Η Vivienne Westwood ενσάρκωσε η ίδια μια ολόκληρη εποχή όντας το απόλυτο, αυθάδες μοντέλο των δημιουργιών της
Η οικουμενική κοινότητα της μόδας αποχαιρέτησε την διάσημη βρετανίδα σχεδιάστρια Vivienne Westwood που «έφυγε» στα 81 της με τον κατά 25 χρόνια νεώτερο σύζυγό της – πρώην μαθητή της και νυν συνεργάτη της- Andreas Kronthaler στο πλευρό της. Κόρη ενός τσαγκάρη και μιας εργάτριας που αρχικά δούλεψε ως δασκάλα, εγκατέλειψε το γάμο και τη ζωή της στην επαρχία για τα μάτια του θρυλικού Malcolm Mclaren, φοιτητή τέχνης τότε και μελλοντικού μάνατζερ των Sex Pistols . Στο ταραγμένο Λονδίνο των seventies αποκάλυψε την τολμηρή και αιρετική πλευρά της σχεδιάζοντας ρούχα, αξεσουάρ και κοσμήματα για την ίδια, την μπάντα του συντρόφου της και την αξεπέραστη μπουτίκ στην Kings road. Οι collections της έκαναν αίσθηση με αφετηρία στην πασαρέλα το 1981. Περιγελώντας την royal παράδοση αλλά και το σκοτσέζικο style σε συνδυασμό με τα iconic punk μπλουζάκια των Sex Pistols αλλά και τις παραμάνες, το δέρμα, τις αλυσίδες των 80’s μουσικών κινημάτων, έφτιαξε μια νέα «σχολή» ένδυσης.
Μετέπειτα πειραματίστηκε με εσώρουχα αντί για ρούχα, υφάσματα από ανακυκλωμένα υλικά, έθνικ φορεσιές, νέον πινακίδες του Τόκιο, πανοπλίες και κρινολίνα περασμένων αιώνων. Το styling ήταν πάντα προκλητικό και αντιφατικό: το πιο θηλυκό μπούστο συναντούσε baggy ανδρόγυνα παντελόνια, η ασύμμετρη καρό φούστα ένα συντηρητικό πουκάμισο, άλλωστε ήταν από τις πρωτοπόρους που έσμιξαν ανδρικό και γυναικείο βεστιάριο. Τη θυμόμαστε επίσης επειδή «γκρέμισε» χάρη στις πελώριες ψηλοτάκουνες γόβες της τη Ναόμι Κάμπελ στο catwalk και επειδή έντυσε με το εμβληματικό «μαγικό» νυφικό την Carrie- Σαρα Τζέσικα Πάρκερ στο γάμο που δεν έγινε.
Το 1992 η Westwood έλαβε από τη βασίλισσα Ελισάβετ τον τιμητικό τίτλο OBE για την προσφορά της στη μόδα. Όταν συνάντησε τους φωτογράφους μετά την τελετή απονομής έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, δεν δίστασε να ανασηκώσει τη φούστα της αποκαλύπτοντας ότι δεν φορούσε εσώρουχο. «Άκουσα ότι η Βασίλισσα διασκέδασε ιδιαίτερα με τη φωτογραφία» δήλωσε αργότερα. To 2006 χρίστηκε Dame έχοντας μόλις κυκλοφορήσει τα μπλουζάκια «I Am Not A Terrorist, Please Don’t Arrest Me».
Στο πέρασμα των χρόνων η ίδια δεν σταμάτησε ποτέ να είναι η κορυφαία μούσα του brand της. Ντυνόταν ανέκαθεν με τα εκκεντρικά looks που πρότεινε καθώς αισθανόταν πάντα η ανήσυχη νεαρή προβοκάτορας που αντιστάθηκε στο κατεστημένο μιας προδιαγεγραμμένης πορείας. Τα μαλλιά της έγιναν από κόκκινα και πλατινέ, κατάλευκα μέχρι ξυρισμένα. Φάνταζε σαν μια Μαρία Αντουανέτα που επαναστάτησε. Η εικόνα της ήταν κι αυτή μια αντίδραση στη χρήση της γούνας, στα πυρηνικά, στην οικολογική καταστροφή, καθώς ο ακτιβισμός συγκαταλεγόταν στις δράσεις της. Στην Ελλάδα, ο φακός τη συνέλαβε το 2016 με καρό κάλτσες και γοβάκια με μπαρέτα στα σοκάκια της Υδρας, παρέα με το νεαρό σύζυγό της και την Πάμελα Αντερσον.
Mε την είδηση του θανάτου της, σύσσωμος ο βρετανικός και διεθνής Τύπος υποκλίθηκε στην κληρονομιά της. Fashion icon και συνώνυμο της μουσικής σκηνής 70s – 80s κατά τη Daily Mail. Xρησιμοποίησε την πασαρέλα για να μιλήσει πέρα από τα ρούχα, κατά τη Vogue. «Θα συνεχίσω να έχω τη Vivienne μέσα στην καρδιά μου. Δουλεύαμε μαζί μέχρι το τέλος.Thank you darling» δήλωσε ο άντρας της.
Hταν η ίδια είδωλο της μόδας
Με τον τρίτο σύζυγό της
Στην Υδρα το 2016
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr