ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα πόσα Ρίχτερ θεωρούνται ισχυρός σεισμός και πώς μία... παρέλαση μπορεί να προκαλέσει δόνηση

Κοινοποίηση
Tweet

Πότε ένα σεισμός θεωρείται ισχυρός και πότε μέτριας κλίμακας;

Όλα τα sites, οι εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων «τσιμπάνε» λίγο τους τίτλους αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική καθώς, τα μεγέθη και πώς αυτά αξιολογούνται είναι διαφορετικά. Πότε ένας σεισμός θεωρείται ασθενής και πότε μπορεί θα θεωρηθεί «παγκόσμιος»;

 
Όλα τα μεγέθη των σεισμών:

0 - 0,9 R Μικροσεισμός
1,0 - 1,9 R Μικροσεισμός
2,0 - 2,9 R Ασήμαντος
3,0 - 3,9 R Πολύ Ασθενής
4,0 - 4,9 R Ασθενής
5,0 - 5,9 R Μέτριος
6,0 - 6,9 R Ισχυρός
7,0 - 7,9 R Καταστροφικός
8,0 - 8,9 R Εξαιρετικά Καταστροφικός
9,0 - 9,9 R Ασύλληπτα Καταστροφικός
≥ 10,0 R Παγκόσμιος
Σύμφωνα με το wikipedia, μία εμπειρική αντίληψη του βαθμού «1» της κλίμακας είναι η δόνηση που παράγεται από τη διέλευση ενός τρένου ή ενός ερπυστριοφόρου άρματος με μέση ταχύτητα σε άσφαλτο, ενώ βαθμός «2» είναι η δόνηση που αντιλαμβάνονται οι θεατές παρέλασης από διέλευση ίλης αρμάτων.

Αν και η κλίμακα δεν έχει θεωρητικά ανώτατο όριο, οι 5 μεγαλύτεροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί από το 1900 έως σήμερα (με πιο πρόσφατο, τον σεισμό 9,0 - 9,1 Ρίχτερ στο Σεντάι της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου 2011), κυμάνθηκαν ανάμεσα στην τιμή 9 έως και 9,5 της κλίμακας. Μολονότι σε κάποια έργα επιστημονικής φαντασίας έχουν αποτυπωθεί και ακόμη μεγαλύτεροι, όπως στην τηλεταινία καταστροφής «10.5» του 2004, που δείχνει έναν υποθετικό σεισμό μεγέθους 10,5 Ρίχτερ, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τόσο μεγάλο σεισμογόνο ρήγμα στη Γη για να προκαλέσει κάτι τέτοιο.

 
Πρακτικώς, οι σεισμοί στη Γη δεν μπορούν να ξεπεράσουν την τιμή 9,5 της κλίμακας. Ο λόγος είναι ότι οι βράχοι δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερη ενέργεια από το όριο θραύσης, χωρίς να σπάσουν. Επομένως, το ποσοτικό μέγεθος του σεισμού εξαρτάται αποκλειστικά από το μέγεθος των πετρωμάτων που υπέστησαν θραύση, δηλαδή πόσα χιλιόμετρα μήκος είχε το σεισμογόνο ρήγμα που δημιουργήθηκε, απελευθερώνοντας σεισμική ενέργεια κατά τη θραύση. Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ, ήταν ο Μεγάλος σεισμός της Βαλδίβια στην Χιλή, στις 22 Μαΐου 1960, μεγέθους 9,5 R και προκλήθηκε από το μεγαλύτερο σε μήκος ενιαίο ρήγμα του πλανήτη, μήκους 1.500 χιλιομέτρων (σχεδόν 1.000 μιλίων), στο οποίο τα πετρώματα υπέστησαν διάρρηξη στο μεγαλύτερο μέρος τους κατά μήκος 1.000 χιλιομέτρων.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις