ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αναθεωρούν τους κανόνες για τους μετανάστες γιατί χρειάζονται εργατικό δυναμικό στη Γαλλία

Κοινοποίηση
Tweet

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν επίσης τους μεταναστευτικούς κανόνες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις στην αγορά εργασίας

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει μια νέα άδεια παραμονής για τους μετανάστες, με σκοπό να αντιμετωπίσει ελλείψεις σε διάφορες δεξιότητες και να επιτρέψει σε ορισμένους αιτούντες άσυλο να μπουν στο εργατικό δυναμικό γρήγορα, βάσει προτεινόμενων αναθεωρήσεων των μεταναστευτικών κανόνων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν και ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντουσό δήλωσαν στην εφημερίδα Le Figaro πως προσχέδιο νόμου που θα σταλεί στην Εθνοσυνέλευση στις αρχές του 2023 επιδιώκει να εξισορροποήσει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την ταυτότητα, την ενσωμάτωση και την ασφάλεια.

Ο Ντουσό δήλωσε πως το νομοσχέδιο αντανακλά τον “πραγματισμό και τον ρεαλισμό” της κυβέρνησης.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν επίσης τους μεταναστευτικούς κανόνες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις στην αγορά εργασίας, αν και είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στη Γαλλία.

 Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε αυτό τον μήνα πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα πρέπει να προσελκύσει περισσότερους ξένους εργάτες και να καταστήσει ευκολότερο για τις γυναίκες και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να εργαστούν ώστε να αποτραπούν οι ελλείψεις εργατικών χεριών και μια συνταξιοδοτική κρίση τα επόμενα χρόνια.

Η Ισπανία τροποποίησε τους κανόνες για την άδεια παραμονής φέτος ώστε να μειώσει τους περιορισμούς για τους ξένους φοιτητές που εργάζονται και να επιτρέψει άδειες προσωρινής εργασίας σε πολύ πιεσμένους τομείς.

Στη Βρετανία, ωστόσο, όπου το Brexit επέτεινε τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέκρουσε τις εκκλήσεις από τις εταιρίες να απελευθερώσει τη μετανάστευση προκειμένου να βοηθήσει να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Βάσει των γαλλικών σχεδίων, οι νέες άδειες εργασίας σε τομείς της οικονομίας που υφίστανται πιέσεις θα ισχύσουν μέχρι τα τέλη του 2026 και θα αποσκοπούν στην “ομαλοποίηση” ορισμένων ομάδων αλλοδαπών που εργάζονται ήδη στη χώρα, αντί σε νέες αφίξεις.

Έκθεση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας INSEE που δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριο ανέφερε πως οικοδόμοι, φροντιστές, κρεοπώλες και υδραυλικοί είναι μεταξύ των επαγγελμάτων που υποφέρουν από μεγάλες ελλείψεις.

Η ανεργία στη Γαλλία έπεσε στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων 14 ετών στο τρίτο τρίμηνο αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει το 7%. Ακόμη κι έτσι, πολλοί ψηφοφόροι αντιτίθενται στη χρησιμοποίηση μεταναστών για να καλυφθούν τα κενά.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν διαθέτει πλειοψηφία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου και θα χρειαστεί υποστήριξη από το συντηρητικό κόμμα προκειμένου να εγκριθεί το νομοσχέδιο.

Μερικοί δεξιοί βουλευτές προειδοποιούν ότι δεν είναι αρκετά αυστηρό και θα οδηγήσει ένα κύμα αλλοδαπών που βρίσκονται παράτυπα στη Γαλλία στην απόκτηση εγγράφων. Αριστεροί αντιτιθέμενοι στο νομοσχέδιο λένε πως οι προτάσεις είναι πολύ κατασταλτικές.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις