελα να κάνω στατιστική και σε αυτό. Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Κάθε λόγος, κάθε χαμόγελο, κάθε βλέμμα αξίζει.   

Υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε αφήσει πίσω την πανδημία, είναι μία ψευδαίσθηση; Τι μας περιμένει;

Πρέπει να προχωρήσουμε. Από ψευδαισθήσεις είχαμε και έχουμε ακόμα πολλές και στην πανδημία φάγαμε και ήπιαμε εντατικά τόνους ψευδαισθήσεων.  Πρέπει να ζήσουμε στην πραγματικότητα επιτέλους. Δεν ξέρω τι μας περιμένει και αυτό είναι που κάνει την πραγματική ζωή ενδιαφέρουσα. 

Μετά τη δοκιμασία της πανδημίας, ποια θεωρείτε ότι θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα; 

Να συμμαζέψει τα σπασμένα μετά από 3 χρόνια παράκρουσης και να μην συνεχίσει την πορεία  αυτοκαταστροφής.

******

Ο Ιωάννης Ιωαννίδης (Νέα Υόρκη, 21 Αυγούστου 1965) είναι Ελληνοαμερικανός επιστήμονας και συγγραφέας με συνεισφορές στην επιδημιολογία και την κλινική έρευνα. Επιπροσθέτως, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της μεταεπιστήμης, της επιστήμης δηλαδή που ασχολείται με τη μελέτη και βελτίωση της επιστημονικής μεθόδου.

Ο Ιωαννίδης μελετά την ίδια την επιστημονική έρευνα, πρωταρχικά στην κλινική ιατρική και τις κοινωνικές επιστήμες. Είναι από τους ιατρικούς ερευνητές με τις περισσότερες αναφορές, με δείκτη h 222.  Η μελέτη του, το 2005, με τίτλο: "Why Most Published Research Findings Are False" είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Επιστημών (Public Library of Science), έχει πολύ υψηλό αριθμό αναγνωστών που υπερβαίνουν τους 3.200.000, και επίσης έχει τύχει ευρείας διεθνούς αναγνώρισης με περισσότερες από 10.000 αναφορές (citations).

Μεταξύ άλλων, είναι τακτικός καθηγητής στη σχολή Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Πρόληψης του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει καθηγητής και στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Ταφτς, Ιμπίριαλ Κόλετζ και Ιωαννίνων, όπου ήταν Πρόεδρος του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας. Είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and Arts). Επίσης το 2005 επινόησε, μαζί, με τον Θωμά Τρικαλινό, τον όρο "Το Φαινόμενο Πρωτέας", για την εμφάνιση ακραίων αντιφατικών αποτελεσμάτων στις πρώτες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο ερευνητικό ερώτημα.

 

****************
Ο Σύλλογος Νέων Καλλιτεχνών Πατρών, οι εκδόσεις Κέδρος και το βιβλιοπωλείο Discover σας προσκαλούν στην παρουσίαση των δύο πρόσφατων βιβλίων του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Stanford Ιωάννη Π. Α. Ιωαννίδη Λόγω κρυμμένα λογοκριμένα. Σχεδόν ημι-ιστόρημα (2020)  & του αγγλικού e-book Variations on the art of the fugue and a desperate ricercar (2022)  την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Μy Way Hotel & Εvents (Λεωφ. Όθωνος-Αμαλίας 15, Πάτρα)

Την εκδήλωση θα προλογίσει η πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πατρών Έφη Αναλυτή.
Τα δύο βιβλία θα παρουσιάσουν ο συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού Νέο Πλανόδιον Κώστας Κουτσουρέλης, και η καρδιολόγος-εντατικολόγος Έλενα-Διοτίμα Μιχαλοπούλου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου. Στον συγγραφέα θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση για την προσφορά του στην επιστήμη και τον πολιτισμό, μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις