ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Για «παγκόσμια καταστροφή» προειδοποιεί ο Πούτιν εάν πατήσουν ΝΑΤΟϊκές μπότες στην Ουκρανία

Κοινοποίηση
Tweet

Η επιστράτευση εφέδρων θα έχει ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων

Οποιαδήποτε απευθείας σύγκρουση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ με το ρωσικό στρατό αποτελεί άκρως επικίνδυνο βήμα που θα οδηγούσε σε «παγκόσμια καταστροφή», προειδοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Καζακστάν. Δίνοντας «στίγμα» προθέσεων, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως «δεν βλέπει άμεσα ανάγκη» για νέες μαζικές επιδρομές στην Ουκρανία (αλλά ούτε και για συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν), ενώ η μερική επιστράτευση θα έχει ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων. «Μηνύματα» προς Γερμανία, και αναγνώριση της «ανησυχίας» Κίνας και Ινδίας για τις εξελίξεις...
 
Μιλώντας κατόπιν της ολοκλήρωσης περιφερειακής συνόδου κορυφής στην Αστάνα του Καζακστάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ πως ενδεχόμενη απευθείας σύγκρουση στρατευμάτων του με το ρωσικό στρατό είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο βήμα που θα οδηγούσε σε «παγκόσμια καταστροφή».

«Ελπίζω ότι εκείνοι που το λένε αυτό είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να μην πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σε μια φαινομενικιή άμβλυνση των τόνων έπειτα από το μπαράζ επιδρομών κατά αμάχων και ενεργειακών υποδομών, ο Πούτιν ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη «άμεσα» για νέα «μαζικά πλήγματα» στην Ουκρανία, ούτε επέκταση της επιστράτευσης που διέταξε πριν από τρεις εβδομάδες για να αντιμετωπίσει τις αποτυχίες του στρατού του, λέγοντας επίσης ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να καταστρέψει την Ουκρανία.

 Η επιστράτευση Ρώσων εφέδρων θα ολοκληρωθεί εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων -και θα αφορά 222.000 άνδρες έναντι 300.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οι 16.000 βρίσκονται ήδη σε «μονάδες που εμπλέκονται σε μάχες», δήλωσε ο Πούτιν. Επανέλαβε επίσης τις πάγιες αναφορές εκ μέρους του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία είναι «πρόθυμη» να διεξαγάγει συνομιλίες, αν και τόνισε ότι αυτές θα απαιτούσαν διεθνή μεσολάβηση.

Παραδεχόμενος πως η Ινδία και η Κίνα «ανησυχούν» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε πως οι δύο χώρες μιλούν για την ανάγκη εγκαθίδρυσης διαλόγου και ειρηνικής επίλυσης. «Γνωρίζουμε τη θέση τους, είναι οι πιο στενοί μας σύμμαχοι και εταίροι, και σεβόμαστε τη θέση τους» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

 Όμως, επέρριψε την ευθύνη στο Κίεβο λέγοντας: «Γνωρίζουμε εξίσου τη θέση του Κιέβου. Λένε συνέχεια ότι θέλουν διαπραγματεύσεις και φαίνεται ότι το ζήτησαν, και τώρα έχουν λάβει επίσημη απόφαση που απαγορεύει τη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τα ουκρανικά σιτηρά θα πρέπει να κλείσουν αν φανεί ότι χρησιμοποιούνται για αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατικές ενέργειες».

Οι σημερινές του δηλώσεις έρχονται στον απόηχο των πιο σφοδρών βομβαρδισμών στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου -επιδρομές που ο Πούτιν τόνισε ότι ήταν αντίποινα για τη γέφυρα του Κερτς στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

«Δεν έχουμε θέσει ως στόχο να καταστρέψουμε την Ουκρανία. Όχι, φυσικά όχι», είπε ο Πούτιν. Και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει ανάγκη για μαζικά πλήγματα» τώρα επειδή οι περισσότεροι καθορισμένοι στόχοι έχουν πληγεί.
 
Υποστήριξε επίσης πως η Ρωσία «έκανε τα πάντα σωστά» στην Ουκρανία. «Δεν είναι ωραίο αυτό που συμβαίνει τώρα, αλλά [αν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου], θα ήμασταν στην ίδια κατάσταση λίγο αργότερα, απλώς οι συνθήκες θα ήταν χειρότερες για εμάς. Επομένως, κάνουμε τα πάντα σωστά», τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου πως δεν βλέπει «καμία ανάγκη» να έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, επισημαίνοντας επίσης πως έχει ακόμη αποφασίσει αν θα παραστεί στην σύνοδο κορυφής της G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον επόμενο μήνα.

Δήλωσε, παράλληλα, ότι η Γερμανία κάνει «λάθος» δίνοντας προτεραιότητα στην αφοσίωσή της στο ΝΑΤΟ έναντι του εθνικού της συμφέροντος. Η Γερμανία, όπως είπε ο Πούτιν, δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σχετικά με τη μία άθικτη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μέσω της οποίας είπε ότι θα είναι δυνατό για τη Ρωσία να διοχετεύσει φυσικό αέριο στη Γερμανία. Είπε ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση δεν αποτελεί υπόθεση της Ρωσίας.

Ευχαρίστησε από την άλλη τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον ρόλο του στη διαμεσολάβηση για την ανταλλαγή κρατουμένων.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις