Η τοποθέτηση της παράταξης Ανυπότακτη Πολιτεία για τα όσα προέκυψαν με την παράσταση "Μότσαρτ"
"Είναι υποχρέωση της αριστεράς να διαφέρει όχι μόνο στη πολιτική αλλά στο ήθος και τη κουλτούρα της", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Χρήστος Πατούχας, επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Πολιτεία , σχολιάζοντας τα όσα προέκυψαν και συζητήθηκαν για την παράσταση του ου ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας “Μότσαρτ” και τις δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή Λουκά Θάνου, για το γεγονός ότι επελέγη γυναίκα για τον ρόλο του Μότσαρτ.
Όπως αναφέρει:
Νιώθουμε υποχρέωση να τοποθετηθούμε για τα όσα έχουν συμβεί και τα όσα έχουν συζητηθεί για τη παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ “Μότσαρτ” για τα 150 χρόνια του θεάτρου "Απόλλων".
⦁ Από πλευράς μας επαναδιατυπώνουμε τη θέση ότι ο πολιτισμός δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά μια κοινωνική διαδικασία έκφρασης, δημιουργίας και κοινωνικής προόδου. Η τέχνη και ο πολιτισμός του ΔΗΠΕΘΕ και των πολιτιστικών οργανισμών αποτελούν μαζικής κλίμακας πολιτιστική πολιτική του Δήμου. Πολιτική επιλογή, λοιπόν, είναι η δημιουργία χώρων και θεσμών που θα εξασφαλίζουν την μαζική συμμετοχή των πατρινών σε πολιτιστικές δραστηριότητες, πολιτική επιλογή είναι η στήριξη της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής κόντρα σε λογικές εμπορευματοποίησης.
⦁ Στην παράσταση “Μότσαρτ” γυναίκα ηθοποιός υποδύθηκε τον πρωταγωνιστικό ανδρικό ρόλο, που μαζί με το γεγονός ότι κατά τη παράσταση φίλησε άλλη γυναίκα ηθοποιό, προκάλεσε έτσι σεξιστικές και ομοφοβικές αντιδράσεις από συντηρητικούς και οπισθοδρομικούς κύκλους της Πάτρας. Οι κατά περίπτωση πολιτικοί εκπρόσωποι του σκοταδισμού, επιδίωξαν να αναγάγουν τις μικροαντιδράσεις αυτές σε πολιτική αντιπολίτευση πρώτης γραμμής! Ενάντια στο Δήμο, στο ΔΗΠΕΘΕ, στον πολιτισμό. Είναι οι ίδιοι που δεν έχουν διαμαρτυρηθεί ποτέ, γιατί στο σύνολο της χρηματοδότησης του ΔΗΠΕΘΕ, το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχουν μόλις με το 1%.! Όχι των αναγκών που είναι πολύ περισσότερες, αλλά της πραγματικής δαπάνης! Όταν τους θέτουμε το ζήτημα, φλυαρούν για «χορηγούς», για ανταποδοτικότητα, για ακριβότερα εισιτήρια κτλ.
Από την εξάπλωση αυτής της σκοταδιστικής επίθεσης, φαίνεται ότι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής τρόμαξε. Και άρχισε να απολογείται με τον ίδιο αντιδραστικό τρόπο. Καθαρό μας συμπέρασμα: Όποιος φοβάται, δεν του πρέπουν δημόσια αξιώματα! Η τέχνη είναι για να ξεφοβίζει τους ανθρώπους, να τους εξοπλίζει ηθικά!. Το συμπέρασμα αφορά κάθε αρμόδιο. Για τώρα και για το μέλλον. Πρέπει διαρκώς να αναγνωρίζουμε τον κοινωνικό συντηρητισμό, να επιδρούμε, και με την τέχνη, για την μείωση και εξάλειψη του. Να επαγρυπνούμε για να αναγνωρίζουμε αυτές τις σκοταδιστικές απόψεις σε όσους τις προβάλλουν συνειδητά. Με αυτούς πρέπει να είμαστε ανελέητοι. Είναι οι απόψεις που αναπαράγουν την ιδεολογία του φασισμού, της πιο εχθρικής για τον άνθρωπο και την πρόοδο του ιδεολογίας!
Σε αυτήν την διαρκή επαγρύπνηση και την εγρήγορση που επιβάλλεται, πρέπει να πρωτοστατούν οι άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης. Ιδιαιτέρως οι κατέχοντες αξιώματα και θέσεις ευθύνης. Μεταξύ των άλλων κρίνονται και για αυτό!
⦁ Για εμάς ο δημοτικός πολιτισμός, το έργο του ΔΗΠΕΘΕ και της δραματικής σχολής είναι και πολιτικά ζητήματα. Είναι υποχρέωση της αριστεράς να διαφέρει όχι μόνο στη πολιτική αλλά στο ήθος και τη κουλτούρα της. Η αριστερά έχει λόγο για τη τέχνη και το πολιτισμό ακριβώς, γιατί τα διαμορφώνει με το όρομα του λαού και τα προσφέρει στον ίδιο το λαό που υπηρετεί. Υπό αυτό το πρίσμα, θα κρίνουμε πάντα και την καλλιτεχνική διεύθυνση και το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ. Πιστεύουμε ότι διαχρονικά ο μεγάλος εχθρός μας είναι η εγκατάλειψη του πολιτισμού από την επίσημη Πολιτεία όπως επίσης σε προηγούμενες Δημοτικές θητείες, ο καριερισμός και η «αρπαχτή».
⦁ Από πλευράς μας, επιδιώκουμε να συνεχίσει το ΔΗΠΕΘΕ και η δραματική σχολή το έργο της στη πόλη, έτσι ώστε να γίνει έργο όλης της πόλης και το θέατρο να αποτελέσει έναν ζωντανό δίαυλο επικοινωνίας του λαού της Πάτρας. Σε αυτή τη κατεύθυνση στηρίζουμε τα αιτήματα για αύξηση της χρηματοδότησης του ΔΗΠΕΘΕ και συνολικής αναβάθμισης του. Παράλληλα χρειάζεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής – και οι καθηγητές- του ΔΗΠΕΘΕ να μπορούν να προχωρήσουν σε ένα προοδευτικό πολιτιστικό όραμα για την πόλη, να εμπλουτίσουν τόσο το έργο του ΔΗΠΕΘΕ αλλά και το ελλιπές πρόγραμμα σπουδών που υπάρχει. Να αντιληφθούν τον παιδαγωγικό ρόλο της τέχνης και να συγκρούονται και να μην συμφιλιώνονται με αυτές τις αντιδραστικές φωνές, έτσι ώστε να εξυπηρετούν ένα προοδευτικό όραμα για το πολιτισμό και τη τέχνη της πόλης.
Αμαρτία είναι οτιδήποτε είναι καινούργιο, δυνατό, απρόσμενο, παράξενο. Το θέατρο πρέπει να δείξει ενδιαφέρον για την αμαρτία, αν θέλουμε οι νέοι να πηγαίνουν θέατρο.
~ Μπέρτολτ Μπρεχτ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr