ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο «γκουρού» των γρίφων βρίσκεται στην Πάτρα και μιλάει στο thebest.gr: Η Πάτρα είναι σαν ένα απλωμένο χωριουδάκι

Τσίχλα Κωνσταντίνα
tsichlakonstantina@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

«Η γυναίκα είναι ο πιο ενδιαφέρον άλυτος γρίφος»

Στην Πάτρα βρίσκεται ο ... άσσος των γρίφων Πανταζής Χούλης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γρίφων που πραγματοποιείται στην Πάτρα από την Παρασκευή 21 έως και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου. Ο ίδιος θα βρίκεται στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων, όπου το κοινό με ελεύθερη είσοδο μπορεί να παρακολουθήσει τις ποικίλες δράσεις του Φεστιβάλ τις ώρες 10.00-14.00 και 18.30-21.30.

Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου για ένα 3ήμερο στα Παλαιά Σφαγεία, στην Πάτρα

Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους γριφολόγους του κόσμου,  αναγνωρισμένος και βραβευμένος καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αυστραλία, με κορυφαίες διακρίσεις και με προϋποθέσεις για μια ακόμα πιο λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία, πριν από μερικά χρόνια τα παράτησε όλα και επέστρεψε στο Καστελόριζο για να ξεκινήσει από το μηδέν!

Στο ακριτικό Καστελόριζο, δημιούργησε, με προσωπική εργασία και δικά του έξοδα, το μοναδικό Μουσείο Γρίφων της Ελλάδας, το οποίο έχει κηρυχθεί Ευρωπαϊκό Κέντρο STARTS (Science – Technology – Arts) κι εκεί φιλοξενούνται περισσότερα από 4.000 εκθέματα-γρίφοι εκ των οποίων αρκετά είναι μοναδικά παγκοσμίως. Ο ίδιος έχει δημιουργήσει 700 γρίφους, ενώ σε έναν μεγάλο φάκελο φυλάσσονται πρωτότυπες ιδέες που ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί!

Ίδρυσε το σωματείο Ένωση Ιδεών, Γρίφων και Μαθηματικών, με έδρα το Καστελόριζο ενώ διοργανώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Γρίφων «Μεγίστειο Αινιγμάτων Αγώνα» 

Οι γρίφοι βοηθούν στην κατανόηση πολλών εννοιών. Δεν έχουμε καταλάβει τις δυνατότητες που μας δίνουν στη ζωή μας. Ελπίζω στο μέλλον στα σχολεία να διδάσκουν το «οστομάχιον», τον αρχαιότερο καταγεγραμμένο γρίφο όλων των εποχών

Στο Καστελόριζο κάναμε μία φανταστική συνεργασία  με το πλήρωμα 94, στο Φεστιβάλ εκεί. Θέλησαν να γίνει το Φεστιβάλ και στην Πάτρα κι έτσι συναντιόμαστε και εδώ. Η Πάτρα είναι μία καταπληκτική πόλη, σαν ένα απλωμένο χωριουδάκι. Ο χώρος στα Παλαιά Σφαγεία είναι εξαιρετικός, έχω εντυπωσιαστεί.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ βάσει προγράμματος θα συμβούν πολλά όμορφα πράγματα όμως «στην καρδιά» του Φεστιβάλ βρίσκονται οι τρισδιάστατοι γρίφοι. Θα υπάρχουν εκθέσεις ενώ πολλά από τα εκθέματα προέρχονται από το «νησί των γρίφων». Μεταξύ των γρίφων υπάρχουν εκπαιδευτικοί γρίφοι και μάλιστα θα μας επισκεφθούν σχολεία για να ασχοληθούν με αυτούς τους γρίφους που μπορούν να εμπνεύσουν μικρούς και μεγάλους. Υπάρχουν πολλά ήδη γρίφων για τα οποία θα μιλήσω κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Θα μιλήσω και για τον αρχαιότερο γρίφο και θα παρουσιάσω τα αποτελέσματα από μία έρευνα που έκανα.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τους γρίφους;

Ήμουν μικρός, στο Καστελόριζο και παρακολουθούσα στην τηλεόραση το «μαγικό τετράγωνο» κατάφερα να λύσω το γρίφο και παράλληλα χαιρόμουν που έβλεπα ότι οι γονείς μου δεν μπορούσαν. Ακούγεται εγωιστικό όμως ενθουσιάστηκα ότι μπορούσα να κάνω κάτι που δεν μπορούσαν. Μετά άρχισα να φτιάχνω γρίφους. Ήμουν δημιουργικός. Θυμάμαι ότι γι αυτό το σκοπό είχα καταστρέψει τον πλάστη με το οποίο έφτιαχνε κουλουράκια.

Μεγάλη αγάπη σας είναι και τα μαθηματικά…

Συνδέονται άμεσα με τους γρίφους και μάλιστα τα μαθηματικά είναι το πιο εύκολο μάθημα, εάν και εφόσον διδάσκονται με γρίφους. Ζούμε σε τρεις διαστάσεις άρα ο πιο καλός, αποτελεσματικός και διασκεδαστικός τρόπος για να μάθουμε είναι τα παιχνίδια. Οι γρίφοι είναι «μαθημαγικά» που έχουν καταπληκτικούς μηχανισμούς. Οι λύσεις κάποιων γρίφων μπορεί να σε αφήσει «σύξυλο». Αναμένουμε τις αντιδράσεις όσων έρθουν να δουν από κοντά…

Υπάρχει γρίφος που δεν έχετε λύσει ακόμα;
Η γυναίκα είναι ένας άλυτος γρίφος. Τη στιγμή που κάποιος νομίζει ότι τον έχει λύσει, μεταμορφώνεται σε έναν άλλο γρίφο εντελώς διαφορετικό από τον προηγούμενο και ξεκινά από την αρχή χωρίς να τον λύσει ποτέ. Γι΄ αυτό πάντα η γυναίκα είναι ενδιαφέρον γρίφος.

Θα μπορούσαμε να ήμασταν πιο εξοικειωμένοι με τους γρίφους στην Ελλάδα;

Αυτός είναι ο στόχος. Οι γρίφοι βοηθούν στην κατανόηση πολλών εννοιών. Δεν έχουμε καταλάβει τις δυνατότητες που μας δίνουν στη ζωή μας. Ελπίζω στο μέλλον στα σχολεία να διδάσκουν το «οστομάχιον», τον αρχαιότερο καταγεγραμμένο γρίφο όλων των εποχών. Τον έφτιαξε ο Αρχιμήδης και ενώ τον γνωρίζουν όλοι οι ξένοι, στην Ελλάδα δεν τον ξέρουμε. Η Ελλάδα έχει τεράστια επιρροή και ιστορία στους γρίφους.

Έχετε επιλέξει να ζείτε στο Καστελόριζο παρά το γεγονός ότι έχετε φτάσει μέχρι την Αυστραλία….

Κατάγομαι από εκεί. Ο παππούς μου ήταν φούρναρης, έκανε 10 παιδιά. Είναι το πιο όμορφο μέρος του κόσμου. Δεν με ένοιαζε ο μισθός αλλά η ποιότητα ζωής. Υπήρχαν στιγμές μέσα στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου που δίδασκα που νόμιζα ότι θα λιποθυμούσα από την πίεση, τα άγχη, τις ευθύνες.

Το Καστελόριζο μου έλειπε. Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν πήγα στην Αυστραλία  ήταν να φτιάξω σελίδα στο διαδίκτυο για τον τόπο μου. Χαίρομαι που βλέπω ότι τώρα πια αλλάζει, έχει μία δυναμική. Είναι όνειρο μου να γίνεται από το Καστελόριζο εξαγωγή πολιτισμού μέσω των γρίφων. Στο μουσείο μας υπάρχει χειρόγραφο με γρίφους από τον 19ο αιώνα.

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου με νωπό ακόμη τον απόηχο από την απρόσμενη επιτυχία που σημείωσε και τη χρονιά αυτή, αρχίζει να ταξιδεύει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό από την Παρασκευή 21 έως και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου θα κάνει στάση στην Πάτρα και συγκεκριμένα στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων, όπου το κοινό με ελεύθερη είσοδο μπορεί να παρακολουθήσει τις ποικίλες δράσεις του τις ώρες 10.00-14.00 και 18.30-21.30.

Η οργάνωση πραγματοποιείται από την ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), όπου η πλέον σημαντική δράση της είναι το Μουσείο Γρίφων. Το φεστιβάλ  τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική στήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών. Συνδιοργανωτής είναι το «Πλήρωμα 94» και υποστηρίζεται από την Κ.Ε.ΔΗ.Π-Καρναβάλι Πάτρας. Επί πλέον ιδιωτικοί φορείς το στηρίζουν  οικονομικά.

Το  μοναδικό αυτό επιστημονικό γεγονός με κύρια βάση το Καστελλόριζο και τους Καστελλοριζιούς  οραματίζεται πλέον να εισάγει μια ξεχωριστή καινοτομία με στόχο να μετατρέψει το Καστελλόριζο σε ένα παγκόσμιο κέντρο δημιουργίας ποιοτικών και καινοτόμων γρίφων.

Και όπως όλα δείχνουν θα το κατορθώσει, γιατί:

Ο ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης, Πανταζής Χούλης, κάτοχος σπάνιας τεχνογνωσίας παγκοσμίου βεληνεκούς που καλύπτει όλα τα είδη γρίφων, και η Ελένη Γραμματικοπούλου, γνωστή για τη μακρά εμπειρία της στον χώρο της επικοινωνίας της Επιστήμης με αξιοσημείωτες επιτυχίες, μέσα στο 3ήμερο των συναρπαστικών  εκδηλώσεων του φεστιβάλ της Πάτρας  θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν μικρούς και μεγάλους, στα μοναδικά μονοπάτια της επιστήμης. Συνοδοιπόροι τους ένας μεγάλος αριθμός διακεκριμένων  επιστημόνων, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών που θα παρουσιάσουν ξεχωριστά βιωματικά εργαστήρια, πρωτότυπες δράσεις και παιγνίδια με αντικείμενο τους γρίφους και τα μαθηματικά αλλά και τη συνύπαρξη τέχνης και επιστήμης.

Το λογότυπο του Φεστιβάλ Γρίφων της Πάτρας με έμβλημα τον Καραγκιόζη (τυχαίο;) την  εμβληματική μορφή της πόλης, είναι μια ιδέα του Πανταζή Χούλη βασισμένη στην τοπολογία, και μετουσιώθηκε με τη μορφή ενός καινοτόμου εμπλεκόμενου γρίφου.

Ποια είναι όμως η σχέση Γρίφων και Μαθηματικών; Τουλάχιστον το 90% των γρίφων αποδεδειγμένα σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα μαθηματικά (ανάλυση, γεωμετρία, άλγεβρα, θεωρία ομάδων, θεωρία αριθμών, ακόμα και θεωρία πιθανοτήτων και στατιστική!). Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η χρήση τους στην εκπαίδευση ώστε τα μαθηματικά από το «πιο δύσκολο» μάθημα, να μετατραπεί σε «εύκολο και διασκεδαστικό» μέσω των εκπαιδευτικών παιχνιδιών (δηλαδή των γρίφων).

Παράλληλα, υπάρχει διάδραση και πιο ενεργή συμμετοχή των μαθητών. Αυτά έχουν επαληθευθεί από βραβεία διδασκαλίας, καθώς και στο γεγονός πως οι δάσκαλοι έχουν πια στη διάθεσή τους πολύτιμα τρισδιάστατα εργαλεία για τη μεταφορά γνώσης, ενώ και οι μαθητές αποκτούν μια κατανοητή «Δούρεια Ήπια» γνώση.

Τι μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος στο φεστιβάλ; Ακολουθούν, ενδεικτικά, ορισμένες μόνο από τις πολυάριθμες δραστηριότητες που απευθύνονται σε κάθε ηλικία:

•Ο μαθηματικός και ιδρυτής του μουσείου Γρίφων, Πανταζής Χούλης, θα αναδείξει τη σημασία των γρίφων, τη σχέση τους με τα μαθηματικά και θα  συζητήσει για τη σχέση των μαθηματικών με την τέχνη με τους καθηγητές  Μιχάλη Λάμπρου και Βάγια Βλάχου.

•O πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, καθ. Παύλος Τζερμιάς, θα δώσει μια ομιλία πάνω στο αντικείμενό του.

•Σταθερή αξία του φεστιβάλ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Λάμπρου, θα  προσεγγίσει τα μαθηματικά μέσω διασκεδαστικών αφηγήσεων και μαθηματικών τρυκ ενώ θα συντονίσει μια διαδικτυακή συζήτηση με  τους ταλαντούχους νέους μαθηματικούς Στ. Αρετάκη και Σιλ. Μπραζιτίκο.

•Το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας θα διοργανώσει τον  Μαθητικό  Διαγωνισμό  Μαθηματικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης Alan Turing .

•Γρίφοι – πολλοί γρίφοι θα ζητήσουν την επίλυσή τους μέσα  από τη μουσική, το ΣΤΕΜ, τα Ρομπότ, και όχι μόνο.

•Συνεργάτες της ΜΕΝΣΑ  θα δώσουν ένα δυναμικό παρόν .
•H ομάδα Θαλής & Φίλοι θα μας εκπλήξει με τις πρωτότυπες δράσεις και τα συναρπαστικά του εργαστήρια.

•Θα μάθουμε τι είναι η κρυπτογραφία.

•Το «Πλήρωμα 94» και τις τρείς ημέρες θα έχει μια ξεχωριστή παρουσία με παιγνίδια πλοήγησης, γρίφους και πολλές-πολλές εκπλήξεις.

•Ο καραγκιόζης του Χρήστου Καλπουζέλη, πλαισιωμένος από την ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων, δεν θα λείπει από το φεστιβάλ.

•Το γνωστό σχήμα των νέων επιστημόνων Science Reactors  θα αναδείξει ένα άλλο πρόσωπο της επιστήμης με την παράσταση Stand up Science στο Bar TAG

•Ο Χρίστος Καλουτζόγλου θα μας αφηγηθεί ένα θεατροποιημένο παραμύθι με γρίφους.

•Τέλος  θα μάθουμε για την ιστορία του Καστελλόριζου από τον Θωμά Θεοδοσιάδη και η αξιαγάπητη ηθοποιός Φωτεινή Μπαξεβάνη θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τη ζωή της θρυλικής Κυρά της Ρω από τις σελίδες του ομώνυμου  βιβλίου του Γιάννη Σκαραγκά.

•Στην έναρξη του φεστιβάλ θα ακούσουμε ένα σύνολο μελωδικών τραγουδιών από τη γνωστή πατρινή χορωδία Cantelena.

Καλωσορίστε το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου, που έρχεται στην πόλη μας όπου δεν επαναλαμβάνονται απλώς γεγονότα του παρελθόντος, αλλά γράφεται νέα ιστορία πραγματοποιώντας εξαγωγή παραδοσιακού, καινοτόμου και δημιουργικού πολιτισμού

-από τους Καστελλοριζιούς στο Καστελλόριζο,

-από το Καστελλόριζο στην υπόλοιπη Ελλάδα,

-και από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο! 

Για περισσότερες πληροφορίες  επισκεφτείτε τον σύνδεσμο https://kastellorizofestival.com

* Η λειτουργία του χώρου των Παλαιών Σφαγείων χρηματοδοτείται από τη πράξη «Δομή προώθησης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων» η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις