Η "επανάσταση" άργησε δύο μέρες και ήρθε γραπτά και άνευρα
Ήταν, αν δεν με απατά η μνήμη μου, το 2018 όταν ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός της χώρας είχε έρθει στην Πάτρα για το Περιφερειακό Συνέδριο για την Δυτική Ελλάδα.
Θυμόμαστε όλοι σαν τώρα, τον δήμαρχο της πόλης, τον Κώστα Πελετίδη, να έχει οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Royal όπου μιλούσε ο τότε πρωθυπουργός έχοντας ως προπομπό ένα ηχείο (τοποθετημένο μάλιστα πάνω στο άρμα του τελάλη που χρησιμοποιείται για το καρναβάλι). Θυμάμαι σύσσωμα τα στελέχη της δημοτικής αρχής να κραδαίνουν ντουντούκες και να διαδηλώνουν υπέρ των δικαίων των πολιτών, θέτοντας σειρά ζητημάτων που αφορούσαν την πόλη και ζητημάτων που δεν την αφορούσαν.
Θα περίμενε κανείς με βάση την αγωνιστική μανιέρα του κ. Πελετίδη, να ακολουθήσει χθες και προχθές την ίδια- ή έστω μια παρεμφερή- πορεία, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Πάτρα, με δεδομένη την οικονομική κρίση που μαστίζει το λαό (προσφιλές του θέμα), έχοντας μάλιστα και το αβαντάζ της διήμερης παραμονής του Πρωθυπουργού που έδινε τα περιθώρια, αν όχι στοιχειώδους διαλόγου, τουλάχιστον πολλών αγωνιστικών ελιγμών στη δημοτική αρχή του ΚΚΕ.
Εις μάτην. Η –και αγωνιστική - Δημοτική Αρχή της Πάτρας έλαμψε δια της απουσίας της όταν κλήθηκε να αντιδράσει απέναντι στον πρωθυπουργό, αρκούμενη σε μια -πέρα από υποτονική-, (σχεδόν κανείς δε την αντελήφθη) γκρίνια για το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν συμπεριέλαβε τον Δήμαρχο της πόλης στο πρόγραμμά του (από πότε το ΚΚΕ περιμένει προσκλήσεις για να εκφραστεί;)
Ο κ. Μητσοτάκης με λίγα λόγια δεν είχε στα σχέδιά του ραντεβού με τον Δήμαρχο και ο κ. Πελετίδης, ο ίδιος που διαδήλωνε κατά Τσίπρα, του είπε «οκ, δεν πειράζει, περάστε» και πήγε στην ΚΕΔΕ, χωρίς καν να ορίσει έναν εκπρόσωπό του να παραδώσει έστω, για τα μάτια του κόσμου- ένα υπόμνημα (αν όχι για την Πάτρα, διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι περιφρονήθηκε, ως λέει, ο Δήμαρχος της πόλης).
Την ίδια τακτική ακολούθησαν και τα στελέχη της δημοτικής αρχής που κατά καιρούς μας καλούν για ξεσηκωμούς για το τρένο και άλλα συναφή. Άπαντες σιγή ιχθύος.
Η ίδια τακτική και από το –σε άλλες περιπτώσεις- λαλίστατο γραφείο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, το οποίο παρενέβη σήμερα, αφότου έφυγε ο Πρωθυπουργός, σε μια ανακοίνωση του τύπου «θα σου δείξω εγώ, αλλά όταν φύγεις» που παραπέμπει σε αντίστοιχες απολαυστικές σκηνές του ελληνικού ασπρόμαυρου σινεμά.
Λες και οι ξεσηκωμοί γίνονται μόνο απόντος του πρωθυπουργού ή όταν πάμε με τα πόδια μέχρι την Αθήνα για να τον συναντήσουμε, ή όταν έρχεται στο δημαρχείο (αν και εφόσον του ανοίξουμε την πόρτα).
Τέσσερα πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε ο κ. Πελετίδης βρίσκει τον αγωνιστικό του παλμό όταν βλέπει αριστερές και όχι δεξιές κυβερνήσεις, είτε δεν θεωρεί ότι σήμερα συντρέχουν σοβαροί λόγοι για να ξεσηκωθεί κανείς υπέρ του λαού και για αυτό άρχισε την «πολιτική γραφείου», είτε ανησύχησε από τις μετεωρολογικές ενδείξεις του διημέρου, είτε έχει δικούς του λόγους (ίσως και ενόψει των επερχόμενων εκλογών) να μετατρέπεται σε υπάκουο Δήμαρχο.
Σε κάθε περίπτωση η πόλη της Πάτρας επί δύο ημέρες δεν είχε φωνή απέναντι στον Πρωθυπουργό, δεν έθεσε τα ζητήματα που την αφορούν, δεν διαμαρτυρήθηκε για τίποτα, δεν εκπροσωπήθηκε από τον εκλεγμένο της Δήμαρχο. Η Πάτρα ήταν απούσα.
Η… επανάσταση άργησε δύο μέρες. Για αυτό και-δικαίως- έχει γίνει το πολιτικό κους κους της τρίτης ημέρας, της επονομαζόμενης "κατόπιν εορτής".
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr