ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Παρουσιάστηκε το βιβλίο για τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι σε επιμέλεια και μετάφραση Γιάννη Η. Παππά

Κοινοποίηση
Tweet

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών και του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού www.diapolitismos.net.

 

Η περασμένη Παρασκευή στην Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά με πλήθος κόσμου, αλλά και υψηλού επιπέδου αναλύσεις πάνω στο έργο και τη ζωή του Ιταλού διανοούμενου Πιερ Πάολο Παζολίνι, έτσι όπως παρουσιάζεται μέσα από το βιβλίο του Γιάννη Η. Παππά «Πιέρ Πάολο Παζολίνι Κείμενα, Συνεντεύξεις, Ποιήματα, Η Δολοφονία», των εκδόσεων 24 Γράμματα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών και του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού www.diapolitismos.net.

Για το βιβλίο μίλησαν η Σία Αναγνωστοπούλου, ιστορικός, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, οι ποιητές Γιώργος Κοζίας και Γιάννης Χρυσανθόπουλος και ο επιμελητής και μεταφραστής του βιβλίου Γιάννης Η. Παππάς.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών Άγγελος Λυκουργιώτης, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Κώστας Μπουλμπασάκος.

Το βιβλίο του Γιάννης Η. Παππά δεν είναι μια απλή συλλογή κειμένων, όπως θα περίμενε καθένας. Είναι μια κοπιώδης ερευνητική και απαιτητική εργασία η οποία υποκρύπτει γνώση του αντικειμένου, διασταύρωση στοιχείων και μια εξαντλητική τεκμηρίωση πληροφορίων.

 Η ιστορικός και βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου, επικεντρώθηκε στο πολιτικό Παζολίνι, στον ανατρεπτικό και προκλητικό χαρακτήρα του, σταχυολογώντας στιγμές από το έργο του, τη ζωή και τις ταινίες του. Ο ποιητής Γιάννης Χρυσανθόπουλος μίλησε κυρίως για τον κινηματογραφιστή και τα μηνύματα που εξέπεμπε μέσα από τις ταινίες του, ενώ ο ποιητής Γιώργος Κοζίας επικεντρώθηκε στο λογοτεχνικό χαρακτήρα και έργο του μεγάλου Ιταλού διανοούμενου.  

 Ο επιμελητής και μεταφραστής του βιβλίου Γιάννης Παππάς στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, είπε, ότι κοιτάζοντας κάποιος το έργο του Παζολίνι με μια πανοραμική ματιά θα διαπιστώσει το εξαιρετικό εύρος της παραγωγής του και τη μεγάλη ποικιλία των ειδών και των γλωσσών που χρησιμοποίησε. Ο Παζολίνι αποτελεί έναν κριτικό μάρτυρα της σύγχρονης κοινωνίας και κουλτούρας και σε όλες τις παρεμβάσεις που έκανε στόχευε να καταθέσει το όραμά του και να επιστήσει την προσοχή της κοινής γνώμης σε φλέγοντα ζητήματα.

 Όλη η παραγωγή του Παζολίνι, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι τον θάνατό του, γεννήθηκε  από τη σύγκρουση με τη νέα εποχή, που είχε αρχίσει να επικρατεί, από την επιθυμία του να καταγγείλει και την προσπάθεια του να αναλύσει τους μηχανισμούς και τις συνέπειες μιας επανάστασης σε εξέλιξη. Τα έργα του καταγράφουν τα ίχνη της οικονομικής αλλαγής που είχε αρχίσει να μεταβάλλει τα βαθιά ριζωμένα χαρακτηριστικά της ιταλικής κοινωνίας. Η ραγδαία εκβιομηχάνιση, η ανάδυση της μαζικής κοινωνίας, η εξάπλωση της τηλεόρασης και των νέων τρόπων ζωής, που συνοδεύουν μια ταραχώδη αύξηση του πλούτου και της κατανάλωσης, αποτελούν για τον Παζολίνι τη βάση μιας ανθρωπολογικής-πολιτισμικής μετάλλαξης κοσμοϊστορικών, ιστορικών, σημαντικών διαστάσεων, που σηματοδοτεί την τραγική και αδυσώπητη ομογενοποίηση των μικρότερων και ασθενέστερων πολιτισμών.

Ο Γιάννης Παππάς αναφέρθηκε επίσης στην στενή σχέση που είχε ο Παζολίνι με τη μητέρα του, αλλά και στην καταπιεστική σχέση που είχε με τον πατέρα του. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Παζολίνι, επίκαιρο λόγω των ημερών, είναι η παθιασμένη σχέση που είχε με το ποδόσφαιρο, το οποίο το θεωρούσε ένα από τα τελευταία απομεινάρια ιερότητας και μια από τις τελετουργίες του παρόντος, που πραγματικά γιορτάζονται. Ο ίδιος ήταν φανατικός ποδοσφαιριστής, αλλά και φανατικός θεατής του ποδοσφαίρου και έλεγε, ότι το ποδόσφαιρο είναι μετά τη λογοτεχνία και τον έρωτα μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις.

 Στη εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Μάρκου, η Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδος Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα, ο γιατρός και πρώην Δήμαρχος Μόβρης Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ώρα Πατρών» Γιώργος Ρώρος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δ. Ελλάδος και υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Βασίλης Αϊβαλής, ο συντονιστής της Νομαρχιακή Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μιχάλης Σιδηρόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής  στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (εκ του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας) και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ι & Ε. Τοπάλη Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου, ο Πρόεδρος του ΠΣΔΜΗ/ΤΔΕ Τάσος Φάκος, οι συγγραφείς Κυριάκος Σκιαθάς, Εύα Αθανασοπούλου και Γιώργος Μόσχος, οι ποιητές Σπύρος Βρεττός και Γιάννης Στρατούλιας.

Να σημειωθεί ότι το μυθιστόρημα του Τσέζαρε Παβέζε «Ο σύντροφος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτης σε μετάφραση Γιάννη Η. Παππά είναι υποψήφιο για το κρατικό βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης για το 2022, στην κατηγορία Μετάφραση Έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική Γλώσσα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture