ΥΓΕΙΑ

/

Covid 19: Με καρδιακή ανεπάρκεια το 2% από αυτούς που έπαθαν μυοκαρδίτιδα

Κοινοποίηση
Tweet

Τι λένε οι ειδικοί

Σε χρόνια φάση καρδιακής ανεπάρκειας έχει μπει ένα ποσοστό της τάξης του 1-2% από αυτούς που έκαναν μυοκαρδίτιδα λόγω κορονοϊού, δηλώνει στο Πρακτορείο FM ο καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τούτουζας. 

Εξηγεί μάλιστα ότι η καρδιακή ανεπάρκεια, σε άλλους είναι μικρού βαθμού και σε άλλους πιο σοβαρού. Ένα άλλο πρόβλημα που εξακολουθούν να παρατηρούν οι καρδιολόγοι στην παρούσα φάση, που τα πράγματα είναι πολύ πιο ήπια από ό,τι ήταν αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, είναι οι θρομβώσεις.

 «Και δυστυχώς αυτοί που έρχονται και έχουν covid και θρόμβωση, έχουν χειρότερη πρόγνωση από αυτούς που έχουν μόνο το πρόβλημα τους, που μπορεί να είναι αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ή έμφραγμα του μυοκαρδίου πχ. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει αυτή η θρομβογεννητικότητα που λέγαμε από την αρχή ότι υπήρχε με τη λοίμωξη covid, στους ασθενείς που “έφευγαν” από covid» αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τούτουζας, μιλώντας στην εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ».

Κορονοϊός και θρομβογεννητικότητα
Το χειρότερο από όλα όπως τονίζει ο καθηγητής, είναι ότι πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο «Prevent HD» μελέτη, σύμφωνα με την οποία δώσανε σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για θρόμβωση, για 35 μέρες αντιπηκτικά και δεν παρουσίασαν μεγάλες διαφορές από τους ασθενείς που δεν πήραν αντιπηκτικά. «Γεγονός που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα καλά τι συμβαίνει με τη θρομβογεννητικότητα και τη λοίμωξη από κορονοϊό. Είναι ένα θέμα, το οποίο δυστυχώς μας απασχολεί ακόμη, και αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για έρευνα».

 Κατά πόσο όμως, οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις με covid αυξάνουν τους κινδύνους για τους καρδιολογικούς ασθενείς; «Εφόσον είναι εμβολιασμένοι δεν αυξάνονται οι κίνδυνοι, και κατά κάποιο τρόπο έχουν προστασία. Παρόλα αυτά, αυτό που πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι πρέπει συνεχώς να προφυλάσσονται περισσότερο απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Να προσέχουν το συγχρωτισμό, διότι μία λοίμωξη τους απορυθμίζει την πίεση, την καρδιακή τους ανεπάρκεια, αυξάνει την θρομβογεννητικότητα κλπ.» Μάλιστα όπως επισημαίνει ο κ. Τούτουζας αυτό το διάστημα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και λόγω γρίπης γιατί και αυτή μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Θα μείνουμε στην πρώτη γραμμή της κλινικής εφαρμογής»
Ο πρόσφατα εκλεγείς στην προεδρία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας σε ερώτηση ποιες θα είναι προτεραιότητές του μόλις αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο, αναφέρει: Η καρδιολογία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε σχέση με άλλες ειδικότητες στην Ελλάδα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να τονίσουμε τα επόμενα χρόνια είναι η εξωστρέφεια μας στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, (να είμαστε πιο ενεργοί δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία), καθώς επίσης την πολύ καλή συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ήδη πολύ καλά εκπαιδευμένων καρδιολόγων μας. Η καρδιολογία έτσι όπως εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή, δεν έχει καμία σχέση με το πώς εφαρμοζόταν πριν από δέκα, ή είκοσι χρόνια. Οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία. Θα προσπαθήσουμε να παραμείνουμε πάντα στην πρώτη γραμμή της έρευνας και κυρίως της κλινικής εφαρμογής, όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά κυρίως στα περιφερειακά νοσοκομεία και να βοηθήσουμε την εκπαίδευση όλων των γιατρών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being