ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Qatar Gate: Ομολόγησε την εμπλοκή του ο σύντροφος της Εύας Καϊλή

Κοινοποίηση
Tweet

Ποιοι δύο κρατούν την τύχη της Καϊλή στα χέρια τους

 «Έκανα τα πάντα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν». Με αυτά τα λόγια ο Φραντσέσκο Γκιόργκι - ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή και ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες στο πλαίσιο της έρευνας του Βέλγου εισαγγελέα ομολόγησε την εμπλοκή του στο Qatar Gate, το σκάνδαλο χρηματισμού που συνταράσσει τις Βρυξέλλες.
Καταρρέοντας ενώπιον των δικαστών των Βρυξελλών , ο Γκιόργκι παραδέχθηκε ότι είχε ενεργήσει παράνομα και δήλωσε ότι λυπάται, ζητώντας παράλληλα να απελευθερωθεί η Εύα Καϊλή.

 "Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα» φέρεται να είπε ο Τζόρτζι, σύμφωνα με το τετρασέλιδο κατηγορητήριο των Βέλγων δικαστών, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με τη La Repubblica, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων ο Τζόρτζι προσπάθησε να υπερασπιστεί τη σύντροφό του, παρά τις φήμες ότι εκείνη υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και τις αναφορές που τη θέλουν να αποδίδει σε εκείνον το φταίξιμο για όσα έχουν συμβεί.

«Είπε πολλά στην κατάθεσή του»
Από την πλευρά της, η εφημερίδα Corriere della Sera αποκάλυψε τη μεγάλη διάρκεια της συνομιλίας που είχε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τους Βέλγους ερευνητές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δηλώσεις του Ιταλού βοήθησαν τις Αρχές να βρουν την άκρη του νήματος είτε για την επέκταση των ερευνών είτε για την επιβεβαίωση των στοιχείων που είχαν συλλέξει έπειτα από αρκετούς μήνες άκρως απόρρητων ερευνών.

Η Corriere della Sera τονίζει ότι ο Τζόρτζι πιθανότατα είπε πολλά στην κατάθεσή του το Σάββατο, δεδομένου ότι ο ανακριτής, αναγκάστηκε να αναβάλει τις άλλες ανακρίσεις.

Τι θα κρίνει την τύχη της Εύας Καϊλή

Προφυλακιστέοι μέχρι τη δίκη τους θα παραμείνουν ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών για το Qatar Gate.
«Το προδικαστικό τμήμα μόλις επιβεβαίωσε την κράτηση του κ. Τζιόρτζι για έναν μήνα», διευκρίνισε ο δικηγόρος Πιερ Μονβίλ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας Βελγίου, υπό κράτηση παραμένει και ο 53χρονος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) Λούκα Βιζεντίνι, όπως και ο πρώην ευρωβουλευτής και εγκέφαλος του Qatar Gate, Αντόνιο Παντζέρι

Ο επικεφαλής της μη-κυβερνητικής οργάνωσης No Peace Without Justice, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, αποφυλακίζεται, αλλά με υποχρέωση να φέρει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Το δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών μετά από συνεδρίαση ωρών, αποφάσισε να αναβάλλει την εκδίκαση της υπόθεσης της. Έτσι, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή πήρε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα κρατείται στο κελί της στις σύγχρονες φυλακές του Χάρεν.

Ποιοι «ορίζουν» τη ζωή της Εύας Καϊλή από εδώ και πέρα
Ο ένας είναι ο διώκτης της, ο άνθρωπος που συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία για τη σύλληψή της, ο λόγος για τον 66χρονο Μισέλ Κλεζ που είναι ο εισαγγελέας που οι Βέλγοι δημοσιογράφοι αποκαλούν «Δον Κιχώτη» κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο ταγμένο στον σκοπό του, στον πόλεμο κατά της διαφθοράς, με τον ίδιο να λέει ότι κάνει απλά τη δουλειά του.

Ο 66χρονος δικαστικός λειτουργός είναι επικεφαλής της ομάδας κατά της διαφθοράς και έχει υπάρξει δικηγόρος επί 20ετία για παρόμοια θέματα.

Παράλληλα είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων και μελετών για το οικονομικό έγκλημα, αγαπά τα αρχαία και τα λατινικά, είναι πολυταξιδεμένος, ενώ λατρεύει την κλασική μουσική, την τζαζ και τους Pink Floyd.

Από την άλλη μεριά, βρίσκεται ο άνθρωπος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα στοιχεία και τους ισχυρισμούς του Κλεζ.

Ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος Αντρέ Ριζόπουλος, θεωρείται εκ των κορυφαίων των Βρυξελλών και είναι μάλιστα πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου της βελγικής πρωτεύουσας.

Είναι επί χρόνια δικηγόρος επιχειρηματιών, στελεχών και δημοσίων λειτουργών, ενώ διατελεί και καθηγητής στο Solvay Brussels School.

Επιπλέον, είναι ομιλητής συνεδρίων (για ξέπλυμα χρήματος -ποινικό φορολογικό δίκαιο) και αποτελεί μέλος του συμβουλίου του τάγματος των Βρυξελλών.

Ο πατέρας του και επίσης δικηγόρος, Μπαζίλ Ζαν Ριζόπουλος, εντάχθηκε στον μυστικό στρατό (1942), συνελήφθη από τις γερμανικές Αρχές και πέρασε 7 μήνες στις φυλακές Saint-Giles.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις