Τι να κάνετε για να προστατευτείτε
Όσο περισσότερο μεγαλώνει η καθημερινή μας τριβή με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μας γίνεται απαραίτητο να τους χρησιμοποιούμε για όλο και περισσότερες καθημερινές ανάγκες τόσο θα αυξάνονται και οι ηλεκτρονικές απάτες. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μέσα στους τελευταίους 8 μήνες έχουν καταγράφει 4.018 υποθέσεις.
Ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας, παρουσίασε, μιλώντας στο OPEN και στο «Τώρα Μαζί» τις τρεις πιο συνηθισμένες ηλεκτρονικές απάτες αλλά και το τι πρέπει να κάνουμε ώστε προστατευτούμε από αυτές.
Οι τρεις πιο συνηθισμένες απάτες είναι:
Email από τράπεζα
Οι αγγελίες διαδικτύου για αγορά αντικειμένου
Οι επενδυτικές απάτες
Για να προστατευτούμε συνέστησε:
Να μην αποκαλύπτουμε τους προσωπικούς μας κωδικούς μέσω email η τηλεφώνου
Να προσέχουμε τα μηνύματα που λαμβάνουμε για λάθη
Να είμαστε προσεχτικοί σε αγγελίες
Να είμαστε προσεχτικοί σε περίπτωση που πρέπει να πάρουμε χρήματα ή να δώσουμε
«Κάθε χρόνο παρατηρείται αύξηση 21,7% στο κυβερνοέγκλημα. Τα ποσοστά που καταγράφονται φέτος είναι τα διπλάσια. Η αυξητική τάση αυτή σημειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτο οφείλεται στην ολοένα αυξανόμενη χρήση των υπολογιστών αλλά και συσκευών ακόμα και από ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση», ανέφερε ο κ. Παπακώστας στο Open. «Στόχος είναι να αλιεύσουν τους κωδικούς πρόσβασης, τα στοιχεία και να αρπάξουν χρηματικό ποσό», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τον τρόπο που «χτυπούν» οι δράστες είπε: «Τελευταία καλούν στο αυτοματοποιημένο μήνυμα στην αγγλική γλώσσα το οποίο αναφέρει ότι σε αναζητούν οι ξένες Αρχές. Στους ηλικιωμένους παίρνουν τους κωδικούς με χειραγώγηση».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr