«Ο πόνος του ξεριζωμού, μέσα από το Σμυρναίικο τραγούδι…»
Πραγματοποιήθηκε την παρελθούσα Τετάρτη, στο θέατρο Royal, το ιδιαίτερο αφιέρωμα μνήμης της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ» για τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης.
Ο γενικός τίτλος της συναυλίας: «Ο πόνος του ξεριζωμού, μέσα από το Σμυρναίικο τραγούδι…», μαρτυρεί το περιεχόμενο της συναυλιακής αυτής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των «Πρωτοκλητείων 2022», σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
Στη συναυλία, την οποία έκλεισε με την συγκινητική του αποφώνηση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, μετείχαν ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ» με την διεύθυνση του χοράρχη, καθηγητή Βυζαντινής μουσικής και Διευθυντού του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, Γιάννη Κόττορου, αλλά και η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «ΗΛΙΟΔΩΡΙΑ» του Οργανισμού, με την διεύθυνση του καθηγητή παραδοσιακής μουσικής και οργάνων, Γιάννη Παναγιωτόπουλου.
Το περιεχόμενο της συναυλίας ήταν χωρισμένο σε τέσσερα μέρη. 1ο : «Κοσμοπολίτισσα- λεβέντισσα- αρχοντοπούλα Σμύρνη», 2ο : «Η Σμύρνη μάνα καίγεται», 3ο : «Ο πόνος της προσφυγιάς και το ρίζωμα στις νέες πατρίδες» και 4ο : Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης «Ο Άγγελος της Εκκλησίας της εν Σμύρνη».
Τα σολιστικά μέρη της συναυλίας ερμήνευσαν οι: Νίκος Φραγκούλης, Παύλος Μάλλιαρης, Γιάννης Κόττορος και Παναγιώτης Παπασταύρου. Αναγνώστης: Λουκάς Καραγκούνης.
Παράλληλα ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η εξαιρετική παρουσία του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ» με τα μέλη του, Δήμητρα Γκολφινοπούλου, Αγγελική Νάκου και Βασιλική- Φαίδρα Σιατερλή [Γυναίκες της Σμύρνης], με την διδασκαλία της Διευθύντριας του τμήματος, Αθηνάς Καλλιμάνη Γεωργιτσοπούλου και την ενδυματολογική επιμέλεια της Δόμνας Τεκτωνίδου.
Τον όλο σχεδιασμό της συναυλίας είχε επιμεληθεί ο Διευθυντής του Βυζαντινού Χορού και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού, χοράρχης Γιάννης Κόττορος, ενώ την δημιουργία των δρώμενων και την προβολή τους επί οθόνης, είχαν φροντίσει οι καθηγητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, Μαρία Αυγουστινάτου, Βασίλειος Μπούτσικας, Παύλος Μάλλιαρης και Μαργαρίτα Χλιάπα, αλλά και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ», Παναγιώτης Αρκαδιανός.
Έρευνα για τους Προσφυγικούς οικισμούς των Μικρασιατών της Πάτρας, είχε πραγματοποιηθεί από ομάδα μαθητών του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών. Την επιμέλεια του ηχοφωτισμού είχε ο ηχολήπτης, Νάσος Φιλιππόπουλος. Φωτογραφίες- video: Χάρης Αναγνωστόπουλος.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr