ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αλλαγή ώρας 2022: Πότε πάμε τα ρολόγια μας πίσω

Κοινοποίηση
Tweet

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η αλλαγή ώρας θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 30/10/2022.

Αν και βρισκόμαστε αρκετά μακριά από την προγραμματισμένη ημερομηνία αλλαγής της ώρας και επιστροφής στη χειμερινή ώρα, αρκετοί αναρωτιούνται πότε θα γίνει αυτό.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η αλλαγή ώρας θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 30/10/2022.

Τα ξημερώματα της Κυριακής του Οκτωβρίου, στις 04:00 τα ξημερώματα, γυρνάμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω, στις 03:00.

 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάρτιο του 2019 υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από το 2021. Τώρα οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα. Στο τέλος, θα αποφασίσουν από κοινού τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν αναμένεται σύντομα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ΕΕ, το θέμα δεν θα συζητηθεί πλέον κατά τη διάρκεια της τρέχουσας γερμανικής προεδρίας.

 
Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει εκφράσει ακόμη τη θέση του επί της πρότασης. Για αυτό απαιτείται «αυξημένη πλειοψηφία από τα κράτη-μέλη».

Πότε και γιατί καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας;
Υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης στη δεκαετία του '70 οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπάθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Αλλαγή ώρας 2022: Τα υπέρ και τα κατά
Οι υποστηρικτές της θερινής ώρας γενικά υποστηρίζουν ότι εξοικονομεί ενέργεια, προωθεί την υπαίθρια δραστηριότητα τα καλοκαιρινά βράδια και είναι, επομένως, ευεργετική για τη σωματική και ψυχολογική υγεία, μειώνει τα τροχαία ατυχήματα, μειώνει το έγκλημα και λειτουργεί θετικά για τις επιχειρήσεις.

Οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι η πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι ξεκάθαρη, ότι η θερινή ώρα αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία, όπως είναι ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, ότι μπορεί να διαταράξει τις πρωινές δραστηριότητες και ότι η αλλαγή των ρολογιών δύο φορές το χρόνο προκαλεί οικονομική και κοινωνική αναστάτωση και ακυρώνει τυχόν οφέλη.

H συνεχής αλλαγή της ώρας είναι επιζήμια για την υγεία και τη διάθεση, αφού επηρεάζει τον κιρκαδικό ρυθμό.

Το 2017 μία meta-ανάλυση 44 μελετών διαπίστωσε ότι η θερινή ώρα οδηγεί μόνο σε 0,34% εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ημέρες εφαρμογής της.

Η meta-ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι «η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη για χώρες που βρίσκονται μακρύτερα από τον ισημερινό, ενώ οι υποτροπικές περιοχές καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια λόγω της θερινής ώρας».

Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί επίσης να αντισταθμιστεί από την επιπλέον χρήση άλλων μορφών ενέργειας, όπως καυσίμου θέρμανσης.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις